Венозна тромбоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Венозна тромбоза
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е венозна тромбоза

Венозната тромбоза представлява заболяване, което причинява образуване на кръвен съсирек в лумена на вената. Според вида на въвлечените в този процес венозни структури, венозната тромбоза бива два вида – повърхностна и дълбока.

Дълбоката венозна тромбоза възниква най-често в дълбоките вени, намиращи се в подбедрицата и в по-редки случаи в проксималните дълбоки вени на долните крайници. Други важни източници са дълбоките вени в таза, долната празна вена, дясното сърце, реналните вени и в много редки случаи в аксиларните вени. Честотата на острата дълбока венозна тромбоза не може да се определи точно, поради тихата същност на повечето тромбози.

Причини за венозна тромбоза

Венозната тромбоза главно се дължи на съвкупност от три явления – нарушения на кръвния ток, реология на кръвта и съдова стена. Появата на тромбозата е сложен процес, при който тези три отделни елемента играят различна по важност роля при отделните случаи.

Травмите, механичните лезии и другите процеси, които причиняват разрушаване на ендотела създават условия за отделяне на протромбогенен тъканен фактор.

Независимо каква е причината за появата им, повечето венозни тромбози се получават на местата с твърде бавен кръвен оток, най-вече във вените около подбедрицата. Много от рисковите фактори за острата дълбока венозна тромбоза са свързани с обездвижването и бавния кръвен оток.

Предпоставки за венозна тромбоза

Рисковите фактори за поява на състоянието включват възраст, обездвижване, дълго пътуване, прекарана тромбоза в миналото, химиотерапия, неоплазми, травми, хирургични операции, прием на орални контрацептиви и хормонална терапия. Заболяванията, които могат да предизвикат състоянието са колагенози, чревно-възпалителни болести, грип, наследствен дефицит на антикоагуланти и други.

Симптоми при венозна тромбоза

Клиничната картина може да варира от пълна липса на симптоми в около 50% от случаите до масивно подуване и поява на цианоза с венозна гангрена. Симптомите включват болка, повишена чувствителност, цианоза на крайниците, напрежение в повърхностните вени.

При скрито преминаващата форма първите признаци се изразяват в храчене на кръв, в резултат от настъпилата белодробна емболия. Изхрачването на кръв е напълно достатъчно за да се заподозре наличието на венозна тромбоза.

Характерен признак за остра венозна тромбоза в подбедрените вени е появата на болка в задната част на подбедриците. Болката може да се усети при натискане с ръка или при обхващане на засегнатата мускулатура. Като ранен симптом на състоянието е повишаването на температурата на кожата.

При измерване на обиколката на крайниците се забелязва лек оток на обследвания крайник. Когато заболяването обхване по-голяма част от крака, включително и главната тазова вена симптомите се засилват. Кожата придобива силен синкав цвят, а отокът на крайника засяга цялата му дължина. Кракът е студен, а движенията му са ограничени поради отока в коленната става.

Диагностициране на венозна тромбоза

Поставянето на диагноза се извършва на база анамнеза, физикално изследване и провеждането на редица инструментални методи. Най-често използваните проучвания включват:

Златният стандарт за откриване на заболяването е венографията. Въпреки това, изследването е скъпо и неудобно, поради което в повечето случаи се назначават други изследвания. Дуплекс ултрасонографията замества венографията, поради редицата си предимства. Други изследвания за откриване на тромбозата са МР венография, КАТ венография, Д-димер.

Лечение на венозна тромбоза

Лечението на венозната тромбоза бива оперативно и неоперативно. При второто се използват някои основни методи. Те включват промяна в начина на живот и избягване на продължително легнало или седящо положение на тялото. Медикаментозното лечение включва флемботонични лекарства, антикоагуланти и антиагрегати.

Оперативното лечение има за цел да предотврати появата на тежки усложнения. По време на операцията се отстранява рефлукса на кръвта, а движението и се подобрява чрез откриването на нови пътища за оттичане на кръвта във вените.

Усложнения на венозната тромбоза

Редица са усложненията, които могат да възникнат в резултат от венозната тромбоза. По-голямата част от тях включват:

Белодробна недостатъчност – често срещано усложнение на острата дълбока венозна тромбоза; Венозна гангрена – протича в резултат на усложнение на най-тежките случаи. Те се отнасят към ранните последствия на венозната тромбоза.

Септичен флебит и постфлебитен тромбон са късни последици на заболяването. Постфлебитният тромбон се явява като последствие от неуспешно лечение на тромбоза в дълбоките вени на долните крайници. Получават се зони с постоянен венозен застой и хипоксия на съседните тъкани.

Последствията от преживяната флеботромбоза включват силно изразен болков синдром – болка и лесна уморяемост, тежест при ходене и стоене дълго време в изправено положение, силно болезнени крампи; кожни промени – екземи, склероза на подкожието, трофични язви.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Галя
Галя
06.08.2015 00:30
В това положение ако приема Декстаметазон 4мл. на всеки 6 часа.Няма да коментирам лекарят гений решил да помогне с това лекарство.При положение че се повишава кръвната захар и се образуват още по лесно тромби,без значение антиклогулантите ..Как може да избегнем белодробната амболия?
Когато се появи затрудненото дишане и малко преди да настъпи амболия има ли възножност да избегнем смъртта?
1
2