ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Изкълчване на тазобедрената става

Изкълчване на тазобедрената става

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Изкълчване на тазобедрена става
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Изкълчването на тазобедрената става представлява загуба на контакт между ставните повърхнини на тазовата ставна ямка и бедрената глава вследствие на травма. Главата на бедрената кост е като топка, която излиза от вдлъбнатината на ставната ямка. Това ограничава движенията в ставата.

Изкълчването може да се получи във всяка една възрастова граница. Има и вродено изкълчване, което е причинено не от травма, а от увредена структура на ставната ямка на таза. Изкълчването на тазобедрената става обикновено е резултат от падане от голяма височина или при катастрофа с мотор или автомобил.

При автомобилна катастрофа с челен сблъсък се наблюдава изкълчване на арматурното табло – получава се когато под действие на инерционните сили, коляното се удря в таблото на автомобила. Силата от мощният удар се препредава назад към бедрото и достига тазобедрената става, премества бедрената глава от нормалното и положение в ставната ямка. При разместването се късат структурите, които стабилизират ставата и кръвоносните съдове, които захранват горната част на костта на бедрото.

Симптоми при изкълчване на тазобедрената става

Болката е първият и най-характерен симптом за травма. Тя се локализира в областта на тазобедрената става и става особено силна при движение на пострадалия крак. Кракът с изкълчената става визуално изглежда по-къс, отколкото здравия крак. Засегнатия крак застава в ненормално положение, като в повечето случаи е сгънат в тазобедрената става, завъртян към вътрешната страна и придърпан в посока средата на тялото. Когато е налице тежък кръвоизлив, който се намира в дълбочината на тъканите се появява оцветяване на кожата в синкав цвят. Други симптоми за изкълчване са подуване, скованост или тръпнене на крака.

Рехабилитация

Ако изкълчването на ставата е вродено, през кърмаческата възраст не се появяват явни признаци. Когато изкълчването е едностранно при много внимателно оглеждане на краката, може да се види, че единият е по-къс от другия. Забелязва се и липсата на симетрия на кожните гънки, намиращи се във вътрешната страна на бедрото. При разкрачване на детето единият крак се отмества лесно, докато другия е сякаш възпиран от нещо. Закъснението в прохождането е белег, който не бива да се пренебрегва.

Диагностициране на изкълчване на тазобедрената става

Първоначално лекарят трябва да бъде осведомен за начина, по който е получена травмата. Много важно е и преди колко време е станало нараняването. Когато болката позволява лекарят изследва обема на движенията, които могат да се извършват в областта на тазобедрената става. Когато първоначалния преглед даде сигнали за травма, лекарят назначава редица изследвания.

Първо се прави рентгенова снимка, която дава допълнителна информация за изкълчването. Компютърната томография е по-сложно изследване, което показва образ на срезовете от травмираният участък. Магнитният резонанс не използва рентгенови лъчи, а използва мощен магнит, който предизвиква тъканите да излъчват сигнали, които се показват чрез компютър. Използва се в редки случаи, когато останалите изследвания не дават необходимата информация за травмата.

Лечение на изкълчена тазобедрена става

Когато изкълчването на тазобедрената става е травматично, се налага спешно лечение. Бързата реакция е наложителна, защото изкълчването може да прекъсне или наруши нормалното кръвоснабдяване към главата на бедрената кост. Прекъсването може да причини умирането на костната тъкан.

Крака

Лечението на изкълчването на тазобедрена става цели възстановяването на контактът между ставните повърхности, които участват в ставата. Най-често се прилага безкръвното наместване, при което лекарят се стреми да намести ставата без операция. За целта е необходимо силно обезболяване, за да се отпусне мускулатурата. Често се дава пълна упойка. Ако обезболяването не е хубаво, а мускулатурата не е отпусната, наместването е напълно невъзможно.

Наместването включва същите движения, които са довели до изкълчването, но извършени в обратна посока.

След наместването се назначава повторна рентгенова снимка, която трябва да докаже успехът на процедурата. В случай, че освен изкълчването е налице и счупване на бедрената кост се налага операция. Методът се нарича кръвно или открито наместване.

След прилагането на подходящите методи за лечение, болката намалява, но не изчезва веднага. Пострадалият може да куца със седмици и да ползва помощта на патерици. Пълното зарастване на засегнатите структури може да отнеме два или три месеца. С цел предотвратяване на последващо изкълчване лекарят назначава програма от упражнения, които заздравяват мускулите и връзките.

Ако изкълчването на тазобедрената става е вродено, ранното лечение е от изключително значение. Всяко новородено бебе, при което се подозира изкълчване трябва да бъде наблюдавано и при необходимост поставено под специален режим.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илия
Илия
09.06.2015 14:34
Кратко, точно и ясно. Благодаря за хубавата статия и успешно оздравяване на всички пострадали!
2
1