ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Първи признаци при остеопороза

Първи признаци при остеопороза

DesislavaDesislava
Новак
177105
Симптоми при остеопороза
Пулсов оксиметър - син-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Ако имате рискови фактори за остеопороза - което означава, че сте жена в постменопауза или сте с витамин D дефицит, наред и с други рискови фактори – не чакайте, да се появят симптоми, за да си направите скрининг.

Факт е, че загубата на костна тъкан, което води до остеопороза, често се случва без никакви забележими симптоми, така че от момента, в който получите трудно зарастваща фрактура, чувствате болка или развиете изкривяване на гръбначния стълб, остеопорозата може вече да е налична.

Но ако идентифицирате загубата на костна тъкан по-рано, можете да предприемете стъпки да намали риска от остеопороза.

Проучванията показват, че само 12% от хората с остеопороза са минали скрининг на костната минерална плътност (КМП), най-надеждният диагностичен тест за остеопороза. Това вероятно се дължи на липсата на информираност сред хората на средна възраст и по-възрастните жени и техните лекари за риска от остеопороза.

Най-често срещаният тип на скрининг за КМП е ДРА (двойна рентгенова абсорбциометрия) сканиране, безболезнена процедура с помощта на много ниски нива на радиация за измерване на плътността на костите в бедрото, гръбначния стълб или в други области.

Остеопороза

Кой трябва да си направи скрининг за загуба на костна маса

Като цяло, хората, които трябва да се изследват за остеопороза включват:

• Жените над 65-годишна възраст

• Жените, които имат повече от един рисков фактор (например, фамилна анамнеза за остеопороза или ниско телесно тегло)

• Жени в менопауза, които са имали фрактура

Тъй като загуба на костна маса започва без никакви забележими симптоми, скринингът в идеалния случай трябва да се случи, преди да имате причина да се притеснявате.

Най-честите ранни симптоми

Може да имате чупливост свързана с фрактура, преди да са ви диагностицирали със загуба на костна маса и остеопороза. Това означава, че ако китката ви, гърба, тазобедрената става или друга кост се счупи в резултат на лека до умерена травма, например падане от постоянна височина, леко въздействие, причинено от спъване, падане или удар в обект.

Ако имате този вид фрактури и сте на възраст над 50 години, говорете с вашия лекар за скрининг на костната загуба или други тестове за загуба на костна маса.

Проучване на 127 души, които са имали чупливост свързана с фрактура показа, че само 17% смятат, че фрактура им може да бъде свързана с остеопороза и по-малко от половината вярват, че са изложени на повишен риск от друга фрактура, макар и една фрактура значително да увеличава риска от по-късни фрактури. Остеопорозата е била диагностициран при 44% от тези пациенти. Другите симптоми включват:

Признаци при Остеопороза

• Високите нива на серумния калций или алкалната фосфатаза при кръвен тест

• Недостигът на витамин D

• Трудност при ставане от стола, без да използвате ръцете си за подкрепа

• Ставни и мускулни болки

Пулс в покой по-голяма от 80 удара в минута

• Височина загуба

• Увеличаването на привеждането (изкривяване на гръбначния стълб) и промяна в стойката

• КМП резултатите от -2.5 или по-малко

Тези симптоми могат да посочат и други здравословни проблеми, така че е важно да се консултирате с вашия лекар за тях, за да получите точна диагноза и план за лечение. С познаването на рисковите фактори и получаване на ранна диагностика ще се предприемат важни стъпки към управлението на риска от остеопороза и, ако е необходимо, начало на лечението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest