ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Синдром на неспокойните крака
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Синдромът на неспокойните крака представлява състояние на нервната система, при което мозъкът подава импулси към крайниците, че им липсва достатъчно движение. Това е неврологично разстройство, което се характеризира със силно желание за движение, по време на което оплакванията на болния намаляват.

Синдромът на неспокойните крака засяга и двата пола, но се твърди, че жените страдат по-често от него. Може да се появи във всяка една възраст за първи път. Засяга 5% от хората в средна възраст и може да се увеличи с 10 или 20% след навършването на 60 години.

Причината за появата на това нервно разстройство не е напълно уточнена. Специалистите споменават за възможността генетични фактори, фамилна обремененост, дисбаланс в невромедиаторите да провокират синдрома на неспокойните крака.

Редица медикаменти биха могли да отключат състоянието – антиеметици, антипсихотици, антиепилептични лекарства, нестероидни противовъзпалителни препарати, антиалергични средства. Синдромът на неспокойните крака се наблюдава и при усложнения на хронични заболявания, каквото е диабет.

Липсата на желязо, магнезий и фолиева киселина са едни от главните причина за този неврологичен проблем. Възможно е причината да се крие в твърде ниски нива на допамин, който е отговорен за контролирането на мускулните движения. Жени в третия месец от бременността също за засегнати от състоянието.

Стресови състояния

Синдромът на неспокойните крака може да бъде свързан и със състояние, познато като периодично движение на крайниците. То се проявява със схващания или неосъзнати потрепвания на краката по време на сън, които възникват в интервал от 10 секунди до 1 минута. Това периодично движение води до нарушаване на качеството на сън.

Рискови фактори за синдром на неспокойните крака

Въпреки че механизмът, по който се появява синдром на неспокойните крака не е уточнен, освен наследствеността се спряга редица рискови фактори, които биха могли да го провокират. Това са бременност и наднормено тегло, тютюнопушене и недостиг на желязо, диабет и бъбречна недостатъчност, периферна полиневропатия.

Симптоми на синдром на неспокойните крака

Засегнатите хора описват проявите на състоянието като усещане за неприятно чувство в бедрата, прасците и ходилата, а в някои случаи са засегнати дори ръцете. Неприятното чувство се изразява в напрегнатост и дискомфорт, болка и сърбежи, непреодолимо желание за движение на краката, невъзможност за тяхното пълно отпускане, тръпки и дърпане.

Проявите на синдрома на неспокойните крака се наблюдават в периоди, когато има липса на движение на тялото /легнало положение, седене/; облекчават се след движение, но само временно; симптомите се влошават многократно вечерно време.

Диагностициране на синдрома на неспокойните крака

Поставянето на диагнозата синдром на неспокойните крака се извършва на база наличието на няколко критерия: Силно и нестихващо желание за движение на краката; влошаване на симптомите по време на почивка на тялото; временно облекчение след период на ходене; влошаване вечер.

В повечето случаи лекарят открива състоянието, след като болният опише своите оплаквания и усещания. За да се изключи наличието на по-сериозни заболявания се назначават кръвни тестове и изследвания на мускулите и нервите. Заболяванията, които лекарят трябва да отхвърли са болест на Паркинсон, странични ефекти на диабет, фибромиалгия и различни заболявания на ставите или мускулите.

Лечение на синдрома на неспокойните крака

Лечението е много трудно и обикновено не дава дълготрайни резултати. Първоначално се препоръчва на пациента да предприеме някои мерки – избягване на тютюнопушене, алкохолни и кофеинови напитки, защото според много специалисти именно те влошават допълнително проявите на синдрома.

Стрес

Редовната физическа активност, прилагането на топли и студени компреси върху краката дават временно облекчение. Спазването на режим за лягане, използване на леглото само за сън и прилагането на релаксиращи техники /медитация, йога/ са методи, чрез които всеки един болен може да си помогне сам.

Поддържането на вниманието точно преди лягане също е много важно, защото скуката и сънливостта могат да обострят симптомите. Това може да стане чрез четена на книга, гледане на филм, играене на игри, решаване на кръстословици. Изпиването на топъл чай или друга топла напитка е полезно.

При наличие на други придружаващи заболявания, които утежняват клиничните прояви на синдрома на неспокойните крака, вниманието трябва да бъде насочено и към тях. Възможните медикаментозни средства, които се прилагат са антипаркинсонови лекарства, опиоди, антиепилептични медикаменти и други.

За по-лесно заспиване вечерно време се назначават приспивателни и мускулни релаксанти, но те не могат да премахнат неприятните усещания, а понякога причиняват и сънливост през деня. За съжаление тези медикаменти имат редица странични ефекти и не осигуряват дълготрайно облекчаване на симптомите на синдром на неспокойните крака.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вивиан
Вивиан
09.11.2015 20:38
Забелязала сьм,че имам неспокойни крака ,когато нещо ме сьбуди много скоро след,като сьм заспалаКато се сьбудя усещам м'рдане на краката.Наистина е много неприятно сьстояние,не знаеш кьде да се денеш,в такива случаи ставам отивам при хладилника пия нещо и се врьщам в леглото ,после вече не чувствам подобно неспокойство.
3
1