ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Скъсване на ставна връзка

Скъсване на ставна връзка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Скъсване на ставна връзка
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ставните връзки представляват еластични и много здрави ленти, съставени от еластична тъкан, които имат функция да свързват костите една с друга. В нормалните условия ставните връзки са онези, които стабилизират ставата и предотвратяват прояви на хлабавост. Освен това те придържат костите в правилна позиция едни спрямо други и ограничават движенията в ставата около нормалният за човека обем от движения.

Уврежданията на ставните връзки варират от леки разтягания и разкъсвания до напълно разкъсване или дори изтръгване от обичайното място. При наличие на пълно разкъсване на ставна връзка, ставата става хлабава и нестабилна, а костите губят своето нормално положение, което може да доведе до появата на напълно нетипични по обем движения.

Тъй като ставните връзки играят много важна роля за стабилизирането на ставите, те са и много податливи на нараняване поради прекомерната им употреба или извършване на рязко и внезапно движение. Много професионални спортисти нараняват коленете, лактите и раменете си по време на действия като скачане, хвърляне и бягане. Предните кръстни връзки например се намират зад коляното и често търпят увреда по време на тичане.

Най-често скъсвани ставни връзки

Скъсване на предна кръстна връзка – представлява едно от най-често срещаните наранявания. Получава се при високоенергийна травма с рязка промяна в скоростта като внезапно спиране. Когато се увреди предната кръстна връзка коляното става нестабилно.

Симптомите включват изпукване в момента на травмата, болка при вървене и внезапно подуване на ставата, нестабилност, пукане на ставата по време на ходене. Спортове като футбол, ръгби, баскетбол, както и пътно-транспортни произшествия са високо рискови по отношение на скъсването на предна кръстна връзка.

Колянна става

Скъсване на ставните връзки на ниво стъпало и глезен – най-често скъсването на ставната връзка настъпва при лекоатлети, по време на футболен мач, при удряне, падане, скачане. За да се получи подобно нараняване е необходима голяма достатъчно голяма сила. Скъсването на ставната връзка се получава при счупване или изкълчване на ставите на стъпалото и глезена.

Скъсването на ставна връзка причинява силна болка, която се локализира надолу от глезена, където отокът е силно изразен. Потърпевшият ходи с накуцване при наличие на неразместени счупвания, но когато са разместени е необходима носилка, защото болката е твърде силна.

Скъсване на ставна връзка на китката – възниква, когато китката е екстремно усукана, разгъната или сгъната, както и по време на директен удар върху костите в областта. Скъсването се получава както при ежедневни дейности, така и по при професионални спортисти. Най-често се наблюдава при скиори, баскетболисти, волейболисти и сноубордисти. Опасните ситуации от ежедневието са падане, злополуки и дори сбивания. Симптомите включват болезнени и силно ограничени движения, подуване и леко зачервяване.

Диагностициране на скъсани ставни връзки

Без значение от местонахождението на скъсаната връзка, при наличие на много силна болка и поява на ненормални движения в мястото на травмата, пострадалият трябва да посети лекар. Специалистът много внимателно опипва засегнатото място, след което назначава рентгенография, която установява тежестта на повредата.

Лечение на скъсани ставни връзки

При скъсване на ставните връзки на ниво стъпало и глезен се осъществява наместване на ставата, като преди това задължително се извършва обезболяване. След наместването трябва да се направи втора рентгенова снимка, която да потвърди успеха на извършената манипулация. Слага се гипс от колянната става до пръстите. При необходимост може да се наложи оперативно лечение.

Рехабилитация

При скъсването на предна кръстна връзка в голяма част от случаите се прилага оперативно лечение, поради високия риск от развитие на прогресиращо увреждане на хрущяла. По време на операцията се премахва скъсаната ставна връзка и се подменя с нова. Неоперативното лечение се прилага при пациенти, които нямат високи изисквания за двигателна активност, при такива с частично скъсване на предната кръстна връзка и при онези, които поради една или друга причина не могат да се подложат на операция.

Скъсаните ставни връзки на китката се лекуват чрез поставяне на гипсова шина за период от две седмици и прием на обезболяващи. При пълно разкъсване на връзките се назначава операция, която трябва да възстанови целостта им.

Предпазване от скъсване на ставна връзка

Най-добрият начин за предпазване от скъсване на ставна връзка е редовното разгряване преди спортуване. Така се увеличава продължителността на издръжливост и гъвкавостта на мускулите, а ставните връзки се разширяват и подготвят за натоварването.

Разгряването трябва да се прилага не само от професионалните спортисти, но и от хора, които имат ограничена физическа активност, а в даден момент решават да спортуват. Голям процент от травмите се получават именно при липса на разгряване преди активност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest