ezine.bg»Статии»Красота»Домашни Процедури»Грижа за смесена кожа

Грижа за смесена кожа

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Маска за смесена кожа

Смесената кожа е комбинация от два типа кожа – суха и мазна. Мазната кожа се намира въху така наречената Т-образна зона – централните участъци на челото, носа и брадичката.

Кожата на бузите, точно обратно, е много суха. Разликата между двата типа кожа е толкова голяма, че за да се грижите за тях ще ви трябват различни продукти.

За Т-образната зона е подходяща козметика за мазна кожа, а за бузите – средства за суха кожа. В Т-образната зона се намират повече мастни жлези, отколкото в областта на бузите.

Мастните жлези на Т-образната зона отделят излишъци от кожна мазнина, която се отлага на повърхността като мазен филм. След тридесетата година действието на мастните жлези в Т-образната зона намалява и кожата вече не е толкова мазна.

Бузите на лице със смесена кожа трябва да се мажат с мазен крем, който да ги подхранва, да ги прави гладки и нежни. Но мазният крем е неподходящ за Т-образната зона, тъй като може да предизвика поява на пъпки. Ако пък мажете цялото лице с кремове без мазнина, от това страдат бузите, които изпитват липса на мазнина и влага. Тогава започват да се лющят.

Не е толкова сложно да се грижите за лице със смесена кожа. Сутрин и вечер мийте лицето си със специална пяна за лице, която разтъркайте между дланите си. След това използвайте лосион с алкохол само за Т-образната зона, за да се предпазите от пъпки и инфекции.

Грижа за смесена кожа

Много са полезни лосионите с малко количество алкохол, чието рН е близко до това на кожата, тъй като те я обогатяват и свиват пори. Лосионът се нанася с памучно тампонче, без да се нанася върху бузите.

Сутрин използвайте два вида подхранващ крем. Първоначално това може да ви се стори досадно, но след това ще забележите, че състоянието на кожата значително се е подобрило и ще го правите с удоволствие.

Върху Т-образната зона нанесете хидратиращ крем, а върху бузите – мазен крем. Вечерта нанесете мазен крем върху бузите, а върху Т-образна зона не нанасяйте нищо. Ако се появят пъпчици върху носа, челото или брадичката, намажете ги с антибактериален крем.

Веднъж седмично глезете кожата на лицето си с две различни маски. Едната маска е добре да е от грис. Две супени лъжици грис се смесват с един белтък, сместа се нанася върху сухо лице и се изплаква с хладка вода.

След като отстраните тази маска, нанесете подхранваща ябълкова маска. Обелете една ябълка, настържете я на едрото ренде, смесете я с две чаени лъжички подхранващ нощен крем. Нанесете за двадесет минути и изплакнете с хладка вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest