Замъглено зрение

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Замъглено зрение
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Замъгленото зрение представлява загуба на остротата на зрението и ясното виждане на обектите. Замъгляването обхваща едното или и двете очи, а според причината може да се появи внезапно и да изчезне бързо или да се развива постепенно и да остане дълготрайно.

Замъгленото зрение може да бъде симптом на различни леки до тежки заболявания или нарушения. В много случаи е причинено от късогледство и или носене на неподходящи очила. Глаукома, катаракта, сухота в очите, пресбиопия, мигрената са очни проблеми, които могат да замъглят зрението.

Друга причина е приемът на някои медикаменти като сърдечни и психотропни лекарства, антидепресанти, кортизон, антихолинергици и други.

Замъгляването на зрението при по-възрастни хора е обикновен симптом на остаряването.

Възможно е да е причинено от инфекции, травма, възпаления, злокачествени заболявания, както и други необичайни процеси. Поради тази причина дори и временното замъгление не бива да се пренебрегва. Замъгленото зрение може да бъде симптом на инсулт, преходна исхемична атака, енцефалит, мозъчен тумор, хипертония, диабет или епилепсия.

Понякога внезапното, но бързо изчезващо замъгление е резултат от пренасочването на погледа към по-далечен обект, след четене или прекомерно излагане на слънце например. Внезапното замъгление може да е знак за предстоящо отлепване на ретината или травма на главата. Бавноразвиващото се замъгление, придружено от допълнителни симптоми като ореоли и светлини е знак за катаракта.

Симптоми на замъглено зрение

Само по себе си замъгляването влошава качеството на зрението, но много често то е придружено от други симптоми, които варират в зависимост от основното разстройство, заболяване или състояние. Възможно е проблемите да засягат самите очи или да се проявят симптоми, които сигнализират за нередности в други системи на тялото, като например имунната и нервно-мускулната система.

Замъглено зрение поради автоимунно заболяване е придружено с болки в ставите или скованост. Замъглено зрение поради рефрактивна грешка като късогледство може да се проявява с леко главоболие.

Проблеми на очите, които протичат със замъгляване се характеризират със симптоми като сухота и болка в очите, кървене, сърбеж, повишено сълзене, загуба на централно или периферно зрение, зачервяване и повишена чувствителност към светлина.

В случаите, когато замъгленото зрение сигнализира за проблеми с други системи на тялото, то може да бъде придружено от треска, депресия, коремна болка, главоболие, високо кръвно налягане, болки в ставите и затруднена концентрация, необяснима загуба на тегло, постепенно затрудняване в говор и ходенето, загуба на паметта, изтръпване и слабост в крайниците.

В някои случаи заедно със замъгленото зрение могат да възникнат сериозни симптоми, които сигнализират за животозастрашаващо състояние и трябва да се реагира незабавно. Такива прояви са замъгляване на погледа след травма на главата, промяна в нивото на съзнание или бдителност, промяна в психичното състояние или внезапна измяна в начина на поведение като объркване, делириум, сънливост, халюцинации, изтръпване или парализа в едната страна на тялото, загуба на паметта.

Диагностика на замъглено зрение

Очен преглед

Тъй като замъгленото зрение само по себе си не е заболяване, а признак за нередност в тялото, специалистът трябва да установи какъв е проблемът. Прави се преглед на очите, по време на който се открива или отхвърля късогледство, глаукома и други заболявания. Когато замъгленото зрение не е симптом на проблеми с очите причината започва да се търси другаде.

Снема се подробна анамнеза на медицинската история на пациента, наличие на стари травми и инциденти. В зависимост от придружаващите симптоми се назначават различни изследвания, които могат да включват ехокардиограма, ехография, ядрено-магнитен резонанс, кръвни изследвания и други.

Лечение на замъглено зрение

Когато замъглено зрение е резултат от проблеми с очите, специалист-офталомолог назначава подходящи лещи или очила, както и капки за очи. В случай, че неясните образи са причинени от катаракта се налага хирургическа намеса, която отстранява нередностите.

Замъглено зрение, причинено от преумора и стрес, се лекува най-лесно – с повече почивка, избягване на напрягането в очите и временно ограничаване на телевизията и заниманията пред компютър.

Замъглено зрение, което е причинено от по-тежки състояние налага незабавното им отстраняване или предписване на подходящо лечение.

Сърдечните проблеми, диабетът, автоимунни заболявания не могат да бъдат напълно излекувани, но е напълно възможно върху тях да се упражни контрол чрез необходимите медикаменти.

Преди да предприемете самолечение се консултирайте с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димитър Григоров Илиев
Димитър Григоров Илиев
08.05.2015 14:35
Имам замъглено-зрение на лявото око вече три месеца. С МС съм.Лекувам го с "Нивалин".Ще се оправи ли?
18
0