ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци при хормонален дисбаланс

Признаци при хормонален дисбаланс

DesislavaDesislava
Новак
177105
Хормонален дисбаланс

Хормоните са химични вещества, които изпращат сигнали между клетките в организма, регулират всичко от кръвно налягане на човек до това колко добре той спи през нощта. Те играят роли в разнообразни процеси като растежа, клетъчното обновяване, апетита, метаболизма, фертилитета, репродукцията и регулирането на болката и стрес.

Тези физиологични пратеници са произведени по цялото тяло и чрез комуникацията с нашите органи, те спомагат за поддържане на баланса в организма.

Жлезите с външна секреция, като потните, слюнчените и мастни жлези, освобождават хормони в каналите, за да ги доставят до техните дестинации. Жлезите с вътрешна секреция, в това число и половите жлези (яйчници и тестиси), щитовидна жлеза, паращитовидните жлези, надбъбречните жлези и хипофизата, освобождават хормоните директно в кръвния поток. Всеки хормон открива, къде трябва да бъде чрез използването на протеиновите рецептори върху клетките на различните органи. Освобождаването на хормоните се регулира чрез обратната връзка от тялото, умна стратегия, която позволява на тялото да поддържа баланса на хормоните.

Понякога обаче деликатният баланс на хормоните е нарушен. Хормонален дисбаланс може да се случи както при мъжете, така и жените от всяка възраст, въпреки че се наблюдава най-често при възрастни над средната възраст. Има естествени промени, които настъпват в тялото, тъй като хората остаряват, като менопауза например, които могат да повлияят на хормоналното отделяне на жлезите, като по този начин се нарушава баланса.

Хормонален дисбаланс при децата

Диабет е друг доста често срещан хормонален дисбаланс, който възниква, когато няма достатъчно инсулин, хормон, произвеждан от панкреаса, който влияе на метаболизма. Промените в хормоните на щитовидната жлеза, също са често срещано явление и понякога се откриват дори и при деца. Всички тези дисбаланси могат да се проявяват в голямо разнообразие от физически и емоционални симптоми. Запазването на хормонален дисбаланс може да има тежки и потенциално фатални усложнения, така че диагностицирането и лечението е от решаващо значение за общото здраве и благополучие на човек.

Симптоми при хормонален дисбаланс

Тъй като хормоните влияят в толкова много различни аспекти на физиологията, пасивно симптоми са разнообразни и неспецифични. Пациентите могат да се чувстват така, сякаш те са просто уморени или разстроени след необичайно стресираща или натоварена седмица.

С хормонален дисбаланс, човек може да страда от тревожност, безсъние, загуба на апетит и лоша концентрация. Раздразнителност и промени в настроението също са доста чести симптоми. Хормоналния баланс е от решаващо значение за емоционалното ни благосъстояние, така че радикални промени в начина, по който мислите за себе си и си взаимодействате с другите хора може да посочват проблем.

Някои физическите показатели на възможен хормонален дисбаланс включват внезапно наддаване на тегло, акне, косопад, нощни изпотявания и намалено либидо. Жените могат да изпитат интензивни предменструални симптоми, вагинална сухота, гъбични инфекции и горещи вълни. Някои жени също страдат от необичайно тежки, неправилни или болезнени менструални периоди.

Диагностика при нарушен баланс на хормоните

Безплодие може да бъде резултат на хормонален дисбаланс.

Ако имате съмнения за хормонален дисбаланс, вашият лекар може да вземе проби за кръв, слюнка или урина за лабораторни изследвания, предназначени за откриване на хормоналните нива и определяне дали те са в рамките на нормалните граници. Обикновено това са прости имуноанализи на антитела за специфични хормони, прилагани към пробата и след това се откриват с помощта на вторични антитела.

Имуноанализите са измислени така, че много от тях да могат да се направят много бързо и в една единствена стъпка (домашните тестове за бременност са пример за имуноанализ). Тъй като антителата са предназначени да разпознават специфичните хормони, тези тестове са изключително точни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest