Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Стеатоза на черния дроб

Стеатоза на черния дроб

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Стеатоза на черния дроб
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Черният дроб представлява основен орган в човешкото тяло, който е от изключително значение, защото всички биохимични процеси в организма преминават през него – обмяна на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Стеатозата на черния дроб представлява образуването на мастна дегенерация в черния дроб, вследствие на нарушен обмен. Заболяването е познато още като затлъстяване на черния дроб.

В нормално състояние мастната тъкан в черния дроб е приблизително 6% от общата маса. Когато мазнините съставят около 30% от неговата обща маса, вече може да се говори за затлъстяване. Отлагането на мазнини затруднява изпълнението на функциите на чернодробните клетки, а когато черният дроб боледува, всички останали органи и системи в тялото не могат да работят правилно.

Причини за чернодробна стеатоза

Най-често заболяването се провокира от дългогодишната злоупотреба с алкохол и неправилното хранене. Вродени или придобити увреждания на чернодробните клетки, нарушения в обмяната на мазнините също са рискови фактори.

Теглото само по себе си е основен показател за риска от развитие на стеатоза. Според статистиката хората с наднормено тегло са в пъти по-засегнати, но слабите хора също не са застраховани от чернодробна стеатоза

Затлъстяването на черния дроб се наблюдава и при вегетарианци, както и при онези, които спазват тежки и драстични диети. Рязкото ограничение на храната кара черният дроб да започне запасяването с мазнини, за да успее да запази основните функции на организма.

Съществуват данни, че операции, при които се премахва голяма част от червата причиняват рязка загуба на тегло и по този начин се увеличава риска от чернодробна стеатоза. Този риск се увеличава значително, когато индивидът приема кортикостероиди, антиаритмични медикаменти, естроген заместителни терапии, антивирусни средства, противовъзпалителни нестероидни средства, антиконвулсанти и тетрациклинови антибиотици.

Симптоми на чернодробна стеатоза

Черен дроб

Коварността на стеатоза на черния дроб се крие в липсата на ранна симптоматика, а когато се проявят характерните симптоми, стеатозата е в напреднал стадий. В голяма част от случаите, състоянието се открива когато вече е настъпил мастен хепатит или цироза.

Симптомите включват тежест или слаби болки в областта на дясното подребрие; периодично повръщане; сутрешно гадене; отпадналост и подуване на стомаха; непоносимост към мазни и пържени ястия; намален апетит и трудност при дефекация; лесна уморяемост и сърбежи по тялото.

Когато освен стеатоза се появи и възпаление, става въпрос за стеатозен хепатит, а при прогресирането на заболяването се получава цироза или фиброза. Преминаването на стеатоза в следващите по-тежки форми не е рязко явление, а прогресирането на заболяването зависи от редица фактори, като начин на живот, генетична предразположеност и действието на различни химични или биологични агенти.

Диагностициране на чернодробна стеатоза

При преглед специалистът установява увеличаване на черния дроб, което се потвърждава от назначена ехография. В редки случаи се прилага биопсия за да се докаже заболяването. В повечето случаи биопсията има цел откриване на съпровождащ хепатит или друг вид чернодробно увреждане. Когато стеатозата не е причинена от алкохолизъм, се наблюдава повишение на серумното желязо. Компютърната томография и магнитният резонанс са други методи, които показват болестни изменения в черния дроб.

Лечение на чернодробна стеатоза

Откритата навреме стеатоза е напълно обратимо и лечимо заболяване.

Постепенното отслабване при затлъстяване, понижение на холестерола и триглицеридите, контролът върху кръвната захар имат изключително влияние върху подобряването на състоянието на черния дроб. Независимо от причината за възникване на стеатоза, спирането на алкохола играе първостепенна роля.

Бадеми

Медикаментите, които контролират инсулиновата резистентност, както и препарати за борба със затлъстяването също влияят благоприятно въхру стеатозата. Витамините А и Е са важни антиоксиданти, които се прилагат при заболяването.

Хранене при стеатоза на черния дроб

Диетата е от първостепенно значение за лечението на стеатоза. Необходимо е да се ограничат всички люти, тлъсти и пържени храни, газираните напитки, алкохолът и тютюнопушене. В менюто трябва да присъстват много плодове и зеленчуци, а ястията да бъдат приготвени чрез варене или печене, но не и чрез пържене.

Богатите на калий храни, като бадеми, сушени кайсии, банани, сини сливи, стафиди и ориз трябва да бъдат консумирани редовно. Варивата – фасул, грах, леща и соя съдържат аминокиселина аргинин, която унищожава отпадъците от разграждането на белтъци. Единственият източник на мазнини трябва да бъдат студено пресованите растителни масла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest