ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Как да си почиваме, докато работим

Как да си почиваме, докато работим

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Как да си почиваме, докато работим
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
Виж ››

Идеалният вариант е да се наслаждаваме на работата си и всичко, което правим в ежедневието си. Така денят ни ще минава бързо и интересно. Не винаги обаче това е възможно. Често имаме проблеми, напрежение, стрес или просто преумора от прекалено много служебни ангажименти. Наложително е да намираме начини да си почиваме и в рамките на времето, което прекарваме на работното си място – и физическа, и психическа почивка, без да пренебрегваме задълженията си.

Най-важното е сами да се погрижите за себе си. Налагайте си да си почивате от време на време, дори и да не сте приключили с дадена задача. Работа все ще има, а правейки прекалени жертви в нейно име, може да навредите на здравето си. Най-добре е дори да имате предварителен план за времето за почивка и да го спазвате през деня. Много хора прекарват часове наред на столовете си в офисите, но всъщност паузите са от значение.

Служителите, които си почиват адекватно спрямо работата си, са по-продуктивни. Както винаги и във всичко, балансът е най-позитивен. Затова е важно по време на почивката си да не сте на работното си място. Станете за пет минутки дори. Направете малка разходка. Изпийте чаша вода, чай или кафе. Разменете по няколко думи с колегите си, но задължително не за работа. Някои правят йога пози за отпускане, докато работят, или други упражнения за развижване и релаксация. За почитателите на йогата – достатъчни са между 10 и 30 минути занимания в обедната почивка.

Ако няма как да излезете на разходка, пуснете си смешно клипче в интернет, за да се разсеете и посмеете. Смехът е здраве. Опитайте се да мислите за приятни неща, несвързани с работата – за партито, което ви очаква вечерта, пътуването през уикенда, за семейството, децата и т.н. Слушайте любима музика за разтоварване. Музиката има доказан положителен ефект за справяне с преумора.

И накрая, опитвайте се да извличате положителното от работното ежедневие, да се абстрахирате от негативизма. Търсете хубавите моменти. Да си добър професионалист не означава да не се забавляваш. Така и усещането за умора няма да е толкова често и неприятно. Търсете разнообразие в работата си. И никога не пренебрегвайте собственото си здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest