Краста

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945521k
Краста

Крастата е инфекция, която е заразна и се предава от човек на човек. В медицината е позната и под името „скабиес” и се причинява от вид кърлеж, наречен sarcoptes scabei. Мъжките и женските кърлежи има сериозни разлики в своята структура и възможност да предизвикват инфекции. Опасен за човека е женският кърлеж, който след процеса на оплождане си пробива тунелчета в горния слой на кожата и снася яйцата си там. По този начин се развиват младите паразити.

Крастата е типична заразна инфекция, която се предава при директен контакт между хората – полов акт, ползване на общи дрехи, общо легло. За да се зарази здрав човек е необходим контакт със заразен човек, а в много редки случаи заразата може да се предаде от заразено животно.

Заразяването с краста се получава при достатъчно продължително кожно триене. Въпреки, че е възможно спалното бельо или дрехите да бъдат преносител, това е случва в редки случаи. Кърлежът издържа във външните условия до три дни.

Скабиесът е кожно заболяване, което се характеризира с изключително силни сърбежи по кожата. Честотата на появата му е по-висока при социални групи с по-нисък статус и лоши хигиенни навици.

Симптоми при краста

Крастата се характеризира с кожни промени с определена локализация, което значително улеснява разпознаването на болестта. Получените обриви се разполагат между пръстите на ръцете, по вътрешността на китките, около лактите, зърната на гърдите и пъпа, по бедрата и половите органи. При децата може да има обрив по ходилата и дланите. Засегнатите участъци от кожата имат белезникави линии с дължина от няколко милиметра до 2 сантиметра.

Сърбежът по кожата е силен и се засилва още повече вечер. През първите месеци след заразяването, сърбежът е слаб и едва се усеща. Постепенно се засилва, а след месец или два става непоносим, сънят е невъзможен. В резултат от продължителните разчесвания се появяват одрасквания и обриви. По гениталиите се образуват възелчета с големина от 2 до 20 мм. В редки случаи се наблюдава удебеляване на кожата и засягане на широки кожни участъци.

Диагностициране на краста

За поставянето на диагноза краста трябва да се опита да се изолира кърлежът или неговите яйца. Това става чрез остъргване на кожата с кюрета и наблюдаване на взетия материал под микроскоп. Друг начин за установяването на местоположението на кърлежа е чрез запълване на каналите с мастило по специален метод. Нов метод за диагностика на крастата е намазването на кожата с тетрациклинов разтвор и наблюдение на флуоресциращ образ в зелено. Ако кожата е значително удебелена може да се третира с 10% калиева основа преди да бъде микроскопирана.

В ранен стадий на болестта, крастата може да бъде объркана с друго кожно заболяване, като ухапване от комар. С напредването на времето и увеличаване на симптомите, крастата не може да бъде объркана с друга болест.

Сърбеж при краста

Лечение на краста

Лечението на инфекцията продължава в рамките на няколко дни, а като класически скабициден препарат се използва бензилов бензоат в рициново масло. Намазва се цялото тяло без къпане в посочения период на лечение. Дрехите и бельото трябва да се дезинфекцират с гореща вода. Близките на заразения също трябва да се лекуват, без значение дали имат симптоми. Важно е лечението на всички членове на семейството да става едновременно.

Други често използвани мазила са перметринът и кротамитонът. И двата препарата са подходящи за употреба от деца. При сериозни кожни изменения се използва кератолитичен агент преди нанасянето на скабицидният препарат. При наличие на бактериална инфекция се назначава лечение с антибиотици.

За ефективното лечение на крастата се налага и предприемането на допълнителни мерки. След започване на лечението на болният, трябва да се изолират абсолютно всички дрехи, хавлии, бельо, които са използвани през последната седмица. Килимите и тапицериите се почистват с прахосмукачка, а боклукът се изхвърля веднага. Онези предмети, които не могат да бъдат третирани, се изолират.

Народна медицина при краста

3 с.л. трицветна теменуга се поставят в подходящ съд и се заливат с 3 ч.ч. студена вода. Сместа се сварява за 15 минути, а след това се оставя да престои още толкова. Прецежда се и се пие по 1 чаша дневно, разделена на малки порции. С останалата част от отварата се заливат засегнатите места.

Счуква се 50 г чесън и се залива с 300 мл слънчогледово олио. Сместа се оставя да престои една седмица на тъмно и топло място. След това се прецежда и се втрива в засегнатите участъци от тялото.

Вземат се 50 г листа и корени от европейски копитни и се поставят в стъклен буркан. Прибавя се 300 г безсолна свинска мас и се вари на тих огън около два часа. Полученият мехлем се нанася на тънък слой на засегнатите места и се съхранява в хладилник.

Преди да предприемете самолечение се консултирайте с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest