ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Болка в пръстите на краката

Болка в пръстите на краката

DesislavaDesislava
Новак
177109
Болка в пръстите на краката

Редица състояния могат да причинят болка на върха на пръстите на краката и петите. Значителна част от болката на пръстите и петите може да е болка причинена от наранявания като ожулвания, счупвания и изкълчвания. Въпреки това, някои медицински условия и фактори на околната среда също могат да причинят болка в пръстите на ръцете и краката. Болка в тези региони варира от лека до тежка в зависимост от причината. В някои случаи болката може да повлияе на дейностите от ежедневния живот.

Болестта на Рейно

Болестта на Рейно може да причини болка в пръстите на ръцете и краката. Според специалистите това е рядко състояние, което основно е насочено към артериите на крайниците. Артериите са кръвоносните съдове, които транспортират кислород и кръв от сърцето към органите и тъканите. Болестта на Рейно се характеризира с кратки пристъпи на вазоспазъм или стесняване на артериите. Стесняването на артериите ограничава обращението на кръв в пръстите на ръцете и краката. Пръстите са най-често засегнати, въпреки че около 40 процента от хората с болестта на Рейно чустват болка в пръстите на краката. В някои случаи, носът, ушите, зърната и устните са засегнати.

Честите признаци и симптоми, свързани с болестта на Рейно са студенина, болки в пръстите на ръцете и краката, промяна на цвета на кожата в засегнатия район и остра болка в пръстите на ръцете и краката, при загряване или след стресова ситуация.

Измръзване

Измръзването може да предизвика болка в пръстите на ръцете и краката. Измръзването се случва, когато кожата и подлежащите тъкани са изложени на силен студ. Измръзналите крайници могат да покажат, че човек изпитва хипотермия или понижава телесната си температура. В някои случаи, болките в засегнатата зона, могат също да присъстват при измръзване. Тъй като след размразяването на тъканите и плътта те стават червени и изключително болезнени. Някои индивиди са по-уязвими към измръзване, отколкото други, включително хора, които прекарват дълги периоди от време при студени температури, хора, приемащи бета-блокери, пушачи, диабетици и хора с периферно съдово заболяване.

Периферна съдова болест

Периферна съдова болест може да причини болка в пръстите на ръцете и краката. Според специалистите, периферната съдова болест, известна също като периферно артериално заболяване възниква, когато артериите са стеснени и е ограничен притока на кръв към крайниците. В някои случаи, периферна съдова болест може да ограничи количеството на кръвта, транспортирани до сърцето и мозъка. Периферна съдова болест е често срещан проблем на кръвоносната система и тя може да е сигнал за широко разпространените атеросклероза или натрупване на мастни и фиброзни материали в артериите. Най-честата причина за периферната съдова болест е атеросклерозата, въпреки че състоянието може да бъде причинено и от травма, възпаление на кръвоносните съдове, анатомични аномалии или излагане на радиация.

Честите признаци и симптоми, свързани с периферна съдова болест включват болка в крайниците, порязвания и рани по пръстите, които зарастват бавно или изтръпване на краката или слабост. Периферното съдово заболяване се повлиява добре от отказване на цигарите и започване на здравословно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest