Рак на белия дроб

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
рентгенова снимка на белите дорбове
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ракът на белия дроб представлява злокачествено образование, което е причинено от изграждане или деградиране на бронхиалните клетки, изразяващо се в бързо разрастваща се формация и увеличение на белодробната тъкан. Абнормните клетки могат да засегнат единия или и двата дроба.

Ракът на белия дроб е едно от най-коварните и сериозни заболявания, с което човечеството се сблъсква наши дни. Взема повече жертви, отколкото рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво, взети заедно. Засяга предимно мъже и е основната причина за смърт на мъже между 40 и 65 годишна възраст.

Рискови фактори за рак на белия дроб

Здравите клетки се израждат в ракови, когато са изложени на влиянието на различни канцерогени. Те си взаимодействат с различните структури на клетъчна ДНК и причиняват изменения, които карат клетките да умрат. В повече от 80% от случаите ракът на белия дроб е резултат от тютюнопушене. В цигареният дим се съдържат повече от 2000 на брой канцерогенни химикали. Колкото по-дълго пуши един човек, толкова повече се увеличава рискът от рак]

Пасивното пушене също е опасен фактор за развитие на рак на белия дроб. Опасност се крие и в органичните химикали и излагането на радиация, повтарящите се инфекции, замърсителите във въздуха, излагане на влиянието на промишлени вещества – азбест, арсеник, хромати, радон, медни съединения, никел.

Според статистиките все повече непушачи страдат от рак на белия дроб. Това се обяснява с подлагането на прекалено много стресови ситуации, които понижават имунитета на организма и предразполагат тялото към развитие на рак на белия дроб. Наследствеността също играе важна роля за развитието на рак.

Видове рак на белия дроб

Разделя се на два основни хистологични вида – дребноклетъчен и недребноклетъчен рак на белия дроб. Туморните клетки на всеки един от тях се разпространяват и размножават по различен начин, което определя вида на лечението. Недребноклетъчният рак е много по-разпространен. Бива два вида, отново в зависимост от клетките, които го изграждат.

Плоскоклетъчен, който започва своето развитие в бронхите и засяга по-често мъжете и аденокарцином, който е по-разпространен сред жените или при хора, които никога през живота си не са пушили.

Симптоми при рак на белия дроб

Докато се появят симптомите на рак на белия дроб, може да минат години. Много често първоначалните симптоми се бъркат с други доста по-безобидни заболявания. В определен процент от случаите на рак на белия дроб, симптоми се появяват едва когато болестта е в напреднал стадий, а възможностите за лечение са силно ограничени. Признаците на ракът се разделят на две основни групи – общи симптоми и такива, които идват от страна на гръдния кош и дихателната система.

Симптомите, идващи от дихателната система и гръдния кош са кашлица, която с течение на времето става все по-силна и упорита; промяна в цвета на храчките и увеличение на обема им; храчене на кръв; свистене и хриптене на гърдите; силна и продължителна болка в гърдите, гърба или рамото.

Общите симптоми не са свързани с дишането и включват: загуба на апетит и силна отпадналост; счупвания, които не се получават в резултат от травма; подуване на лицето или врата; загуба на килограми; загуба на паметта и различни неврологични симптоми.

Диагностициране на рак на белия дроб

При първото посещение на лекар, трябва подробно да се опишат симптомите и оплакванията, наличието на раково заболяване във вашето семейство, пациентът задължително трябва да каже дали е пушач или естеството на работата му го сблъсква с вдишването на опасни химикали. Следва преглед и назначаване на рентгенова снимка. Белият дроб може да се изследва и чрез други методи на визуализация, какъвто е компютърният томограф, който прави поредица снимки благодарение на компютър.

Пушенето може да доведе до рак на белия дроб

Сигурен начин за установяване на наличието на рак на белия дроб е изследването под микроскоп на белодробни клетки. Злокачествено изродени клетки могат да се открият и храчка или материал, който е взет от белия дроб /биопсия/. За това изследване се назначават определени техники.

Това са: торакоцентеза /чрез игла се аспирира течност за изследване/; бронхоскопия /чрез гъвкава тръбичка се влиза през носа или устата и се оглеждат бронхите и белия дроб/. Има и други методи, които помагат за диагностицирането на ракът на белия дроб. Това са изследвания с радиоизотопи, ядрено-магнитен резонанс, медиастиноскопия и други.

Лечение на рак на белия дроб

Лечението на болестта е комплексно и се определя от екип специалисти. Задължително трябва да се вземат предвид редица фактори – възрастта на пациента, наличие на минали заболявания, стадий на рака, размер и локализация на тумора, вида на раковите клетки. Най-често използваните методи за лечение на рак са хирургия, химиотерапия и лъчетерапия. Те могат да се използват индивидуално или в комбинация.

Хирургичният метод има за цел да отстрани тумора, но се прилага само с в случаите, когато това е възможно. Лъчетерапията е метод, който използва високо енергийни източници на лъчение, умъртвяващи раковите клетки и спиращи тяхното по-нататъшно развитие. Прилага се локално, като се провежда на сеанси. При химиотерапията се назначават лекарства, наречени цитостатици. Провежда се на цикли.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest