ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Облекчете хроничната болка с рибено масло

Облекчете хроничната болка с рибено масло

DesislavaDesislava
Новак
177105
Болки в главата
Пулсов оксиметър - син-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Има доказателства, че можете да облекчите някои видове хронична болка чрез консумирането на храни или добавки, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като рибеното масло.

Доказано е, че омега-3 мастните киселини, често наричани "рибено масло", защото то е основен техен източник, се използват за да се намали интензивността на съвместната болка и скованост при ревматоиден артрит и болки в шията и гърба, както и болката, причинена от възпалително чревно заболяване или менструални спазми.

Омега-3 мастните киселини се борят с възпалението в организма, което помага за намаляване на условията причиняващи сърдечно-съдови заболявания. В действителност, някои изследвания на пациенти с хронична болка, които са вземали от 1200 до 2400 милиграма на омега-3 мастни киселини дневно показват намаляване на хроничната болка и то за по-малко от три месеца.

Лекарства, като ибупрофен например, могат да предизвикат неприятни и понякога опасни странични ефекти, особено при продължителна употреба. Рибеното масло, дори и под формата на добавка е доказано по-безопасно.

Консултирайте се с вашия лекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или високи дози аспирин, преди да започнете да приемате омега-3 добавки. Това е мъдро решение, преди започването на каквито и да е витамини или добавки, особено ако имате хронично състояние, като високо кръвно налягане или вземате редовно лекарствата.

Полезни мазнини в рибата

Най-високите нива на омега-3 мастни киселини в храните се намират в мазната риба - скумрия, сьомга, пъстърва, херинга, сардина и консервирана светла риба тон. Две до три порции седмично може да ви помогнат за по-ниски нива на възпаление, според американското министерство на земеделието. След средиземноморски тип диета с акцент главно върху риба, зеленчуци, плодове и малко наситени мазнини, също е доказано намаляване на артритните болки.

Ако сте вегетарианец и не ядете никакви животински продукти, можете да получите някои омега-3 мастни киселини, като се възползвате от ленено масло, както и от орехи. Тялото ви превръща типа на тези омега-3 мастните киселини в тези храни в рибено масло, но не на същото ниво.

При закупуване на рибено масло или омега-3 добавки, прочетете внимателно етикета. Имайте предвид, приложението и количеството на омега-3 мастните киселини може да се различава в голяма степен от размера на капсулата. Изберете добавки с висока доза омега-3 мастни киселини и ниска (или без) на наситени мазнини, като омега-6 мастните киселини (които допринасят за възпалението).

Потърсете добавки, които са молекулярно дестилирани, което премахва живака и токсините от мазнините. Също така, потърсете рибено масло, взето от малки водни риби като аншоа и сардини, те има най-много омега-3 мастни киселини с по-малко замърсители в сравнение с по-големите риби. Много от етикетите посочват източника на риба използван за добавката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest