ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Внезапно прилошаване и причерняване

Внезапно прилошаване и причерняване

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Прилошаване
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Установено е, че между тридесет и петдесет процента от хората поне веднъж изпадат в ситуация, в която усещат прилошаване или причерняване.

Причерняването се предизвиква обикновено от намаляване на кръвното налягане, което води до кратко забавяне на доставянето на кислород в мозъка.

Причерняването се характеризира с тъмни кръгове, които сякаш плуват пред очите, освен това е съпроводено най-често с гадене и световъртеж. Може да е съпроводено също така с рязко намаляване на слуха и със ускорено сърцебиене.

Внезапното прилошаване и причерняване в болшинството случаи завършва с временна загуба на съзнание. Това е свързано със загуба на мускулен тонус, затова човек внезапно рухва на земята. Може да се наблюдават конвулсии на крайниците, които обаче не трябва да се бъркат с епилептичен пристъп.

Сърдечен удар

След падането на земята кръвоснабдяването на мозъка обикновено се възстановява и след около минута човек вече е съзнание. Въпреки това на него ще му се струва, че много дълго време е бил в безсъзнание.

Много често причерняването и прилошаването е предизвикано от емоция, обикновено при стрес след чуването на неприятна новина.

Внезапното прилошаване и причерняване в повечето случаи са сериозен симптом за сърдечна недостатъчност. Затова е необходимо да се направи електрокардиограма. Може да се окаже, че внезапното прилошаване или причерняване се предизвиква от прекалено бързо или прекалено бавно биене на сърцето, а също така от нарушения на функциите на сърдечния мускул или на митралната клапа. Това се случва и при болест на Паркинсон и при диабет.

Понякога внезапното прилошаване и причерняване може да се предизвикат от действието на определени лекарства, които водят до внезапно намаляване на кръвното налягане.

Ако видите човек, който след като каже, че му причернява и че му е лошо, припадне, извикайте линейка, опипайте припадналия за пулс и ако той е налице, обърнете човека настрани. Не се опитвайте да вдигнете главата му, това влошава ситуацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
елена
елена
28.08.2013 06:26
а аз си мислех,че причината е рязко спадане на кръвното налягане
0
2
Ангелина
Ангелина
27.08.2013 21:26
На мен ми се е случвало няколко пъти и от опит мога да кажа, че ми помагат три неща:
Първо - студена вода - поне чаша за пиене и още малко за намокряне на лицето.
Второ - нещо сладко - мед, шоколад или просто захар.
И трето - да остана известно време в покой (най-добре в легнало положение).
Обикновенно след такава случка се старая да почивам още няколко часа и да поема поне 2л течности през това време - вода и плодов сок (обикновенно по-кисел например портокал).
5
1
Ива
Ива
27.08.2013 20:18
Много помага обилното заливане с вода.
0
4
Малинка
Малинка
27.08.2013 17:02
да попитам - след като дойде полу на себе си припадналия човек добре ли е да му се даде нещо да хапне,веднага на секундата,така съм чувала,вярно ли е.
2
3
Янна
Янна
27.08.2013 14:53
много поучително! :)
1
2