ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Кои болести причиняват стрептококите

Кои болести причиняват стрептококите

DesislavaDesislava
Новак
177100
Стрептококи
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Бактерията Streptococcus pyogenes е сериозна причина за болести при човека, най-често се свързва с инфекции на дихателните пътища, кръвта и кожата. Смята се, че стрептококите са причинители на над 30 процента от леките инфекции на гърлото и кожата всяка година. Някои от тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи.

Стрептококов фарингит

Известен като стрептокок в гърлото , това заболяване може да имат симптоми, подобни на вирусно възпалено гърло. Специалистите я определят, като най-честият причинител на бактериално възпалено гърло. Симптомите обикновено са свързани с ниска степен или умерено повишена температура, подути лимфни възли, и мускулна слабост, червено гърло с излизането на бели петна. Децата също могат да се оплакват от главоболие и болки в стомаха.

Остър ставен ревматизъм

Ревматизъмът е рядко, възпалително усложнение на стрептокок в гърлото. Той най-често засяга кожата, ставите, сърцето и нервната система. Симптомите са доста променливи. Висока температура, болки в ставите и обрив са най-честите симптоми. Болка в гърдите или чувството, че сърцето трепти могат да бъдат част от симптомите.

Импетиго

Импетиго е обща повърхностна инфекция на кожата при малки деца, която се разпространява чрез директен контакт със заразен човек. Малки гнойни пъпки и зачервена кожа се появяват по-често по ръцете, дланите и лицето, макар че лезиите може да се появят навсякъде по тялото. езултата е сърбящи рани, а след разчопляне се образуват жълти корички.

Еризипел

Доктори

Еризипел е възпаление и инфекция на горните слоеве на кожата. Инфекцията обикновено започва, когато е налице нарязвания или разкъсване на кожата. Еризипел се проявява с много горещ, червен обрив по лицето, ръцете или краката. Заразените райони са повдигнати, с остри граници. Това заболяване може да стане хронично, което води до подуване на ръцете и краката.

Целулит

Целулит може да се получи, когато стрептококи бактерии навлизат в кожата. Това е инфекция на най-дълбоките слоеве на кожата и обикновено се случва по лицето или краката. Засегнатата площ бързо се превръща в червено и топло на пипане място. Кожата може да изглежда лъскава и подута. Симптомите на висока температура, втрисане и болки в мускулите може да придружават инфекцията.

Некротизиращ фасциит

Streptococcus pyogenes понякога е посочена като бактерията която яде плът, заради асоциирането и с много рядко заболяване, некротизиращ фасциит. Бактериите навлизат в организма, обикновено чрез малка рана, и започват да отделят и токсин, който разрушава кожата и подлежащите тъкани. Симптомите са висока температура, изпотяване, студени тръпки, слабост и в крайна сметка шок.

Скарлатина

Скарлатина е рядко заболяване, което произвежда болки в гърлото, висока температура, главоболие и мускулни болки. Обривът, причинена от стрептокок бактериален токсин се появява първо по шията и гърдите, след което започва да се разпространява. Розово-червен обрив и усещането на кожата за фина шкурка.

Синдром на токсичен шок

Синдром на токсичен шок е рядко, но сериозно заболяване, възникнало във връзка с първична инфекция някъде в тялото, обикновено кожата. Треска, объркване, много ниско кръвно налягане, бъбречни и чернодробна недостатъчност, затруднено дишане и проблеми с кръвосъсирването се развиват в рамките на 48 часа от началото на заболяването. Заболяването може бързо да доведе до шок и смърт .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest