Рак на дебелото черво

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Запек при рак на дебелото черво
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво представлява ракът на дебелото черво

Ракът на дебелото черво представлява злокачествен тумор, който възниква в най-вътрешната му част – лигавицата. Тя се явява преграда между съдържанието в червото и тъканите, които го изграждат. Най-често туморът е локализиран в ректума и сигмата и по-рядко в другите части на дебелото черво. Растежът му може да продължи към лумена на червото или в чревната стена. Ракът на дебелото черво е болестта на съвременния човек, представлява най-честият рак на органите на храносмилателния тракт.

Ракът на дебелото черво представлява втори по честота рак при мъжа и третия по честота при жената.

При повишено съдържание на белтъци и животински мазнини в дебелото черво се появяват вещества, които спомагат за образуването на тумори. Това са т.нар. канцерогенни вещества. При наличие на запек, непълно изхождане и волево задържане на позивите за дефекация, времето на въздействие на канцерогенните вещества върху лигавицата на червото се увеличава, което може да превърне нормалните клетки в ракови.

Злокачествен тумор може да се образува в резултат на дълго протичащи възпалителни фактори /колити/, а също така да се изроди от полипи, които представляват доброкачествени израстъци по лигавицата на червото.

Други фактори, които обуславят появата на рак на дебелото черво са генетичната предразположеност и начинът на хранене – консумацията на твърде много месо и мазнини и бедните на баластни вещества храни са рискови условия. Наднормено тегло също не оказва благоприятно влияние.

Вече веднъж възникнали, раковите клетки започват бързо да се увеличават, а туморът нараства и запълва лумена на червото. Резултатът от това е настъпване на непроходимост на червата. Прогресията на заболяването е неуловима, симптомите се появяват на по-късен етап.

Симптоми при рак на дебелото черво

Клиничната картина на рак на дебелото черво зависи от месторазположението на тумора и наличието на метастази. Симптомите в ранния етап на ракът са нехарактерни и дискретни. Всеки човек трябва да обърне внимание на появата на ранните алармиращи симптоми:

Примеси на кръв в изпражненията – срещат се при локализация на карцинома в ректума и понякога в случаите на разположените вдясно тумори.

Промяна на навиците, свързани с дефекацията при хора над 40-годишна възраст. Това е най-ранният симптом на рак на дебелото черво. Възможно е да се появи запек, диария и редуването им, отделяне на газове с изпускане.

Появата на болка е вече късен симптом на тумора в дебелото черво. Тя се причинява от запушване и наличие на възпалителни промени. Като първи симптом може да се яви и значителен кръвоизлив, който е характерен за десностранните тумори. Промяната в общото състояние и повишението на температурата са характерни симптоми на злокачествен процес.

Диагностициране на рак на дебелото черво

При наличието на някои от гореизброените симптоми, задължително трябва да се насрочи посещение при лекар. Диагностиката на този вид тумор включва:

Фиброколоноскопия – представлява метод, който използва апарат с оптика за оглеждане на всички участъци в червото. Дава възможност и за вземането на биопсичен материал.

Биопсия – метод, по време на който се взема малко парченце от подозрителната тъкан, което се изследва хистологично. Окончателната диагноза може да се постави именно след хистологичните резултати.

Ректално туширане – чрез него се открива тумора в почти 90% от случаите. Пациентът трябва да застане в колянно-лакътна позиция, за да може лекаря да проведе изследването. По този начин може да се достигне до тумори, които се намират на 12 см от ануса.

Лечение на рак на дебелото черво

Риба и печени зеленчуци

Лечението на рак на дебелото черво е хирургично. Видът и тежестта на операцията зависят от локализацията и стадия, до който е достигнал раковия процес, както и от общото състояние на болния. Когато туморът е с малки размери е възможно той да се отдели и по този начин да се съхранят нормалните функции на дебелото черво.

При големи размери на злокачественото образувание се налага по време на операцията да се създаде изкуствено анално отвърстие, което се разполага в предната част на коремната стена. За да се намали възможността за поява на рецидиви, след операцията се назначават химиотерапия и лъчетерапия. Прогнозата за изход от заболяването до голяма степен зависи от размера на тумора и стадият, в който е открит.

За да се предотврати късното откриване на рак на дебелото черво, хората след 45-годишна възраст трябва да извършват профилактични прегледи и анализи за наличие на скрита кръв в изпражненията.

Хранене след операция на рак на дебелото черво

След операцията на рак на дебелото черво, режимът на хранене е от първостепенна важност за по-бързото възстановяване. Препоръчва се приемът на храни с ниско съдържание на остатъчни вещества, не бива да се приемат сурови зеленчуци. В първите дни след операцията може да се наложи захранване с пюрета, бульони и сокове.

Храната трябва да бъде лесна за храносмилане. Полезни са зеленчуковите сокове и сварени картофи, варени и пасирани зеленчуци. От белтъчините са позволени добре сварени постни меса, риба и яйца. Необходимо е да се избягват боб, грах и леща, както и всички семена и ядки. Пържените и мазни храни трябва да се избягват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest