Перианална фистула

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Перианална фистула
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Перианалната фистула е новообразуван проход, който се намира между стените на аналния канал, ректума /в по-редки случаи/ и тъканите около ануса. Представлява външен отвор на каналче, което е комуникация между ануса и кожата около ануса. Стените на фистулата са образувани от гранулационна тъкан, която е плод на дълготрайно възпаление в областта. Поддържа се от фекалните маси, които постъпват постоянно. Веднъж формирана, фистулата се съпровожда от тлеещото хронично възпаление, което причинява секреция от нейния отвор.

Перианалните фистули са по-често срещани при мъжете на възраст между 20 и 40 години. Много често се появяват на мястото на абсцес, който не е напълно излекуван. Болест на Крон също може да провокира фистула.

Разположението на фистулният канал е важно с оглед лечението му. Анусът е съставен от две мускулни тръби, които са разположени една в друга и покрити от вътрешната страна с лигавица. Отвън са обградени с мастна тъкан. Фистулният канал започва от вътрешната страна с отвор, преминава през различните слоеве и пробива кожата. Три са възможните варианти.

В първия случай фистулата се намира под лигавицата, допира се до аналната структура, но не я пробива. Появява се около аналния отвор, пробивайки кожата. Фистулният канал не пробива мускулните тръби, а се движи по вътрешните им страни.

Фистулата се движи от лигавицата и прониква в мускулната стена на аналния отвор, в пространството между двете тръби.

В третият случай фистулата се движи от лигавицата, прониква в мускулната стена, преминава през цялата дебелина на стената и тъканите на ануса и се разтваря в кожата около ануса.

Причини за перианална фистула

Главната причина за образуването на перианална фистула са аналните жлези, които започват от аналния канал и завършват в дълбочина между мускулите му. Когато аналните жлези се запушат с фекален материал се създават благоприятни условия за развитие на възпаление. След време инфекцията прониква все по-дълбоко и си създава свои собствени пътища, които излизат върху кожата, отварят се и оформят перианалната фистула. В редки случаи фистулата може да бъде резултат от възпалителни процеси, идващи от ректума.

При нараняване на тъканите, намиращи се около ануса, което стига до ректума, също може да се създаде фистула. Вече веднъж създаден фистулният канал се самоподдържа.

Симптоми при перианална фистула

Перианалните фистули се характеризират с дългогодишно хронично протичане, което има периоди на затихване и изостряне на проявите. Състоянието на засегнатия е добро, но при изострянията на състоянието работоспособността е силно намалена.

Болните са раздразнителни с чести прояви на главоболие и безсъние. Фистулата отделя гнойна секреция, която зацапва бельото. В острите периоди секрецията се засилва.

Запек

В по-голямата част от случаите се получават периодични запушвания на фистулният отвор и засилване на болката. Температурата се повишава, областта на ануса се подува и зачервява. Следва обрив и силно изтичане на гной. Започва образуването на нови разклонения на стария фистулен канал. Непрекъснатото нагнояване причинява силен и неприятен сърбеж.

Диагностициране на перианална фистула

При посещението на лекар, пациентът трябва да опише подробно своите оплаквания. Следва преглед, по време на който специалистът вижда кожния отвор на фистулата, а при натиск установява и наличието на гноен секрет. Назначават се изследвания, които включват цветна снимка, аноскопия и колоноскопия.

Лечение на перианална фистула

Лечението на перианална фистула се извършва по два начина. Единият е прерязването на фистулата, което става чрез директното изрязване през канала или чрез поставянето в него на конец или ластик, които с времето се затягат.

Вторият метод включва затварянето на вътрешния отвор на фистулата и отстраняването на променената от възпалението тъкан. И двата метода прекъсват възможността за навлизането на фекални материали в затвореното пространство.

При тежките случаи на състоянието, за да се премахне перианална фистула трябва да се прекъсне чревният участък и се извежда едно временно черво, през което се отделят фекалиите. Това дава шанс на фистулата да заздравее, защото потокът от изпражнения към нея се прекъсва.

Лечението на перианалната фистула е задължително, защото тя може да предизвика редица усложнения. Най-често срещаните са запушване и образуване на перианален абсцес, който изисква спешна операция; увреждане на мускулите на ануса; възможно е да се развие карцином, причинен от постоянното възпаление на фистулния канал.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest