Остър епиглотит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Остър епиглотит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е остър епиглотит

Остър епиглотит представлява бързо прогресираща инфекция, която причинява възпаление на епиглотиса и тъканите около него. Епиглотисът е капаче от тъкан, което седи в основата на езика и пази храната от трахеята по време на преглъщане. Инфекцията може да доведе до внезапно запушване на горните дихателни пътища и смърт.

Обикновено остър епиглотит е причинен от бактерии. Възпаленият епиглотис механично пречи на дихателните пътища и възпрепятства процеса на дишане. Когато епиглотиса се инфектира може да набъбне и дори да затвори трахеята. Острият епиглотит най-често засяга деца между 2 и 7-годишна възраст, но не е изключено да засегне и възрастни хора.

Причини за остър епиглотит

Причините за появата на епиглотит включват инфекциозни, химически и травматични агенти, като инфекциозните фактори са най-чести. Организмите, които могат да причинят епиглотит са стрептококи, херпес зостер, херпес симплекс тип 1, стафилококи и други. Съществува топлинна форма на епиглотита, която се получава от пиене на прекалено горещи течности, консумация на твърди храни, употреба на наркотици. В редки случаи епиглотитът може да бъде причинен от алергични реакции към храни, ужилвания или ухапвания от насекоми, травми на гърлото.

Болки в гърлото

Симптоми при остър епиглотит

Обикновено остър епиглотит се развива много бързо, необходими са няколко часа или два-три дни. Най-честите симптоми са болки в гърлото, заглушаване и промяна в гласа, затруднено говорене и дишане, треска и ускорен сърдечен ритъм. Човек с остър епиглотит изглежда много отпаднал и изморен. Болният изпитва нужда да си поема бързи и плитки вдишвания, навежда се напред, за да може да диша по-спокойно. Специалистите обобщават три категории остър епиглотит:

Категория 1: Болните обикновено имат кратка история на болестта, която се развива бързо и носи опасни последици. Тежък респираторен дистрес с предстоящ респираторен арест.

Категория 2: Умерени до тежки клинични симптоми и признаци на значителен риск от потенциално запушване на дихателните пътища. Симптомите включват болки в гърлото, невъзможност за преглъщане, затруднено дишане в легнало положение, приглушен глас, свистене при вдишване.

Категория 3: Леко до умерено заболяване, без опасност за потенциално запушване на дихателните пътища. Болните с тази форма на епиглотитът имат история на заболяването, което протича с дни на оплаквания от болки в гърлото и болка при преглъщане.

Диагностициране на остър епиглотит

Ако медицинският екип подозира наличието на епиглотит, първата задача е да се гарантира проходимостта на дихателните пътища и да се изключи опасността от спиране на въздуха към трахеята. След като се установи, че състоянието на болния е стабилно, лекарят разглежда гърлото с помощта на гъвкава оптична тръба.

Прегледи

Така специалистът може да види какво причинява симптомите. Прилага се местна упойка за облекчаване на дискомфорта, причинен от интервенцията. Назначават се рентгеново изследване и кръвна проба, които са част от диагностицирането на болестта. Кръвната проба е необходима, поради опасността от бактериемия – тежка инфекция на кръвния поток, която може да съпътства епиглотита.

Лечение на остър епиглотит

Острият епиглотит е състояние, което изисква спешна медицинска намеса, поради непосредствената опасност от внезапно и неочаквано затваряне на дихателните пътища. Първата задача на лекарите е да осигурят сигурен начин за дишане.

Първоначалното лечение изисква поставянето на болния в слабо осветена стая, овлажнен кислород и постоянно наблюдение. Когато няма признаци за респираторен дистрес, приемът на течности може да бъде от полза. Изключително важно е да се предотврати каквото и да е безпокойство, защото то може да доведе до остро запушване на дихателните пътища, особено при деца.

Хората с признаци на обструкция на дихателните пътища се нуждаят от ларингоскопия – оперативна интервенция. При много тежки случаи лекарят може да бъде принуден да извърши крикотомия /срязване на шията, за да се вмъкне тръба за дишане директно в трахеята/.

Антибиотиците могат ефективно да контролират възпалението и да излекуват заразените тъкани. Предписват се за лечение на най-честите видове бактерии. В някои случаи се изписват кортикостероиди и епинефрин. Болният трябва да продължи да приема всички предписани антибиотици до завършване на пълния курс на лечението.

Болният от остър епиглотит може да се възстанови много добре, ако инфекцията е диагностицирана навреме и лекувана правилно. В противен случай прогнозата е много лоша, като не е изключено продължително увреждане и дори смърт.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest