Синдром на Рейно

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Болест на Рейно
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Синдромът на Рейно представлява рядко заболяване на сърдечно-съдовата система, което причинява усещане за студ и вцепененост в някои части на тялото в отговор на ниски температури или емоционален стрес. Това е вазопластично разстройство - спазми в кръвоносните съдове могат да доведат до вазоконстрикция /стеснение/.

Заболяването засяга предимно пръстите на ръце, крака, върха на носа и ушите, като най-често са поразени пръсти на ръцете. Проблемът произлиза от кръвоносните съдове, които снабдяват нашата кожа, защото се стесняват и се ограничава циркулацията на кръв към засегнатите райони. Най-често тези области са студени и много бледи, а когато се затоплят болката отминава.

Синдромът на Рейно засяга предимно млади жени. Предразполагащи фактори за появата му са физическо и нервно-психическо напрежение, продължително излагане на неблагоприятни климатични условия, проблеми в обмяна на веществата и менопауза. При болестта на Рейно съществува отделно състояние, което възниква на фона на други заболявания като склеродермия.

Синдромът на Рейно има две форми - първична и вторична. Все още не са уточнени причините за възникване на първичната форма, но се твърди, че е провокирана от неврогенни и хормонални фактори. Вторичната форма на болестта на Рейно се провокира от хронични травми, колагенози, някои артериални заболявания, хронични отравяния с опасни вещества и лекарства, както и мозъчни тумори.

Симптоми при синдрома на Рейно

Най-общо заболяването протича в няколко стадия. По време на първия стадий засегнатите лица започват да усещат изтръпване, мравучкане и студенина в пръстите. Пръстите са бледи и студени, с намалена чувствителност при допир и усещане за болка. В началото засегнати са симетрични пръсти от двете ръце, например палецът на едната с палеца на другата ръка.

Пристъпите са краткотрайни, като преминават за едва няколко минути. С напредването на болестта симптомите стават все по-продължителни и могат да траят в продължение на часове. Интересен факт е, че палците на крайниците почти никога не са засегнати.

През втория етап на синдром на Рейно започват да настъпват атрофични изменения по нокти и кожата, усещанията за болка стават по-чести и продължителни. През третия етап кръвооросяването на пръстите вече е съвсем оскъдно, а кожата и ноктите са силно атрофирали. При случайно нараняване раните не могат да зараснат. Пръстите са напълно безчувствени и студени, на външен вид изглеждат сякаш са мумифицирани.

Синдромът на Рейно може да се развива години напред. В някои случаи между първия и втория стадий може да минат десетки години.

Диагностициране на синдрома на Рейно

Синдром на Рейно

Още при първите прояви на болестта трябва да се направят определени изследвания, които имат за цел да определят каква е формата на заболяването – първична или вторична. За да се направи това разграничение, специалистът извършва специален тест, наречен капиляроскопия. По време на теста лекарят изследва кожата в основата на ноктите под микроскоп.

Капилярите, които се намират в близост, са уголемени или деформирани и могат да дадат информация за основното заболяване. Въпреки това някои вторични заболявания не могат да се открият по този начин. Ако лекарят заподозре, че друг фактор като автоимунно заболяване или болест на съединителната тъкан стои в основата на синдрома на Рейно, той може да назначи кръвни тестове.

Лечение на синдрома на Рейно

Лечението на синдром на Рейно е консервативно, което означава, че се използват различни методи, различни от операция. Прилагат се различни съдоразширяващи медикаменти, витамини, закалителни процедури, балнео - и климатолечение.

Необходимо е да се отстранят рисковите фактори, като продължително излагане на студ и влага. Съществуват и някои правила, които болният трябва да спазва, за да облекчи своето състояние. На първо място, е движението, защото то раздвижва кръвта и едновременно с това разширява периферните съдове.

Хубаво е болният да направи няколко упражнения, преди да излезе навън в студа, защото те са много по-ефективни от опитите за стопляне на вече замръзнали крайници. Тренирането на кръвоносните съдове също е много полезно. Редуването на топло и студено, баня и сауна, контрастен душ, ходенето на бос крак – всички тези процедури закаляват кръвоносните съдове.

Правилното обличане е от първостепенна важност за болните от Рейно – в студено време не бива да излизат от вкъщи без топъл шал, наушници, шапка и ръкавици. Чорапите трябва да бъдат вълнени или от полиестер, защото памучните задържат влагата и краката лесно могат да замръзнат. Препоръчва се носенето на термобельо, вълнени пуловери и топли якета. Това облекло и изпълняването на подходящите упражнения могат да спестят много болка и неприятности по време на студените зимни дни.

Хранене при синдрома на Рейно

Синдром на Рейно

Консумацията на мазна риба до голяма степен намалява болезнените спазми на ръцете и краката и подпомага кръвообращението. Необходимо е да се увеличи приема на храни с желязо – зеле, цвекло, спанак, яйца, бобови култури, месо и черен дроб.

Обезводняването е вредно, защото намалява обема на циркулиращата кръв в организма. Чаша топъл бульон, билков чай с мед са най-добрият начин за набавяне на течности преди излизане в студените дни. Цигарен дим и алкохол трябва да се ограничат напълно. Дори пасивното пушене може да нанесе щети върху тялото.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest