Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Глутенова непоносимост

Глутенова непоносимост

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945521k
Глутенова непоносимост

Глутенът е протеин, който може да се открие в пшеница, овес, ръж и ечемик. Съставен от два типа белтъци – глиадин и глутенин, които изграждат около 80% от белтъка на житното зърно и са основната причина за развитие на глутенова непоносимост.

Глутеновата непоносимост представлява автоимунно заболяване, при което консумацията на храни, съдържащи глутен, причинява атрофия на тънкото черво, по-специално на неговата лигавица. Когато заболяването се появи в детска възраст, се нарича цьолиакия, а когато се прояви при възрастни хора – глутенова ентеропатия.

Според статистиката един на всеки триста души между 30 и 45-годишна възраст развиват подобна непоносимост, а само при 1/3 от тях симптомите са така силни, че се налага посещение при лекар.

Глутеновата непоносимост се проявява най-вече в ранна детска възраст, в периода на преход от млечна към въглехидратна храна. Според редица твърдения, ако въглехидратите се включат преди навършването на 10 месеца на бебето, рискът от поява на заболяването се увеличава. Главната причина за цьолиакията в тази възраст е недобре развитият стомашно-чревен тракт.

Непоносимост към глутен

Причините за поява на цьолиакията се крият в глутеновия протеин, който се съдържа в житото, овесени ядки, ечемик и ръжта. Сам по себе си глутенът причинява увреждане на ганглиите, образуващи абсорбиращата повърхност на тънките черва. Това увреждане намалява повърхността на червата и времето, необходимо за всмукване на приетите хранителни вещества.

Поради намаляването на способността за абсорбиране на ценни вещества и минерали, голяма част от хората с глутенова непоносимост развиват анемия и недохранване, дори при нормално и наднормено тегло.

Симптоми при глутенова непоносимост

Симптомите на цьолиакия при децата включват поява на диария, която не може да премине чрез прилагането на стандартно лечение; изоставане в процесите на наддаване на тегло; коремът на детето се увеличава, появяват се отоци; болното дете започва да проявява признаци на раздразнителност; появяват се електролитни нарушения в метаболизма на белтъците.

Симптомите при възрастни хора, страдащи от глутенова ентеропатия, включват: твърде чести промени в настроението; лошо здравословно състояние; усещане за постоянно чувство на умора; неспособност за съсредоточаване и дерматит; поява на херпеси и афти; поява на диария и метеоризъм, които причиняват намаляване на теглото; мускулни и зъбни проблеми; електролитни нарушения и стерилитет. Въпреки всички изброени симптоми анемията е най-характерният от всички.

Боб и Глутенова непоносимост

Диагностициране на глутенова непоносимост

Поставянето на диагнозата се извършва главно на база кръвни изследвания за установяване на антитела, които обикновено се откриват у хора, имащи непоносимост към глутен. Когато кръвните изследвания дадат положителни резултати, се назначава ендоскопско изследване, чрез което се взема материал за идентификация на увреждането на клетките в тънките черва.

Лечение на глутенова непоносимост

Най-важният момент от лечението на състоянието е прекратяването на консумацията на всички глутенови храни, както и онези, за които има съмнение, че биха могли да съдържат глутен. Изключването на глутен от менюто трябва да бъде постоянно явление.

Глутеновата ентеропатия много трудно се поддава на лечение с медикаменти, поради което единственият положителен резултат може да дойде от диетата. Ценните за организма въглехидрати трябва да се набавят от алтернативни храни – царевица, соя, прясно и кисело мляко.

Ядене на царевица и Глутенова непоносимост

От друга страна, за болните от цьолиакия е изключително важно да възстановят дефицита на цинк и витамини от В-групата. Това става чрез консумацията на растителни продукти.

Глутеновата непоносимост има и резистентна форма, която не се повлиява дори от диета. В такъв случай се назначават кортикостероиди и имуносупресори.

Хората с непоносимост към глутен трябва да знаят, че дори и малки количества от него са напълно достатъчни, за да се получи отговор от страна на имунната система, който да попречи на дългия оздравителен процес.

Хранене при глутенова непоносимост

Страдащите от глутенова непоносимост трябва да изключат от менюто си: бялото и пълнозърнесто брашно, грахам; пшеницата и булгур; спелта, грис, кускус и всички пасти, които са приготвени от пшеница; овесът, за който е доказано, че съдържа протеин, наподобяващ глутен; ечемик и ръж, които подобно на овеса съдържат опасен протеин.

Зърнените закуски и царевичните пръчки съдържат ечемик, които облагородява вкуса им, но не се препоръчват на хората с тази непоносимост. Сред опасните подправки са черен пипер, бакпулвер, бульон на кубчета, соев сос, кетчуп, горчица, инстантно кафе, различните сосове и дори бира. Болните от глутенова непоносимост трябва много внимателно да проверяват етикетите на продуктите, които закупуват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Киара
Киара
13.11.2014 17:47
Моята непоносимост към глутена се изяви под формата на булозен дерматит, така нареченият Херпетиформен дерматит или болест на Дюринг...Излекувах се с правилен режим на хранене,диета (предписана от лекар)която НЕ ИЗКЛЮЧВА глутена.Така да се каже "захранва" (както при бебетата)отново организма с храните към, който имаме непоносимост. За 3 месеца и съм като нова. Kожата ми беше ужасна ,бях пълна с мехури по цялото тяло...Според мен не е правилно да се казва, че е "мода "да се ядат храни без глутен ,а би било една превенция,преди организмът да се е претоварил с глутен.
4
1