Ухапване от кърлеж

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Вадене на кърлеж
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни сериозни заболявания, които могат да бъдат много опасни за човека. Ухапването от кърлеж е безболезнено и поради тази причина може да остане незабелязано. Увреждането, което причинява кърлежът не се дължи на ухапването, а на токсините и секретите, които той отделя, както и на микроорганизмите, предавани чрез слюнката.

Популацията на кърлежите нараства през месеците април-май-юни, поради което рискът от заразяване с предаваните опасни инфекции се увеличава многократно. Кърлежите се намират на места, които са обрасли с храсти и високи треви, паркове, ливади, планини и гори. Те могат да попаднат в дома на човека чрез домашни животни, връхни дрехи, полски цветя или горски плодове.

Симптоми при ухапване от кърлеж

Най-често ухапването от кърлеж е безболезнено. След прикрепването си, кърлежите отделят невротоксин, който прави ухапването напълно безболезнено, но може да причини парализа и мускулна слабост.

Премахването на кърлежа спира отделянето на невротоксините и човекът се възстановява напълно. На самото място на ухапването може да се появи сърбеж и зачервяване, парене и в много редки случаи лека болка.

Инфекции, пренасяни от кърлежи

Една от най-разпространените инфекции, предавани чрез ухапването от кърлеж е Лаймска болест. Първият стадий на заболяването започва след инкубационен период, който трае от 3 дни до 1 месец. Характеризира се със зачервяване на кожата, отпадналост, увеличение на лимфните възли около мястото на ухапването, висока температура, главоболие, болки в ставите и мускулите.

Вторият етап на лаймската треска се развива месеци след ухапването. Заразените хора страдат от световъртеж, трудности с концентрацията, умора, учестен пулс. Третият етап представляват усложненията от нелекуваната лаймска треска, които се проявяват години след заразяването.

Ку-треска – резервоарът на заразата са селскостопанските животни. Човекът може да се зарази чрез вдишването на прах или пръски близо около животните или чрез консумация на заразени продукти. Инкубационният период трае до 1 месец, след което се проявяват симптомите – втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни болки и главоболие. В повечето случаи болните развиват пневмония. Ако заболяването се хронифицира, може да засегне сърцето.

Марсилска треска – заразата се предава чрез ухапване от кучешки кърлеж. На мястото на ухапването се образува тъмно петно с тъмна коричка.

Инкубационният период трае до 1 седмица, след което се появяват силно главоболие и висока температура, мускулни болки, отпадналост, повръщане и зачервяване на очите. След няколко дни се появява обрив, а общото състояние на човека значително се влошава. Когато не се лекува, марсилската треска може да причини увреждания на бъбреци, черен дроб и централната нервна система.

Вадене на кърлеж

Правилното отстраняване на кърлежа се състои във внимателно и бързо движение с пинсети. Премахването трябва да стане чрез постепенното издърпване, без да се използват въртеливи движения. Въртенето обратно на часовниковата стрелка е напълно погрешно. По този начин кърлежът може да се скъса и част от него да остане в кожата, което налага допълнително отстраняване. След премахването на кърлежа, кожата се дезинфекцира старателно със спирт или йод.

Специалистите препоръчват, ако е възможно кърлежът да се остави в шишенце и да се занесе за изследване. Ако това не се направи, кърлежът трябва да бъде унищожен чрез поставяне в спирт или изгаряне.

В следващият един месец, ухапаният човек трябва да бъде следен за общи прояви /главоболие, обриви, температура и ставни болки/; за локални прояви /оток, болка и зачервяване на мястото на ухапването/.

Предпазване от ухапване от кърлеж

Необходимо е да се избягват тревисти или горски местности, особено, ако за тях се знае, че са обитавани от кърлежи; при разходка сред природата всички трябва да бъдат облечени в по-светли дрехи, защото кърлежът се забелязва по-лесно; трябва да се използват репеленти срещу кърлежи; панталоните трябва да бъдат дълги. Когато на разходката присъства и домашен любимец, той също трябва да е третиран с подходящ репелент.

Прегледът вкъщи също е важна част от профилактиката на опасните заболявания, предавани от кърлежи. Местата от тялото, върху които трябва да се търсят кърлежи са корема, слабините, подмишниците, окосмената част на главата, под мамилите и гънката зад коляното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest