Плеврит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Плеврит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Плевритът е възпалително заболяване, което засяга плеврата – тънка двупластова ципа, която чрез единия си пласт плътно обвива отвън белите дробове, а другия е прилепнал плътно към вътрешната повърхност на гръдния кош. Според причината и характера на възпалението се различават няколко вида плеврит. Когато между двата листа на плеврата /пространство известно като плеврална кухина/ няма възпалителна течност става въпрос за сух плеврит. Когато има събрана възпалителна течност плевритът е ексудативен /воден/, а когато течността е гнойна – гноен плеврит.

Най-често срещаните причини за поява на плеврит са: туберкулоза и пневмония; вирусни плеврити; неоплазми на плеврата, белите дробове, гръдната стена; други болести на белите дробове като гангрена, абсцес, силикоза, микози, белодробен инфаркт; заболявания на органите в коремната кухина – холецистит, чернодробна цироза, заболявания на панкреаса, инфекциозни и туморни увреждания на черния дроб; ревматизъм; склеродермия и ревматоиден артрит. Плевритът може да бъде резултат от нараняване в гръдния кош или белите дробове – при катастрофа, травма и други.

Причинителите на трите вида плеврит са различни. При сухият плеврит това са инфекции, пневмония, туберкулоза; водният плеврит най-често е провокиран от туберкулозния бацил и в по-редки случаи от ревматизъм, сифилис; причините за възникване на гноен плеврит са белодробен абсцес, наранявания в областта на гръдния кош, напреднала туберкулоза, тежко чернодробно заболяване, пневмония с възникнали усложнения.

Симптоми на плеврит

Основните симптоми на сухият плеврит включват повишена температура, суха кашлица и усещане за бодеж в съответната половина от тялото. В някои случаи болният сам усеща триенето на двете плеври, което се изразява в хъркане. Хъркането е много добре осезаемо при дълбоко дишане. Сухият плеврит често отшумява след една или две седмици, но е силно възможно да даде началото на воден плеврит.

При водният плеврит вътре в плевралната кухина се събира жълтеникава възпалителна течност. Проявява е с бодежи, суха кашлица, отпадналост, липса на апетит и повишена температура. Водният плеврит може да бъде едностранен или двустранен.

При гнойният плеврит общото състояние на болния е много тежко. Налице са симптомите на водния плеврит, но много по-силно изразени. Температурата е много по-висока, а прогнозата за излекуване е много по-тежка. Болният усеща обща отпадналост, която прераства в пълно изтощение.

Диагностициране на плеврит

Диагностицирането на заболяването започва с разпит на болния за оплакванията и давността им, както и за минали заболявания. Следва физикален преглед, който включва оглед и почукване на гръдния кош. Ако болният страда от сух плеврит със слушалката се долавя специфично хриптене в областта с най-силна болка.

Необходимо е да се назначат редица изследвания, като пълна и диференциална кръвна картина. Ако има инфекциозен процес, левкоцитите са повишени. Понякога се налага прилагането на специфични изследвания, които търсят автоимунни заболявания, протичащи и с плеврит. Тези изследвания включват рентгенография, ехография, компютърна томография, торакоцентеза.

Когато специалистът има съмнение за наличие на злокачествен процес, се прилага биопсия – взема се материал от плеврата и се изследва.

Висока температура

Лечение на плеврит

Прилагането на лечение е концентрирано върху първопричината за възникване на болестта, което означава, че ако се открие пневмония, се започва терапия с антибиотици. За облекчаване на болките, болният трябва да почива на легло. Нестероидните противовъзпалителни имат най-добър ефект при силните болки. При тежките случаи може да се назначат и кортикостероиди.

Болката се засилва при кашлица, поради което се предписват и медикаменти, които да подтиснат кашлицата или да улеснят отхрачването на секрет.

Болните с воден плеврит трябва да се лекуват в болница, където се осъществява извеждане на течността от плевралната кухина посредством поставяне на дренаж вътре. Водният плеврит трябва да бъде добре излекуван, защото може да се стигне до сраствания, които затрудняват дишането и дори могат да доведат до инвалидизация. Гнойният плеврит също е сериозно състояние, което изисква незабавна хоспитализация.

Предпазване от плеврит

Тъй като плевритът е състояние, което е предизвикано от редица други болестни процеси, най-добрия подход за предпазване от него е повишение на защитните механизми на тялото. Това може да стане чрез редовно спортуване и здравословно хранене; предпазване от заболявания на горните дихателни пътища, от мръсен въздух, злоупотреби с алкохол и цигари; закаляване и контролиране на дишането в замърсена среда.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest