Вагинит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Гинекологичен преглед при вагинит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е вагинит

Вагинитът представлява възпаление или инфекция на лигавицата на вулвата, вагината, а в някои случаи и на двете заедно. Това е най-често срещаното гинекологично заболяване. Причините за появата на вагинитът са различни при различните видове вагинит.

Освен инфекциозни, причините за поява на вагинит могат да бъдат и с неинфекциозен характер. Това са травми и чужди тела, свръхчувствителност към латексови презервативи, кожни заболявания като псориазис и екземи. Антибиотично лечение, преумора и стрес, честата смяна на сексуалните партньори също могат да причинят вагинит.

Видове вагинит

Бактериален вагинит - вагината притежава богата бактериална флора, благодарение на която се поддържа нормалната киселинност на средата. Когато балансът и броя на бактериите се промени и се появят нови патогенни видове се проявява възпалителен процес, наречен вагиноза.

Вагинит от гъбички – виновникът за този тип вагинит е гъба, наречена Candida Albicans. Следващия вид вагинит е атрофичният – получава се след менопауза, следствие от намалените нива на естроген. Друг вид вагинит е трихомонасния, който се предава по полов път. Това всъщност е единствения вагинит, който може да се получи след сексуален контакт.

Симптоми при вагинит

Най-често вагинитът е съпроводен с парене и сърбеж, зачервяване, болка при полов акт, проблеми при уринирането, промяна в цвета и мириса на вагиналния секрет. Понякога се наблюдава и леко вагинално кървене. В голяма част от случаите вагинитът може да протече напълно безсимптомно и да се установи при рутинен гинекологичен преглед. Това са общите прояви на вагинитът, но различните видове вагинит проявяват характерни симптоми.

При бактериалната вагиноза отделеният секрет има сиво-бял цвят с мирис на амоняк. Често миризмата се описва като неприятната миризма на риба и се усилва след полов акт. При инфекция, причинена от Candida Albicans главният симптом е сърбеж и течение, което наподобява вида на изварата. При трихомоназата от влагалището изтича секрет, който има зеленикаво-жълт цвят и пенлива форма.

Диагностициране на вагинит

За да се диагностицира вагинит жената трябва да опише подробно оплакванията си на своя гинеколог. Следва преглед, при който се взимат клетки от влагалището и шийката на матката и се прави посявка за тестване на чувствителността. Ако вагинитът е следствие от алергични реакции, малки количества от предполагаемите алергени се прилагат върху участък от кожата. Важно е да се определят дразнителите, за да успеят да се изолират.

Лечение на вагинит

Първата стъпка от лечението на вагинитът е спазването на висока лична хигиена. Задължително трябва да се избягва измиването на ректума в посока към вагината, а почистването след дефекация трябва да става в посока отпред назад. Това са основни и важни хигиенни правила, които трябва да бъдат спазвани от всяка жена, с цел правилно поддържане на интимните части.

Вагиналните душове са широко разпространени, но използването им трябва да става само след лекарска препоръка. В противен случай може да причинят допълнителни проблеми. Ако жената носи чорапогащи, те трябва да бъдат с памучна част между краката. Препоръчват се дрехи, които не задържат влага. Силно стегнатите дънки и панталони също са вредни.

Лечението на вагинит включва определени антибиотични и противогъбични препарати, които могат да бъдат под формата на кремове или вагинални глобули. В някои случаи се налага приемът на перорални таблетки.

Хранене при вагинит

Млечни продукти

Жените, които страдат от вагинит трябва да спазват определен режим на хранене, с цел по-бързото излекуване. Препоръчват се напитки и храни с малко съдържание на захар, мазнини и въглехидрати. По този начин може да се промени киселинността във влагалището. В киселото мляко се съдържа лактобацил, затова редовната му консумация е изключително полезна.

Хубаво е да се избягват сладкиши и тестените изделия с мая, защото нарушават киселинната среда във влагалището. Същото се отнася за алкохол, мазните и пушени меса, наденици. Някои витамини дават много добър резултат в борбата с вагинитът. Витамин С уравновесява нормалният киселинен баланс и засилва защитните сили на организма. Витамин А и Е помагат за предпазване на тъканите от разрушение.

Народна медицина при вагинит

Според българската народна медицина различни билки могат да помогнат при вагините. Баните с бял равнец се използват при редица проблеми, сред които и вагинитът. 100 г от билката се накисват в студена вода и се оставят да престоят в нея през нощта. На следващият ден сместа се кипва и прецежда, след което се правят промивките. Не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Ехинацея е силен имуностимулатор, който има противовъзпалително действие. Цветовете ѝ се изстискват, а полученият сок се залива с 300 мл алкохол, като ракия например. Сместа трябва да се остави да престои 15 дни на прохладно място и след това се прецежда. Няколко капки от тинктурата се разтварят в чаша вода, след което се правят промивки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest