ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Сърбеж в ушите - безобидно или не

Сърбеж в ушите - безобидно или не

DesislavaDesislava
Новак
177105
Сърбеж в ушите - безобидно или не

Хранителните алергии често засягат горните дихателни пътища, включително лигавицата на очите, ушите, носа и гърлото. Ако имате хранителна алергия, може да изпитате сърбеж в или около ушите ви. Според Американската академия, хранителните алергии са една от най-честите причинители за ушни инфекции при деца под двегодишна възраст и възрастните. Ако детето ви има алергична реакция и започва да драска или дърпа ушите си, консултирайте се със своя лекар за профилактика и лечение.

Повечето хранителни алергии са предизвикани от пшеница, соя, яйца, фъстъци, дървесни ядки, риба, миди и млечни продукти. Вашата имунна система защитава тялото ви от излагане на потенциално опасни вещества, като вируси и токсини. Когато вие ядете храна и сте алергични към нея, вашата имунна система реагира, ако е изложена на атака, въпреки че храните може да са безопасни за консумация. Вашата имунна система определя протеините в различните специфични храни неправилно, отприщвайки атака на антитела и хистамин. Тези химикали предизвикват алергични симптоми.

Хистаминът е основното химичното вещество в организма, което причинява сърбеж и дразнене в меките тъкани. Когато имуноглобулин Е или IgE антителата са създадени, мастоцитите реагират чрез производството на хистамин. Хистамин помага за защита на организма от инфекции, но може да предизвика и възпаление, подуване и дразнене в меките тъкани. Тъй като нивата на хистамин се увеличават в и около ушите, кожата ви може да стане сърбяща, подута и червена.

Алергичните кожни заболявания, често се образуват в резултат на хранителна алергия, екзема или уртикария. Тези две кожни заболявания могат да се образуват навсякъде по тялото, включително и в ушите. Уртикарията се появява като възпаление, придружено с подуване на плоската повърхност. Екземните форми са като малки мехурчета, които растат и се запълват с течност. Те може да се напукат, просълзят и образуват кора. И двете кожни заболявания са придружени с изключителен сърбеж. Те са безвредни, освен ако те се формират в рамките на ухото. Ако се образуват в ухото, тъпанчето му може да се спука, което води до големи усложнения. Всеки кожен обрив около ушите трябва да бъде оценен от вашия лекар.

Назалната конгестия причинява набъбване на синусите и поставяне на натиск върху околните райони на главата, включително ушите. Сърбежа в ухото може да е и резултат от запушване на носа, като вие ще го почувствате във вътрешното ухо и ще ви е трудно да се почешете. Ако сърбежа е от запушване на носа, може също да развиете и болка в ушите, синусите, налягане и постназална секреция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest