ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Скъсване на Ахилесовото сухожилие

Скъсване на Ахилесовото сухожилие

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Скъсване на ахилесово сухожилие
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ахилесовото сухожилие е дебела лента, съставена от здрава фиброзна тъкан, която се намира отзад на глезена и свързва мускулите на прасеца с петната кост. Това е най-силното сухожилие в тялото на човек. Когато мускулите на прасеца се съкращават, функцията на сухожилието е да се опъне назад, като дърпа петата. Това движение помага на човек да застане на пръсти в изправено положение. Ахилесовото сухожилие играе важна роля за ходенето, бягането и скачането. Пълно скъсване на Ахилесовото сухожилие се наблюдава на 5 см над петната кост.

С напредването на възрастта или при малка физическа активност Ахилесовото сухожилие може да отслабне и да изтънее. Това го прави слабо и предразположено към скъсване и травма. Заболявания като артроза и диабет и някои медикаменти могат да увеличат риска от скъсване. Най-често скъсване на Ахилесовото сухожилие се получава по време на спортни занимания от типа на тенис и футбол. Скъсването може да се случи в някоя от следните ситуации:

- Силно оттласкване с ходилото в момент, когато коляното е изправено от бедрената мускулатура. Пример за такава позиция е скачане или старт за бягане.

- Внезапно спъване, при което човек бързо придвижва крака си напред, за да се опита да предотврати падане. Падане от голяма височина също може да стане причина за травма на сухожилието.

Мъжете около и над 30-годишна възраст са най-честите потърпевши от скъсване на Ахилесовото сухожилие. Внезапното натоварване и неправилното разгряване преди тренировка също могат да бъдат причина за травма. При жените носенето на високи токчета травмира крака и увеличава стреса върху сухожилието.

Симптоми при скъсване на Ахилесовото сухожилие

Първо се усеща силна и неочаквана болка в задната част на прасеца или глезена. Болката е съпроводена с изпукване или силно щракване, а когато областта се опипа се усеща бразда на хлътване на около 5 см над петната кост.

Скъсване на ахилеса

Болката и сковаността в началото на травмата са последвани от посиняване на цвета на кожата и усещане за слабост в областта. Възможно е болката бързо да намалее и по-малките сухожилия да запазят своята дейност, но без ахилесовото сухожилие палците на краката се сгъват трудно. Човек със скъсано сухожилие не може да застане на пръсти, а понякога дори куца.

Навяхване или разтягане на Ахилесовото сухожилие също могат да станат причина за неговото скъсване. Ако човек усеща болка и подуване по време на физическа активност, когато няма напрягане на областта; ако продължително време не може да стъпва на пръсти; изпитва внезапна болка и подуване в областта на прасеца – задължително трябва да потърси лекар, за да не предизвика допълнителни сериозни травми.

Диагностициране на скъсване на Ахилесовото сухожилие

Прегледът при лекар започва със задаването на редица въпроси, относно начина на получаване на травмата и описание на болката. Следва провеждането на някои тестове. Пациентът трябва да легне по стомах, а стиска мускулите на прасеца. Ако при стискането пръстите се поместят в посока ходилото, сухожилието още е свързано с мускула. Лекарят кара пациента да застане на пръсти, а ако той не може да изпълни това движение, значи сухожилието е скъсано. В повечето случаи няма нужда от провеждане на рентгеново изследване.

Лечение на скъсано Ахилесово сухожилие

Лечението на скъсаното Ахилесово сухожилие трябва да възстанови нормалната му позиция и дължина. Два са начините за лечение – оперативно или неоперативно. И двата случая налагат период на изчакване от месец и половина, в който трябва да бъде поставена шина на глезена. Шинирането трябва да бъде комбинирано с раздвижване, за да се подобри гъвкавостта на структурата.

Хирургичното лечение се състои в правенето на разрез, за да се достигне до увреденото място и скъсаните краища на сухожилието да се зашият едно към друго. Предимствата на хирургичната намеса пред лечението без операция, е че има много по-малко случаи на повторно скъсване при първия метод. Хирургичното лечение позволява по-бързо възстановяване и по-малко съкращаване на мускулите на прасеца. Рисковете, които се поемат са възможност за проблем с упойката, инфекция на раната, кървене, случайна увреда в областта.

Контузия на глезена

Нехирургичното лечение се състои в гипсиране на областта; шиниране; прилагане на ортопедични стелки и укрепване с физикална терапия. При този метод на лечение се избягват рисковете от хирургични усложнения и неприятности. Недостатъкът е, че съществува риск от получаване на прекалено удължено Ахилесово сухожилие и намалена възможност за изпълняване на нормалните функции.

И при двата метода се налага назначаването на цялостна програма за възстановяването от травмата. Рехабилитацията се състои в упражнения, които помагат за увеличаването на извършваните движения и укрепване на силата на мускулите.

Голяма част от хората, претърпели скъсване на Ахилесовото сухожилие се възстановяват напълно след провеждането на лечение. Нормалното заставане на засегнатия крак обикновено става след приблизително шест седмици. Активните спортисти се връщат към активна спорта дейност след около половин година възстановяване.

Предпазването от скъсване на Ахилесовото сухожилие се изразява в извършването на подгряващи упражнения преди активните спортни занимания; постепенно увеличаване на физическите натоварвания; плавно повишаване на нивото на сложност на упражненията.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest