Рак на простатата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552803
Рак на простатата

Простатата представлява жлеза, която се намира в основата на пикочния мехур, а през нея преминава уретрата. Това е орган, наподобяващ тръбичка, през който се отнася урината от пикочния мехур към пениса и накрая вън от тялото. Простатата произвежда секрет от ензими и аминокиселини. Този секрет влиза състава на мъжката семенна течност и е изключително важен за поддържане на сперматозоидите.

Ракът на простатата е злокачествен тумор, който най-често започва от външната част на жлезата. При голяма част от мъжете ракът се развива много бавно и могат да минат много години, преди да се появят първите симптоми на болестта. Ракът на простатата представлява сериозен проблем, който е третата причина за смърт от рак при мъже във всички възрасти и е на първо място при мъже над 75-годишна възраст.

Причини за рак на простатата

Все още не е открита точната причина за появата на рак на простатата. Като възможни рискови фактори се посочват:

Генетична обремененост – мъже, които имат случаи на рак на простатата в тяхното семейство са с два пъти по-голям риск от развитие на същата болест.

Възраст – съществува голяма взаимовръзка между възрастта и развитието на рак на простатата. С напредването на годините рискът от появата на този вид рак се увеличава. При мъже под 40-годишна възраст рискът е минимален.

Хранене – според специалистите прекалената консумация на мазни храни увеличава риска от развитие на рак.

Химични замърсители – досегът с химични материали е опасен и би могъл да стане причина за трансформация на нормалните клетки в ракови.

Симптоми при рак на простатата

Пикочен мехур

В началото на заболяването от рак болният рядко има оплаквания и симптоми, но дори и да има, те са много леки и мъжът не обръща достатъчно внимание. Симптомите се проявяват след години, когато ракът е напреднал. Тъй като се увеличава размера на простатната жлеза, тя започва да притиска канала, по който се придвижва урината. В резултат от това неестествено притискане се появяват редица оплаквания.

Болният изпитва позиви за често уриниране, особено през нощта; стартирането на уринирането е трудно и болезнено; струята на урината е значително по-слаба; след приключване, мъжът има чувството за непълно изхождане, а урината продължава да изтича; болезнеността по време на уриниране е съпроводена с неприятно парене. Други характерни симптоми са болки по време на еякулация, поява на кръв в урината. Не е изключено да се появи болка и чупливост на костите, анемия и отпадналост, загуба на килограми и изпадане в летаргия.

Диагностициране на рак на простатата

Съществуват редица тестове за ранно целенасочено откриване на този рак, както и за диагностициране на вече напредналите етапи. Един от най-често използваните тестове е дигиталното туширане. По време на изследването лекарят опипва жлезата през ректума, използвайки показалеца си. Така може да се напипат различни отклонения от нормалното състояние на жлезата, които могат да се изразяват в бучки, втвърдявания и неравности. Този тест трябва да се прилага всяка година при мъже, които са навършили 40-годишна възраст.

Ултразвуковото изследване дава ясен образ на вътрешните органи, затова ракът на простата може да се установи чрез специфичен ултразвуков тест, наречен трансректална ехография. Компютърната аксиална томография е друг тест, който използва рентгенови снимки и дава детайлен образ на частите на тялото, в това число и простатата. Най-сигурният метод, който може да потвърди или отхвърли наличието на рак на простатата е биопсия. Тя се състои във вземане на малко парченце тъкан, което се изследва под микроскоп за ракови изменения.

Лечение на рак на простатата

Съществуват редица методи за лечение на рак на простатата, а напредъкът на медицината дава все по-голям шанс за успех при това коварно заболяване. Според стадият, в който е открит рака се назначава различно лечение. Наблюдението се използва в случаите, когато ракът е установен, но се развива изключително бавно и не причинява сериозни оплаквания. Най-често се прилага при мъже над 80-годишна възраст, които страдат от редица сериозни заболявания.

При ранно откриване на ракът се използва хирургично лечение, по време на което се премахва част или цялата простата. Недостатъците на този метод са последваща намалена потентност, изпускане и трудности при уриниране.

Друг метод за лечение е радиотерапията, която използва високо енергийни рентгенови лъчи, които унищожават раковите клетки и смаляват тумора.

Червено цвекло

Когато ракът на простатата вече е метастазирал в други органи се прилага химиотерапия, по време на която се ползват химически субстанции, отстраняващи раковите клетки. Криотерапия представлява замразяване на раковата тъкан и последващо разрушаване. Това е ефективен метод, който се изразява във вкарването на малка тръбичка с течен азот.

След провеждането на лечение, лекарят трябва да следи състоянието за поява на метастази или рецидив. Тъй като развитието на рака на простатата отнема много години, редовните изследвания могат да установят болестта в ранна фаза. Този вид рак не може да се предотврати, но рисковите фактори могат да се ограничат. Редовните физически упражнения, изследванията и правилната диета са важни стъпки относно запазването на здравето на простатата.

Хранене при рак на простатата

Според редица изследвания соя и червено цвекло намаляват значително риска от развитие на рак на простатата. Други такива храни са домати и доматените продукти, чесън, риба и лененото семе, витамин С, вино и зелен чай, витамин D в млечните продукти. Здравословното хранене е фактор, който оказва значително влияние върху физическото състояние. Мазните и пържени храни трябва да се заменят за сметка на повече плодове и зеленчуци, немазни меса и риба.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest