Гърчове

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Преглед при епилепсия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Гърчът представлява неочаквана проява на резки и неволни мускулни конвулсии често е съпровождани от загуба на съзнание. Гърчовете са причинени от патологична активност на мозъчни неврони. Периодично повтарящите се пристъпи на гърчове е епилепсия. Според проучванията един на 130 души е засегнат от периодични гърчове, а един на трима успява да се излекува от това състояние.

Гърчовата активност е резултат от повишената мозъчна активност, която от своя страна е израз на проблем в главния или гръбначния мозък. Освен от епилепсия, гърчовете могат да бъдат причинени от различните случаи на енцефалопатия, токсични или метаболитни повреди. Някои травми също могат да отключат гърчово състояние.

Гърчовете са няколко вида –тонични, клонични и тонично-клонични. При тоничните гърчове се наблюдава силно повишение на мускулния тонус, а засегнатите групи мускули се стягат, в резултат от което мускулът не може да отпуснат с волево усилие. Видимо той изглежда като силно стегнат.

При клоничните гърчове засегнатите мускули трептят с много висока честота, което ги прави видими и за останалите хора. Тонично-клоничните гърчове протичат със смесени характеристики, с повишен мускулен тонус и поява на мускулни конвулсии.

Според обема на мускулите, които засягат гърчовете биват генерализирани и абсанси. Генерализираните гърчове могат да обхващат цялото тяло или да бъдат частични – когато засягат само определена мускулна група на тялото. Генерализираните гърчове протичат със загуба на съзнание, не е изключено да има и изпускане по малка или голяма нужда. Абсансите се характеризират с вцепеняване и пълна неподвижност на засегнатия човек.

Гърчове, причинени от много висока температура се наричат фебрилни. Много често се наблюдават при деца между шест месеца и петгодишна възраст. Между 3 и 5% от децата в тази възраст получават гърчове, в резултат на прекалено висока температура.

Симптоми на гърч

Най-демонстративният и лесно разпознаваем за останалите е големият припадък, който се изразява с внезапна загуба на съзнание, спиране на дишането и изпъване на тялото и крайниците. Следват няколко секунди на ритмични потрепвания, които засягат тялото. Гърчовете траят кратко време, а след отминаването им се появява шумно дишане и изтичане на пенеста слюнка. Не е изключено болният да се изпусне по малка или голяма нужда. След пристъпа се появяват замаяност и сънливост, потиснатост и главоболие. Много хора предусещат настъпването на гърча, като няколко секунди преди него изпитват стягане в стомаха и неприятен мирис в устата, шум и поява пред очите на някаква картина.

Малките гърчове представляват краткотрайна загуба на съзнание с леко побледняване и потрепване на погледа. Гърчът може да се случи навсякъде – на улицата, вкъщи, на работното място. Потрепването на мускулите е почти невидимо за околните, защото е много слабо. Болният спира за момент да извършва своята работа, а след това я продължава оттам, откъде е спрял.

Човешки мозък

Диагностика на гърчове

При наличието на гърчови състояния, консултацията с лекар е задължителна. Болният описва каквото помни от гърча, как се е чувствал след това и какви прекарани заболявания има. Близките на засегнатия също участват с процеса на диагностициране, защото те трябва да опишат на лекаря какво са видели, какво се е случило по време на гърча. Следва обстоен преглед и назначаването на редица инструментални и образни изследвания, които да установят причината за гърча.

При съмнение за епилепсия се прави неврологичен преглед и се изследва електричната активност на мозъка. Прави се ЕЕГ, кръвна картина и кръвна захар, назначава се компютърна аксиална томография. Компютърната томография може да установи мозъчни тумори и паразити.

Лечение на гърчове

В терапията на повтарящите се припадъци /епилепсия/ най-важно място заема медикаментозното лечение. Прилага се антиепилептичен медикамент, подборът на който зависи от вида и причината за гърчовете. Ефектът на препарата се оценява едва един месец след започването на неговия прием. При необходимост медикаментът се сменя с друг. Когато медикаментите не дадат желания резултат се прилагат различни хирургични методи на лечение. Те се състоят в премахване на епилептичното огнище или прекъсването на връзката му с мозъчната структура. Най-важният етап в лечението е откриването на основното заболяване и неговото лечение.

Реакция при гърчове

Когато човек стане свидетел на гърчово състояние на свой близък не бива да се притиска болния към земята в опит да спре гърча. Задължително трябва да се извика помощ, а докато тя дойде е необходимо да се поддържа проходимостта на дихателните пътища. Извършва се специална маневра, по време на която се повдига корена на езика. Главата се поставя назад, а долната част на челюстта се захваща зад двата ъгъла и тя се издърпва нагоре и напред. Не е необходимо да се бърка в устата или в нея да се слагат някакви предмети.

По този начин коренът на езика се издърпва напред, което освобождава пътя на въздуха. Ако човекът в гърчове започне да повръща, а той не е в съзнание цялото тяло трябва да се обърне на една страна или да се завърти само главата в странично положение. Страничното положение на главата предотвратява попадането на повърната материя в дихателните пътища и възпалителните белодробни възпаления, които могат да възникнат.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest