Метаболитен синдром

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Затлъстяване при метаболитен синдром
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Какво е метаболитен синдром

Метаболитният синдром представлява термин, който обединява най-сериозните рискови фактори за възникване на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В основата на заболяването стои намалената чувствителност на периферните тъкани към инсулин – инсулинова резистентност и повишението на производство на инсулин от задстомашната жлеза – хиперинсулемия.

Метаболитният синдром включва още затлъстяването около стомах, повишеният холестерол, високата кръвна захар и висок риск от развитието на атеросклероза.

Честотата на заболелите от метаболитен синдром се увеличава с нарастване на възрастта. Според статистиките около 20-25% от възрастното население в света страда от тази болест. Метаболитният синдром е познат още като синдром на Рийвън, ХАОС и синдром Х.

Рискови фактори за развитието на метаболитен синдром

Важни предпоставки за появата на метаболитния синдром са настъпили болестни промени в организма, начин на живот и хранене, фамилна предразположеност. Липсата на движение и прекаленото обездвижване, бързото наддаване на килограми също са рискови фактори.

Затлъстяването само по себе си е най-рисковият фактор за развитие на метаболитен синдром. Други важни рискови фактори са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, настъпването на климактериум при жените и прекалената консумация на храни, които съдържат бавноусвоими и прости въглехидрати.

Симптоми при метаболитен синдром

Метаболитният синдром няма характерно изразени симптоми, поради което той е наречен „тихия убиец”. Единствените алармиращи белези на заболяването са коремното затлъстяване и изпитването на постоянен глад, сърдечните проблеми и рязкото напълняване.

Усложнения при метаболитен синдром

Метаболитният синдром е предшественик на двете най-често срещани заболявания в днешно време – диабетът и сърдечно-съдовите заболявания.

Метаболитният синдром повишава риска от поява на диабет тип 2 с от 9 до 30 пъти. Рискът от поява на сърдечносъдови проблеми при хора с метаболитен синдром се увеличава от 2 до 4 пъти.

Състоянието причинява натрупването на мазнини в черния дроб, което от своя страна предразполага към поява на стеатоза, хепатит и цироза. Бъбреци също могат да бъдат поразени от високото артериално налягане и диабета.

Обструктивната сънна апнея се наблюдава предимно при мъже, но засяга и жени, които страдат от затлъстяване. При метаболитният синдром може да се наблюдава синдромът на поликистозни яйчници.

Диагностициране на метаболитен синдром

Съществуват няколко специфични подхода, които оценяват наличието на метаболитен синдром. За наличието му може да се съди при наличието на три от следните симптоми:

Наднормено тегло – счита се за такова при обиколка на талията 88 см при жените и над 102 см при мъжете;

Артериално налягане, което е по-високо от 130/85;

Кръвна захар, която е измерена на гладно и надвишава 6 ммол/л. Захарта трябва да се измерва след 8 часа от последното хранене;

Триглецириди, надвишаващи 1, 7 ммол/л;

Зеленчуци на пара

HDL холестерол под 1, 3 ммол/л за жените и под 1, 00 ммол/л за мъжете.

Висцералното затлъстяване, което се открива чрез измерване на обиколката на талията е един от най-важните показатели за здравословен проблем.

Мастната тъкан в тялото на възрастния човек се разпределя в две основни депа – подкожна мастна тъкан /под кожата/ и около вътрешните органи /висцерална/.

Висцералната тъкан е много по-активна от подкожната, защото отделените за нейното разграждане мастни киселини постъпват в порталната вена по директен начин. Порталната вена събира кръвта от храносмилателните органи и завършва в черния дроб.

Висцералната тъкан има възпиращо действие върху нормалната дейност на черен дроб и панкреас, причинява повишение на триглециридите, кръвната захар и холестерола.

Лечение на метаболитен синдром

Няколко са основните направления в лечението на метаболитния синдром. Най-важната част от терапията е понижаване на телесната маса. В голяма част от случаите премахването на излишните килограми отстранява рисковете, които крие синдромът.

Според последните изследвания приемът на метформин подобрява здравословното състояние на хората с метаболитен синдром.

Промяната в начина на живот също играе ключова роля в лечението.

Препоръчва се избягването на стресовите ситуации и увеличение на физическата активност. Заседналият начин на живот трябва да бъде заменен от редовни разходки, умерено натоварване и ежедневно спортуване. Здравословно хранене е задължително.

Диета при метаболитен синдром

На първо място се набляга на замяната на рафинираните зърнени храни с пълнозърнести; замяна на червеното месо с бяло и включването на много плодове и зеленчуци в менюто.

Пърженето, като начин на приготвяне на храната трябва да бъде заместено с варене, готвене на пара и печене. За вечеря най-подходяща е нетлъста риба, комбинирана със зеленчуци на пара. Сладкиши, газирани напитки, алкохолът и тютюнопушенето трябва да бъдат напълно ограничени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest