Перитонит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Операция при перитонит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е перитонит

Перитонитът представлява остро възпалително заболяване, което обхваща обвивката на коремните органи и вътрешната част на коремната стена, наречена перитонеум. Перитонитът е състояние, което изисква спешна хирургична намеса, в противен случай изходът е летален. Една от най-честите причини за възникване на перитонит е проникване на бактерии в коремната кухина. Това могат да бъдат пневмококи, стрептококи, ентерококи, гонококи, колибактерии. В редки случаи перитонитът може да бъде предизвикан от различни токсични продукти, които са попаднали в коремната кухина. Причините за възникване на перитонит са няколко.

Апендикуларен перитонит – той се проявява в над 50% от случаите на перитонит. Причината за него е възпаление на апендикса /апендицит/, в случаите когато той не е правилно диагностициран и възпаление обхване и перитонеума.

Перфоративен перитонит – получава се вследствие от пробиването на стената на някой кух коремен орган /стомах, дебели или тънки черва/ и изливането на съдържанието му в коремната кухина.

Холецисто-панкреатичен перитонит – причина за него са заболяванията на панкреаса или жлъчния мехур.

Травматичен перитонит – този вид перитонит се получава от травми, които засягат коремните органи. Това са тежки травмикръвоизливи, прободни рани или разкъсвания в областта.

Следоперативен перитонит – получава се като усложнение след операции, при които е отваряне коремната кухина.

Гинекологичен перитонит – тук се включват всички състояния на женската полова система, които могат да причинят перитонит. Това са спуквания на кисти, колпит, аднексит, полово предавани болести.

Независимо от причината, която предизвиква перитонит най-общо тялото реагира по сходен начин, който може да се раздели на три фази.

Перитонит

Местно възпаление – това е началната фаза на перитонит, при която възпалението е още ограничено. Започват да настъпват първите симптоми, но при навременна лекарска намеса болният има шанс за оцеляване.

Токсичен стадий – започва нахлуването на много токсични субстанции в кръвта. Те са образувани от разрастването на възпалителния процес в тялото. Състоянието на засегнатия силно се влошава.

Фаза на септичен шок – натрупалите се токсични вещества започват да влияят и на най-малките кръвоносни съдове по периферията. Започва тяхното разширяване и нарушаване на нормалното кръвоснабядване. Така органите остават без кръвооросяване. Болният почти няма шансове за оцеляване.

Симптоми при перитонит

Основните симптоми на това опасно състояние настъпват много рязко и винаги будят съмнение за перитонит. Болката е най-характерният симптом. Тя е силна и непоносима, настъпва рязко и е изключително нетърпима. Докосването или натискането на стомаха е невъзможно. Коремът е изключително твърд, защото са засегнати мускулите му.

Характерно е, че болният повръща, но това не облекчава болезненото състояние. Допълнителни симптоми са висока телесна температура и сух обложен език. Пулсът се ускорява и придобива стойности над 100 удара в минута. Болният има студена пот, чертите на лицето са силно изострени. Получават се тъмни кръгове под очите. Необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ.

Диагностициране на перитонит

Основният показател, който навежда лекаря на мисълта за перитонит е първоначалния оглед на болния и симптомите, които той изпитва. Твърдият корем и мускулната резистентност са достатъчни за поставяне на диагнозата. При началната форма на перитонит се налага провеждането на допълнителни изследвания, като кръвна картина, ехография и рентген. Всяка силна болка в корема може да бъде объркана с перитонит, което може да се уточни с редица изследвания. Опасни са случаите, когато перитонитът е смятан за друго заболяване. Това дава време за допълнителното влошаване на състоянието и увеличава риска от смърт.

Плодови сокове

Лечение на перитонит

Лечението на перитонит изисква спешна оперативна намеса, която в повечето случаи е животоспасяваща. Коремната кухина се отваря от хирург, промива се и се открива причината за възникналия възпалителен процес. Оздравителният процес трябва да се следи от лекар, защото сериозността на заболяването е голяма.

Единствено навременната и адекватна лекарска намеса може да спаси живота на пострадалия. Процесът на възпаление на коремните органи трябва да бъде спрян, за да се възпрепятства разпространението на инфекцията върху перитонеума.

Хранене при перитонит

След направената операция трябва да се подходи внимателно със захранването на организма. Дневният прием на храна трябва да бъде разделен на повече хранения през деня, но в малки количества. Трябва да се избягват прекалено мазни и пържени храни, както и трудносмилаемите продукти. Да не се приемат храни, които дразнят стомашно-чревния тракт – прекалено люти, горчиви или солени изделия.

Газирани напитки, тютюнопушене и алкохол са напълно забранени. Препоръчително е в менюто да присъстват мляко и млечни продукти, натурални сокове и повече течности, пасирани плодове. Постепенно може да се премине към по-разнообразна храна, но преходът трябва да бъде извършен много внимателно и постепенно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest