ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Стягане на гърлото

Стягане на гърлото

DesislavaDesislava
Новак
177103
Стягане на гърлото

Стягането на гърлото ви може да бъде много неприятно, особено когато гърлото ви е напълно здраво. Ако не знаете защо се случва това със здравото ви гърло, това може дори да ви накара да се почувствате разтревожени и обезпокоени. В зависимост от причината, проблемът може да бъде постоянен или периодичен. Въпреки че можете да бъдете в състояние да диагностицирате проблема сами, то може да се наложи да отидете и на лекар, за да се изключат по-сериозни здравословни проблеми.

Безпокойство

Тревожност и безпокойство могат да доведат до стягане на гърлото ви. Когато изпаднете в такова състояние по ирония на съдбата, притеснението ви може да направи стягането по-лошо. Симптомите на тревожност могат да включват също затруднено дишане, стягане в гърдите, изпотяване и учестено сърцебиене. Напрежението също може да причини стягане на вашата челюст, която също може да накара гърлото ви да се чувства стеснено и стегнато.

Нарушения на щитовидната жлеза

Разстройството на щитовидната жлеза може да доведе до стягане на гърлото ви или да се чувствате така все едно, че имате бучка в него. Щитовидната жлеза е малка жлеза, с форма на пеперуда жлези, разположени в шията ви. Хипотиреоидизъм се появява, когато тялото ви произвежда прекалено малко хормони на щитовидната жлеза. Възлите на щитовидната жлеза могат да направят трудно преглъщането. Други симптоми на хипотиреоидизъм са наддаване на тегло, непоносимост към студ, депресия и безсъние и ако те са съчетани със стягане в гърлото е добре да се обърнете към специалист. Хипотиреоидизъм трябва да се диагностицира чрез кръвен тест и може да бъде лекуван с лекарства. Възлите на щитовидната жлеза може да се премахнат и оперативно.

Хранителна алергия

Алергия от яйца

Хранителните алергии и непоносимостта към определени вещества също могат да доведат до усещане за стягане в гърлото. Това може също да предизвика и чувството, че дихателните пътища се свиват или заруднено дишане. Въпреки че тези видове алергии са чести, те могат да бъдат много сериозни. Храните, които могат да причинят тази реакция включват миди, сулфити, млечни продукти, соя, царевица и яйца.

Киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс, наречено гастроезофагеален рефлукс или ГЕРБ, може да ви накара да се чувствате, като че ли нещо е заседнало в гърлото ви. Това стягане в гърлото ви е причинено от стомашната киселина, която се връща обратно в хранопровода. Рефлукса е често лечими с помоща на лекарства, по-често ядене на по-малки хранения, като се избягват пикантни храни, а повдигане на главата и вашия матрак от 6 до 8 сантиметра по време на сън може да се окаже доста полезно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
46
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Неделина
Неделина
13.06.2015 23:06
Аз съм само на 25,но от няколко години ги изпитвам тези неща и с времето все продължителни и трудни стават.Доста форуми и статии съм изчела свързани с тези състояния и по мои наблюдения доста голям процент вече страдат от тези неща.Като цяло лично аз не вярвам в психолози,психотерапии и антидепресанти...намирам си просто да се оплача на някой,способен обаче да ме разбере в такива моменти,а това е най-важното!
17
1