Амблиопия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Амблиопия

Какво представлява амблиопията

Амблиопията е състояние на едностранно или двустранно намалено зрение. Амблиопията е по-известна като мързеливо око. Тя може да се разделя на две форми –органична и функционална.

Органична форма е необратима, докато при функционалната настъпилите промени са възвратими до известна степен. Това обаче, зависи само от тежестта и давността на заболяването, както и от своевременната намеса на лекар. При амблиопията окото и мозъкът не могат да функционират правилно заедно.

Самото увредено око изглежда съвсем нормално, но зрението му е намалено. Причината за това е фактът, че мозъкът предпочита другото око да възприема образите.

Амблиопията е най-честата причина за проблеми в зрението в детска възраст. Според статистиката засяга 2-3 на 100 деца. Ако не се проведе лечението в ранната детска възраст, амблиопията продължава и в зрялата възраст на човека.

Механизмът, по който възниква амблиопията, е намалената употреба на окото, което се изразява в недостатъчната стимулация на рецепторите, намиращи се в ретината или разминаване на получените образи от двете очи в структурите на мозъка.

Амблиопия се получава през крехкия за зрението период в детската възраст. Рискови фактори за развитие на амблиопия са преждевременното раждане, фамилна обремененост или умствена изостаналост. Мързеливо око се наблюдава при деца, които страдат от кривогледство.

Това е състояние, при което мозъкът се старае да избягва приемането на образа на двете очи и затова потиска сигналите от едното око. От това следва, че няма съгласуваност между мозъчните структури при възприемането на образа, идващ от двете очи и възприемането на картината.

Мозъчните структури за възприятието на образи зависят от окото, което постепенно изостава в своето развитие. Друга причина за поява на амблиопия може да бъде анизометропията – състояние, при което диоптърът при двете очи се различава с повече от 1.5.

Причини за амблиопия

Рефракционна амблиопия – дължи се на необходимостта от очила. Децата могат да виждат добре и когато се нуждаят от висок диоптър за далекогледство. Когато обаче натоварят повече своето зрение започва главоболие. В много случаи родителите търсят причината другаде, но не подозират проблем с очите.

Мързеливо око

Анизометропична амблиопия – това е състояние, при което едното око се нуждае от диоптър. В този случай детето ползва пълноценно само своето здраво око. До мозъчната кора достига само образът от едното око.

Депривационна амблиопия – причината за тази форма на амблиопията е вродена катаракта или друго заболяване, което обхваща прозрачността на очната среда. Този проблем се открива сравнително рано.

Страбизмена амблиопия – дължи се на кривогледство. Амблиопията обхваща онова око, което не се използва за гледане.

Симптоми при амблиопия

Дивергентно кривогледство – това е кривогледство, при което едното око се отклонява навън.

Конвергентно кривогледство – кривогледство, при което едно око се отклонява навътре.

Кривене на очите

Нарушено пространствено ориентиране

Липсва синхронно движение на очите

Диагностициране на амблиопия

Поставянето на диагноза амблиопия се поставя на база оценката на зрителната острота и на двете очи посредством последователното им закриване чрез таблици в офталмологичните кабинети. При децата, които говорят диагнозата се поставя по-лесно, но в кърмаческа възраст диагностицирането е изключително трудно. Във втория случай се определя фиксиращото око или в случаи на кръстосана фиксация – превключване от едното към другото око.

Диагностицирането още включва оценяване на качеството на пространственото зрение, наличие на късогледство, далекогледство, астигматизъм. Всички изследвания се извършват от офталмолог. Състоянието трудно се разпознава от обикновените хора, защото няма проява на характерни симптоми. До момента на установяване на амблиопия, зрението непрекъснато се уврежда.

Лечение на амблиопия

Корекцията на зрението трябва да бъде извършена още преди шест месечна възраст на засегнатото дете. Факторите, които нарушават зрителната острота трябва да бъдат отстранени. Следващата стъпка е извършването на т.нар. оклузионна терапия – здравото око се покрива с превръзка или се слагат специални очила. Това се извършва за постоянно или за период от време с различна дължина – един или няколко часа дневно.

Терапията трябва да се следи от офталмолог. Лечението има за цел да повиши зрителната острота на увредената око и зависи изцяло от тежестта на амблиопията и годините на детето. Важен момент в това лечение е да се следи дали случайно детето не се опитва да поглежда със здравото око. В такива случаи се прилага атропин, чрез който зрението се замъглява.

Няма научни доказателства дали лечението на амблиопия при възрастни би дало някакъв резултат. Това се дължи на факта, че зрителната система се развива най-бързо в детските години.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати