ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Кърмене до късна възраст - за или против?

Кърмене до късна възраст - за или против?

Кърмене до късна възраст - за или против?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-14%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
24.08 лв.
Виж ››

Доста полемики се водят по този въпрос. Повечето лекари поддържат идеята, че е добре майката да кърми детето си поне шест месеца, а ако може и година – за детето това е чудесно. След това е добре да започне да го отбива.

Някои от тях казват, че ако има още кърма, може и да продължи, но все пак няма ли някаква граница кога това трябва да бъде преустановено. И с порастването на бебето, не става ли това поне малко излишно в някакъв момент?

Когато стане дума за кърмене, всички си представяме едно бебче, което е в прегръдките на майка си. Може би това е наложен стереотип. Много мнения налагат, че ако майката може, е добре да кърми бебето до 2-годишна възраст.

Според други мнения – това е абсолютно грешно, защото кърмата не съдържа необходимите вещества за бебето дори още след шест месечна възраст.

Какви са плюсовете?

Кърменето безспорно осигурява на бебчето защита от различни инфекции. То също намалява риска от различни заболявания и алергии. Тя е екологично чиста (което през последно време стана много важно), нейният състав се мени според това от какво се нуждае бебето.

Коментира се дори, че кърмените деца стават по-умни, но това е някаква догадка. Освен здравословната страна на въпроса, стои и емоционалният плюс – детето и майката създават връзка по между си, естествено много по-голяма връзка от тази с шише.

Ползите за майката са - на първо място намаля риска от рак на гърдата, матката, яйчниците, спомага за свалянето на излишните килограми натрупани след раждането, значително понижава риска от остеопороза.

Какви са минусите?

Дългото кърмене може сериозно да повлияе на психиката на детето. Различни специалисти твърдят, че ако закъснеете с отбиването, после ще се случи доста по-трудно. Друг е въпросът за болката – с течение на времето на бебето му порастват зъбчета и това ще бъде вече дискомфортно за майката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
41
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Майка
Майка
06.12.2013 15:46
Сукането е за БЕБЕТА, не за деца! Точка по въпроса! Побиват ме тръпки, като си представя, че 3 годишният ми син, ще ми вдига блузата, за да ми лапа цицата, бррр...извратеняци
3
3
няма такова
няма такова
28.09.2013 00:34
Зъбите на бебето не пречат и кърменето на дете със зъби не боли! Децата бързо се научават,че не трябва да хапят.А самата техника на сукане изключва ползването на зъбите.
8
2