ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Витамин D в кърмаческа възраст

Витамин D в кърмаческа възраст

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
кърмене на бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Налице е увеличаване на глобалния интерес по отношение на ролята на витамин D в здраве и болест. В действителност, се появява все повече и повече научни доказателства, свързващи витамин D с различните хронични заболявания при деца и възрастни.

Превенцията на недостига на витамин D и постигане на адекватен прием на витамин D и калций през детството може да намали риска от остеопороза, както и други дългосрочни латентни болестни процеси, които са свързани с дефицитът на витамин D.

Въпреки политиките за обогатяване на храни в много страни и препоръките за добавяне на витамин D при най-рисковите групи, витамин D дефицита и рахит продължават да са основните предизвикателства за общественото здраве в много страни, развити и развиващи се.

Има доказателства, че настоящите препоръки за допълване, особено за бременни и кърмещи жени, са недостатъчни, за да се гарантира достатъчност на витамин D в тези групи.

Рахитът се дължи на недостиг на витамин D и е известно, че е предотвратим с адекватен хранителен прием на витамина. Рахитът е пример за екстремен недостиг на витамин D, с пикова честота между 3 и 18 месечна възраст.

А състоянието на дефицитът му настъпва месеца преди рахита да стане очевиден. Дефицит му може също да предизвика хипокалимични припадъци, нарушения в растежа, летаргия, раздразнителност и предразположеност към респираторни инфекции в кърмаческа възраст.

Съществуват два вида прояви на недостиг на витамин D при децата. Първият е симптоматична хипокалциемия (включително гърчове), получена по време на периоди на бърз растеж, с повишени метаболитни изисквания, дълго преди всякакви физически констатации или радиологични доказателства, от недостиг на витамин D. Втората клинична картина е по-хронично заболяване, с рахит и/или намаляване на костната минерализация или безсимптомна хипокалциемия.

Размерът на излагане на ултравиолетови лъчи за синтеза на витамин D, зависи от много фактори, различни от самото време или часовете, прекарани на открито. Тези фактори включват размера на пигментацията на кожата, телесна маса, сезона, сумата от облачната покривка, степента на замърсяването на въздуха, количеството на кожата, изложена на слънце и степента на UV защита, включително дрехи и слънцезащитни продукти.

красиво малко бебе

Важно е да се отбележи, че жените с повишена пигментация на кожата, или които имат по - малко излагане на кожата на слънчева светлина са с по-голям риск от дефицит на витамин D и може да се нуждаят от допълнителни добавки на витамин D, особено по време на бременност и кърмене.

Адекватния хранителен прием на витамин D по време на бременността е важен за скелетното развитие на плода, образуването на зъбен емайл, а може би и за общия растежа на плода и развитието му. Има известни доказателства, че витамин D статусът на майката има дългосрочни ефекти върху новороденото.

Бебетата, които са изключително кърмени, но които не получават допълнително витамин D или адекватно излагане на слънчеви лъчи са изложени на повишен риск от развитие на дефицит на витамин Д и/или рахит.

Бебета с по-тъмна пигментация са изложени на по-голям риск от недостиг на витамин D, фактът се обяснява с по-голям риск от дефицит при раждане и намаленото съдържание на витамин Д в мляко на жени, които самите те са приемали недостатъчни количества от него.

Множество открития показват, че хиповитаминозата на витамин D може да бъде предотвратена чрез приемането на добавки от майката или увеличаването на излагането на слънчева светлина за бременни и кърмещи майки, или чрез рутинно добавяне на витамин D за всички бебета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest