ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при болни бъбреци

Симптоми при болни бъбреци

DesislavaDesislava
Новак
177103
Болни бъбреци

Бъбреците играят ключова роля в тялото и функцията му, не само чрез филтриране на кръвта и отърваване от отпадъчните продукти, но също така, те балансират нивата на електролитните в организма, контролират кръвното налягане и стимулират производството на червени кръвни клетки.

Бъбреците имат способността да проследяват количеството на телесните течности, концентрациите на електролити като натрий и калий, и киселинно-алкалния баланс на тялото. Те филтрират отпадни продукти от метаболизма, като карбамид от протеиновия метаболизъм и пикочна киселина от ДНК разпада. Два от отпадъчните продукти в кръвта може да се измерват: азот в кръвта (BUN) и креатинин (Cr).

В началото, бъбречната недостатъчност може да бъде асимптоматична (не произвежда никакви симптоми). Щом се наруши бъбречната функция, симптомите са свързани с невъзможността да се регулират водата и електролитните баланси, за да изчистване отпадъчните продукти от тялото и за насърчаване на производството на червени кръвни клетки. Летаргия, слабост, задух и генерализиран оток могат да възникнат при болни бъбреци.

Метаболитна ацидоза, или повишена киселинност в организма, поради невъзможността да се произвежда бикарбонат, ще променят ензимите и метаболизма на кислород, което води до органна недостатъчност.

Неспособността да се отделя калий и покачващите се нива на калий в серума (хиперкалиемия) е свързано с фатални нарушения на сърдечния ритъм (аритмии), включително камерна тахикардия и камерно мъждене.

Покачващите се нива на уреята в кръвта (уремия) може да повлияе на функцията на различни органи, вариращи от мозъка (енцефалопатия) с промяна на мисленето, възпаление на лигавицата сърцето (перикардит), намалена мускулна функция, заради ниски нива на калций (хипокалциемия).

Общата слабост може да се дължи на анемия, намален брой червени кръвни клетки, защото по-ниските нива на еритропоетин, произведени от бъбреците водят до не адекватно стимулиране на костния мозък. Намаляване на червените кръвни клетки се равнява на спад в качеството на кръвта да пренася кислород, в резултат на намалено доставяне на кислород до клетките, за да могат те да вършат работа.

Тъй като натрупването на отпадъчни продукти в кръвта, загубата на апетит, летаргията и умора станат явни. Това ще прогресира до точката, където умствената функция ще намалее и може да се стигне и до кома.

Тъй като бъбреците не могат да се справят изгряващото киселина натоварване в тялото, дишането става по-бързо, белите дробове се опитват да буферират киселинността чрез освобождаване на въглероден диоксид. Кръвното налягане може да се повиши, защото излишната течност може да се депозира в белите дробове, което води до застойна сърдечна недостатъчност.

Другите съпътстващи симптоми на болни бъбреци са болка в кръста и слабините, трудно уриниране и кръв в урината. Ако изпитвате някои от изброените симптоми веднага се консултирайте с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest