ezine.bg»Статии»Мода»Бижута и Аксесоари»Как да почистим сребърните бижута

Как да почистим сребърните бижута

Нина НордНина Норд
Джедай
2k382
Как да почистим сребърните бижута
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Често се случва красивото сребърно бижу да се превърне в почерняло и красотата му да изчезне заедно с блясъка му. Причина за почерняването обикновено е влажността в помещението.

Потъмняването на среброто се получава и при дълъг контакт с кожата. Скоростта на потъмняването на среброто е индивидуална, върху един човек може да потъмнее за дни, а върху кожата на друг да остане бляскаво с години. Смята се, че бързото потъмняване на среброто при носене издава проблеми със здравето.

Промяна в цвета и блясъка на среброто може да се получи и при контакт на благородния метал с козметични средства и вещества, които съдържат сяра.

Среброто потъмнява бързо при контакт с гума, лук, жълтъци, сол и някои миещи средства. За да върнете блясъка на благородния метал, трябва да знаете как да почистите среброто в домашни условия.

Среброто е мек метал, затова трябва да избягвате агресивните абразивни почистващи средства. Среброто лесно се почиства със спирт. Направете разтвор от две лъжици спирт и един литър вода. Можете да усилите блясъка на среброто, ако добавите в този разтвор малко сапун. Пуснете сребърните изделия в тази смес за петнадесет минути, а след това избършете с мека кърпа.

Среброто се почиства много добре и със сода за хляб. Разтворете две супени лъжици сода в половин литър вода, загрейте на котлона и когато кипне, пуснете вътре парченце алуминиево фолио и среброто. Свалете от огъня и след десетина минути извадете среброто – то ще блести като ново.

Вместо сода може да използвате и сол – една чаена лъжичка на двеста милилитра вода. Среброто се накисва в този разтвор за два часа.

Лимонената киселина също е подходяща за чистене на сребърни бижута.

Разтворете сто грама лимонена киселина в половин литър вода и сложете сместа на водна баня. Пуснете вътре парче медна тел и сребърното бижу, кипнете десет минути и изплакнете със студена вода.

Сребърните бижута се почистват и с оцет. С него се напоява кърпа и се търка бижуто. Може също така да използвате четка и паста за зъби.

Сребърните пръстени, ако са гладки, могат да бъдат намазани с червило, и след това – избърсани до блясък с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest