Болка в тестисите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болки в тестисите
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Болката в тестисите е една от най-силните, които мъжът изпитва. Сама по себе си може да доведе до повръщане и силен дискомфорт. Преди раждане, тестисите са разположени в корема. След раждането те слизат надолу към скротума, но въпреки това остават свързани със стомаха и семенната връв, която съдържа жизнено важни кръвоносни съдове, нерви, лимфни възли и семепровода. Според причината за появата й, болката може да бъде лека или по-силна, да причини повишаване на температурата и обилно изпотяване. Болката в тестисите е състояние, което задължително трябва да бъде проверено от лекар, защото причините за нея могат да бъдат различни, някои от които да доведат до редица неприятни последствия.

Причини за болка в тестисите

Травма – травмата в областта причинява силна болка в тестисите. Директен удар в скротума е изключително болезнен, но обикновено причинява само временна болка. Повечето случаи на нараняване в областта на тестисите са причинени от спортни травми, директен удар, удар при автомобилна катастрофа. Възможно е да се скротума и тестисите да се подуят и посинеят. В някои случаи травмата на тестисите може да предизвика значително голяма вреда, която изисква спешна операция.

Усукване на тестисите /торзия/ - това е състояние, което изисква спешна хирургическа намеса. Всяко едно забавяне на лечението може да доведе до фатален край. Скротумът е торбичка, в която тестисите са разположени свободно тестисите. Понякога при движение семенната връв може да се усуче, което влошава кръвоснабдяването към дадения тестис. Болката при торзия е изключително силна и по никакъв случай не може да се пренебрегне, защото причинява агония. Спешната хирургическа интервенция предотвратява увреждането на тестиса.

Епидидимит – семепроводът, който идва от тестиса се нарича епидидим. Има дължина приблизително 50 см, а вътре в него се събира отделената сперма и се осъществява нейното придвижване. Възпалението на семепровода, в онази част, която е близо до тестиса се нарича епидидимит. Причините за възпалението са бактерии в червата, хламидия или гонорея. Това е най-честата причина за болка в тестисите при мъжете над 18 годишна възраст. При сексуално активните мъже гонореята и хламидията са най-честите причинители на епидидимит. При това състояние тестисите са подути, а кожата на скротума е зачервена. Болката в тестисите се усилва при еякулация или движение на червата. Не са изключени чести позиви за уриниране и кръв в спермата. Епидидимитът се лекува с антибиотици, но при по-сериозно възпаление се налага и оперативна намеса. Консултацията с лекар не бива да се отлага.

Ингвинална херния – хернията е проблем, който се среща при много мъже. Тя може да се образува в различни части от мъжкото тяло, но най-често се получава вследствие от изсипване на черва или различни мастни тъкани през отвор, образувал се в коремната стена. Един от симптомите на ингвинална херния е болката в тестисите. Болката се усеща в частта на скротума, която се намира близо до свивката на крак при тялото. Задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Сперматоцеле – при това състояние в епидидима на тестиса се образува киста, в която има сперма. Изпитва се болка в засегнатия тестис. Кистата се намира в началото на епидидима, но при растежа си засяга и тестиса. Има доброкачествен характер, като най-често сперматоцелето се открива случайно при хирургически намеси с друга цел. В голяма част от случаите кистите са малки и не създават проблеми или дискомфорт. При своето нарастване, вече причиняват болка и тежест. След диагностицирането на сперматоцеле се налага провеждането на редовни прегледи, които да установят ако кистата нарасне или се промени. Предписва се и антибиотично лечение. В някои случаи се налага и оперативното отстраняване на кистата, но за съжаление операцията крие рискове от развитие на инфертилитет.

Хематоцеле – това състояние представлява събиране на кръв в обвивката на тестиса, причинено от нараняване в тъканите. Болката в тестисите е продължителна и дори парализираща, в резултат от силен удар. След отминаването ѝ мъжът се успокоява, че не е нищо сериозно, но тя се връща отново. При диагностициране на хематоцеле, болният трябва да почива на легло. Понякога се налага дренаж и оперативна намеса. Начинът на проведеното лечение зависи от степента на болката и вида на нараняването. Ако хематоцелето не е причинено от удар, следва да се търсят причините за появата му.

Варикоцеле – това е състояние, което може да причини стерилитет при мъжете. Представлява наличие на разширени вени в областта на скротума. Засяга кръвообращението, осигуряването на кислород към тъканите и извеждането на венозната кръв. При изправено положение мъжът изпитва движение в скротума и изпълване. При сядане чувството изчезва. Болката варира в различни граници, но се усилва с напредване на времето. Лекува се чрез противовъзпалителни средства или лека операция, която се извършва, за да се коригират засегнатите съдове.

Доктори

Руптура на тестис – тестисите са обгърнати със специална защитна обвивка, която се нарича tunica albuginea. При руптура тази обвивка се пробива и се получава кръвоизлив в областта на скротума. Причина за руптурата са травми, катастрофи и битови инциденти. Състоянието изисква спешна медицинска намеса, защото в противен случай може да се стигне до загуба на тестиса.

Орхит – много голяма част от мъжете, които са претърпели заушка в миналото развиват орхит. Това състояние се характеризира с подуване на тестисите, което причинява болка. При орхитът температурата на тялото е повишена, наблюдава се кръв в урината и прогресираща болка в тестисите или пениса. Трябва да се назначат изследвания, които да установят причините за подуването и болката. Орхитът, който е резултат от заушка е нелечимо състояние и в голяма част от случаите е причина за стерилитет. Ако орхитът е резултат от друго заболяване, прогнозите са по-благоприятни. Назначава се прием на антибиотици и различни противовъзпалителни средства.

Камъни в бъбреците – болката в тестисите може да бъде индикатор за наличието на камъни в бъбреците или пикочните пътища. Обикновено малките песъчинки се изхвърлят спонтанно, но ако някой по-голям камък попадне в пикочния мехур и уретрата, се появява болка в скротума. Този проблем може да се избегне с прием на повече течности, но консултацията с лекар е задължителна.

Рак на тестисите – в редки случаи болката в областта на тестисите може да сигнализира за рак. При рак болката се локализира в кръста и ниско в корема, а в скротума се събира течност. Появява се чувствителност в гръдния кош и топлина. При забелязването на необичайни симптоми в тестисите, консултацията с лекар е задължителна. При рака на тестисите, ранното му откриване е важно и животоспасяващо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest