Кариес

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Кариес
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Кариесът представлява инфекциозно заболяване, което причинява разрушаване на твърдите зъбни тъкани. Това е най-често срещаното хронично заболяване в световен мащаб. Кариесът е определян като бич на съвременното общество. Засяга най-вече икономически развитите страни, заради консумацията на големи количества полуфабрикатна и въглехидратна храна.

Подобен начин на хранене не изисква дълги цикли на сдъвкване на храната, при което не се отделя достатъчно количество слюнка. Именно слюнката е един от най-силните естествени механизми за самопочистване на организма.

Причини за кариес

Появата и развитието на кариес представлява сложен процес, който се дължи на редица фактори. Това е съвкупността от наличието на зъбна плака и определена микрофлора в устата, състоянието на слюнката и високата киселинност.

1. Зъбната плака е първата причина, от която впоследствие тръгват по-голямата част от заболяванията в устната кухина, като кариес и проблеми с венците и лигавицата. Зъбната плака, позната още като зъбен налеп представлява съвсем прясното отлагане на въглехидратни остатъци върху повърхността на зъбите. Тези остатъци се отлагат след всяко едно консумиране на храна, особено ако тя е богата на захари.

Плаката се отлага по повърхността на шийките, контактните и вдлъбнатите повърхности на зъбите. Причината за това е трудностъпността на четката и слюнката върху тези участъци. Според хигиенните навици на човек, плаката може да бъде с бял цвят, когато е прясно отложена; при занемаряване на чистотата налепът става жълт и накрая зелен. При продължително натрупване на зъбна плака, тя може да се превърне в зъбен камък.

2. Слюнката също се явява причина за поява на кариес. Колкото е по-гъста тя, толкова повече муцин съдържа. Муцинът прави слюнката по-лепкава и по този начин плаката се захваща по-здраво за повърхността на зъбите. Гъстотата и количеството слюнка се определя от навиците на сдъвкване на отделния индивид. Когато се извършват повече сдъвквания слюнката е по-водниста и в по-голямо количество. Така се извършва по-добро самопочистване на устната кухина и налепът се задържа по-трудно.

3. Повишената киселинност в устата се дължи на честия прием на въглехидрати. Полепналите по зъбите въглехидратни остатъци спомагат образуването на зъбен налеп и в същото време служат за храна на бактериите, намиращи се в устната кухина. От своя страна микроорганизмите преработват въглехидратните остатъци до киселини, които разграждат минералните тъкани на зъбите. Точно така се образува кариесът.

Болка в зъба

4. Микроорганизми – за причинители на кариесът са спрягани стрептококовите бактерии и лактобацилите. Те се намират по повърхността на цялата устна кухина, най-вече върху зъбната плака, между зъбите и венците. Редовното измиване на зъбите, почистването им с паста, конци и вода за уста намалява количеството бактерии в устата.

Фази на развитие на кариеса

Съществуват няколко етапа на развитие на кариес и поради тази причина, във всяка отделна фаза кариесът изглежда по различен начин.

В началото на поява на кариес се обуславя т.нар. фаза на петното. Върху зъба се забелязва бяло петно, което се вижда само при преглед от зъболекар. Това бяло петно показва нарушаване на минералния състав на емайла. Бялото петно не изисква пломбиране, а чрез спазването на много добра хигиена и флуорни профилактични средства е напълно обратим процес.

Когато процесите се задълбочат кариесът преминава в следващия стадий – кафяво петно. Тази фаза също както предната протича безсимптомно. Петното има сиво-кафеникав цвят, а зъб с тази фаза на кариес задължително трябва да се пломбира.

Следващата фаза вече е значително по-сериозна – зъбната повърхност, покриваща огнището на кариес, се отчупва. Продължавайки своето развитие, кариесът се разраства, а дупчицата се запълва с различни болестотворни бактерии, които от своя страна започват остро да проникват в по-дълбоките слоеве на зъба.

Видове кариес

Според дълбочината на проникване се различават три вида кариеси:

Повърхностен кариес – обхваща само и единствено емайла, не се наблюдава преминаване на границата между емайла и дентина.

Средно дълбок кариес – обхваща не само емайла, но и дентина на зъба. Дентинът представлява основния и най-широк слой на зъбната структура. Той определя здравината на зъба.

Дълбок кариес – когато кариесът обхване целия слой на дентина.

Преглед при зъболекар

Симптоми при кариес

Няколко са основните симптоми, които могат да насочат човек към мисълта за някаква нередност в зъба. Най-важният симптом е кратко протичащата болка от сладко и студено. Тази болка е внезапна и се появява само при допир с дразнителя. Трае няколко секунди, най-много до минута. Колкото по-продължителна е болката, толкова по-дълбоко е навлязъл кариесът. Друг важен симптом е наличието на дупка, в която се задържат различни хранителни остатъци.

Диагностициране на кариес

При наличието на гореизброените симптоми трябва да се посети зъболекар. С кратък преглед той веднага установява дали има кариес или друг проблем.

Препоръчително е кариесът да се лекува навреме, защото в противен случай болката би била по-голяма. Когато кариесът е малък, зъболекарят го почиства значително по-бързо, спестявайки болезненото усещане. Друга причина кариесът да се лекува навреме е опасността от възникване на пулпит. Пулпната камера е онази част от зъба, в която е разположена съединителната, кръвоносна и нервна тъкан, захранваща зъба.

Лечение на кариес

Първата стъпка от лечението на кариеса е премахването на развалените от кариеса зъбни тъкани. Следва промиване с различни дезинфекционни средства и поставяне на заплънка или пломба. Заплънката замества отсранените зъбни тъкани, докато пломбата вече може да бъде изработена от различни материали. Няколко са възможни варианти за поставянето на пломба. Една от най-оспорваните пломби е изработената от амалгама.

Тя има сребрист цвят и поради тази причина притежава естетични недостатъци. Въпреки всичко амалгамата е много здрав материал. Глазйономерните пломби са съвременно решение, подходящи за дълбоки кариеси или подложки. Композитните пломби са едни от най-естетичните в днешно време. Друго тяхно предимство е химичната им връзка със здравите структури на зъба. Поради тази причина не е необходимо допълнително изпиляване на зъба преди да се постави пломбата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest