Хипотиреоидизъм

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
хипотиреоидизъм
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза се намира в основата на шията и тежи по-малко от 35 грама. Въпреки малките си размери тя има важна роля за здравето на човек. Обменните процеси в организма се регулират от хормоните на щитовидната жлеза. Когато жлезата отделя нормално количество хормони всички системи в тялото функционират правилно.

Ако щитовидната жлеза започне да произвежда по-малко хормони се наблюдава нарушаване на процесите. Това състояние се нарича хипотиреоидизъм или намалена функция на жлезата. Хипотиреоидизмът се среща предимно при жени над 40-годишна възраст, а с нарастването на възрастта заболяването значително се увеличава по честота.

Причини за хипотиреоидизъм

Автоимунно заболяване като болест на Хашимото е една от най-често срещаните причини за отслабване на функцията на щитовидната жлеза. Автоимунните проблеми се развиват, когато имунната система започне да произвежда антитела, които атакуват своите собствени тъкани. При болестта на Хашимото, автоимунният процес засяга щитовидната жлеза.

Оперативното лечение на щитовидната жлеза и премахването на голяма част от нея може да намали или напълно да спре хормоналната продукция.

Лъчелечението и лечението с радиоактивен йод могат да увредят функциите на жлезата. Радиоактивният йод се натрупва в жлезата и намалява производството на хормони. Някои медикаменти също могат да отключат хипотиреоидизъм.

Някои жени получават проблеми с щитовидната жлеза по време или след бременността. Йодният недоимък е друга причина за намалената функция на жлезата. Йодът е много важен за производството на щитовидни хормони. Липсата му може да доведе до гуша и хипотиреоидизъм.

Депресия

Симптоми при хипотиреоидизъм

Симптомите на състоянието варират широко, според това колко е тежък дефицитът на хормони. В началото на болестта симптомите са едва забележими и се изразяват само в лека умора и забавяне на умствената дейност, което може да се свърже с възрастта на човек. С напредването на заболяването симптомите започват да се задълбочават и да стават по-ясно изразени. Умората се превръща в хронична, появяват се кожни заболявания, като екземи и акне.

Човек изпитва студ през цялото време, страда от запек, лицето е подпухнало, а гласът – дрезгав. Кожата е бледа и суха, холестеролът в кръвта се повишава. Теглото започва да се увеличава без определена причина, а натрупаните килограми почти не могат да се свалят. Появяват се мускулни болки, вдървеност и тежест, които са особено силни в тазобедрените стави и раменете. В краката се появява мускулна слабост. Не е изключено изпадането в депресия и обилна менструация при жените.

Вроденият или придобият в ранна възраст хипотиреоидизъм води до намалени умствени способности. Болният е апатичен, трудно реагира на външни дразнения и има намалена памет. Напълно характерна е сънливостта, която може да достигне до летаргия. Слухът е намален, а говорът е бавен.

Диагностициране на хипотиреоидизъм

Диагнозата на болестта се основава най-вече на симптомите на пациента, както и възрастовата група. При жени над 60-годишна възраст и бременните жени, симптомите веднага навеждат лекаря на мисълта за хипотиреоидизъм. Измерват се нивата на тиреоид-стимулиращия хормон и щитовидния хормон тироксин. Ниските нива на тироксина и високите нива на тиреоид-стимулиращия хормон свидетелстват за намалената функция на щитовидната жлеза.

Лечение на хипотиреоидизъм

Болестта се лекува с тиреоидни хормони. При извършването на правилно лечение симптомите напълно се овладяват. Обикновено се изписва лекарство за орално приложение. Хормонално-заместителната терапия се прилага за цял живот. Дозата се определя според необходимостта на всеки отделен пациент.

Ненавременно лекуваният хипотиреоидизъм може да предизвика редица усложнения. Най-често срещаните са:

Гуша – голямата гуша може да деформира шията и значително да затрудни дишането и преглъщането.

Мерене на кръвното

Сърдечни проблеми – увеличава се риска от развитие на сърдечни заболявания, предимно заради високите нива на холестерол в кръвта.

Психически проблеми – депресията се появява в ранните фази на болестта. Както при мъжете, така и при жените се наблюдава намалено сексуално желание.

Вродени проблеми – бебета, които са родени от жени с нелекувана понижена функция на щитовидната жлеза, имат висок риск от развитие на вродени дефекти. Децата са податливи към нарушено развитие и интелектуални затруднения.

Микседем – това е рядко, но много опасно състояние, което застрашава живота. Дължи се на дълготраен и нелекуван хипертиреоидизъм.

Хранене при хипотиреоидизъм

Спазването на подходящ хранителен режим е задължително. Необходимо е да се ограничат продуктите, богати на холестерол – мазно месо и риба, животински мазнини, масло. Трябва да се ограничат сладките продукти и тестените изделия.

Препоръчва се да се наблегне на зеленчуци и плодове, защото са богати на животинска целулоза, която създава усещане за ситост и е бедна на калории. Консумацията на сол също трябва да се ограничи.

Храненията трябва да бъдат разделени на пет порции дневно, за да не се стига до огладняване. Белият хляб може да се замени с ръжен или пълнозърнест. Тестените изделия, приготвени с мая не са полезни. Сред полезните храни са млечните изделия, немазната извара, обезсолено сирене и млечно-киселите напитки. Храните трябва да бъдат приготвени на пара, чрез варене или изпичане. Гъби, ряпа, спанак, шоколад и сладолед не се препоръчват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest