Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от гъбички

Как да се предпазим от гъбички

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Как да се предпазим от гъбички

Гъбичните инфекции се предизвикват от един или няколко вида гъбички и могат да бъдат както повърхностни и локализирани, така и да засягат тъкани и да водят до хронични заболявания.

Известни са над 50 000 вида гъбички, но само 200 от тях са причинители на заболявания у човека. Около двадесет от тях са широко разпространени. Голяма част от гъбичните инфекции възниква при контакт с техни спори във въздуха или на някаква повърхност. Благоприятната среда за развитие на гъбична инфекция се създава при ослабен имунитет.

Гъбичните инфекции могат да се развият на повърхността на кожата и в гънките й, а също така на други участъци на тялото с повишена температура и висока влажност.

Гъбични инфекции могат да възникнат след травма, при увреждане на лигавиците и белите дробове. Тези инфекции предизвикват имунна реакция на организма и като следствие от това – възпаление и увреждане на тъканите, а в някои случаи и алергична реакция.

Някои гъбични инфекции отшумяват без лечение, но повечето от тях изискват медицинска помощ и дълго лечение.

За да се предпазите от гъбички, трябва да спазвате определени правила, тъй като лечението им е доста сложно, защото са много упорити. Преди да посетите сауна или басейн, а също и след това третирайте ходилата си с антимикотични средства.

Всеки път, когато забележите върху ходилата си малки ранички, третирайте ги с йод. И най-малките наранявания могат да предизвикат развитие на гъбична инфекция.

Прекалено тесните и прекалено широките обувки провокират развитието на гъбични инфекции. Върху пиличките за нокти в салоните за красота могат да останат гъбички от ноктите на предишен клиент, ако пилата не се дезинфекцира правилно.

Прекалено тесните синтетични бикини също могат да предизвикат поява на гъбична инфекция.

Когато приемате антибиотик, е възможно да се развие гъбична инфекция. За да се предпазите от това, винаги пийте комплекс от витамини по време на антибиотичното лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest