Ишиас

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Ишиас
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ишиасът представлява заболяване, характеризиращо се с неврологични болки в областта на кръста. Засяга както млади, така и възрастни хора, но най-често се появява при хора над 30-годишна възраст. Наличието на ишиас сигнализира за проблем в поясно-кръстния отдел.

Тежките болки в кръста са причинени от нарушаване на функциите в гръбначния стълб. Различни са причините, които провокират това състояние. Най-характерните са поясна дискова херния, остеохондроза, постоянно натоварване на гръбначния стълб – вдигане на тежести, неправилна поза на тялото, рязко извъртане или навеждане. Други причини за ишиаса са ревматизъм, диабет, възпалителни и травматични процеси в областта на малкия таз.

Появата на тежко хронично заболяване като сифилис, грип или алкохолизъм може да възпали седалищния нерв. Съпътстващи инфекции от вида на хроничен тонзилит, хроничен холецистит, зъбен грануломбул са част от факторите, които в комбинация с останалите причиняват заболяването. Като рискови фактори за появата на ишиас се считат напредването на възрастта, продължителното стоене в една позиция, дълго шофиране.

Симптоми при ишиас

Най-характерният симптом на ишиас е болката, която се усеща в долната част на гърба и продължава към краката, в някои случаи достига дори до коленете. Този път на болката се обуславя от разположението на ишиасния нерв, който представлява най-големия нерв в човешкото тяло. Той започва от нервните окончания в лумбарната област на гръбначния мозък, а неговите разклонения достигат до долните крайници.

Болката се характеризира с много остър характер на проява. Другите съпътстващи симптоми включват парене, изтръпване и вкочаненост на долната част на гърба и краката. Проявите често се влошават по време на ходене, резки движения и навеждане и се успокояват при почивка. При тежките случаи на ишиас се наблюдава много затруднено придвижване или пълна невъзможност за движение.

Самото раздразване на седалищния нерв причинява проблема при придвижване, болката и загуба на чувствителност в бедрата и коленете. Според типа на засегнатата област на поясно-кръстцовите коренчета или седалищния нерв, болката се усеща по напълно различен начин. При притискане на нервните коренчета болката се появява в кръста при кихане и кашляне, а по време на рязко свиване на главата към към гърдите става много остра. Ако при разтягане на седалищния нерв се появи силна болка, човекът е засегнат от неврит на този нерв – рядка форма на ишиас.

Болен гръб

Бременност и ишиас

Бременността е период на различни промени в женското тяло, една от които е именно възпалението на седалищния нерв. Бременните изпитват напрежение в кръста, което нараства с развитието на бременността и усилващото се натоварване в областта.

В някои случаи бременността предизвиква появата на ишиас. Това явление се дължи на увеличението на килограмите на жената с поне 10-12, които силно натоварват кръстната област. Чрез своето развитие, плодът упражнява натиск върху гръбначния стълб от вътрешната страна. Хормоналните промени в организма на бременната също са обуславящ фактор.

Предотвратяването на натоварването на седалищния нерв по време на бременност е много сложна задача. Жената в този период трябва да се консултира със специалист, който да я насочи към изпълнение на специално предвидени за нея упражнения и масаж. Практикуването на йога също спомага за подобряването на общото здравословно състояние.

Диагностициране на ишиас

При появата на неврологичните болки в областта на кръста, болният трябва да посети лекар, който може да диагностицира състоянието. След първоначален разговор с пациента, специалистът назначава изследвания, като рентгенография на засегнатото място, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. На базата на резултатите от изследвания, лекарят поставя диагноза ишиас.

Лечение на ишиас

Болки в кръста

Заболяването се лекува по три основни начина – физиотерапия, медикаменти и операция. Един от най-полезните методи е прилагането на масажи. Той трябва да се извършва напълно внимателно, а преди него болният трябва да си вземе вана, чрез която ще отпусне своите мускули.

В по-голямата част от случаите се назначава медикаментозна терапия, която включва лекарства за намаляване на болката и успокояване на чувствителността на нервите. Когато междупрешленният диск оказва натиск върху нервите, разположени вътре в канала на гръбначния стълб, самият диск трябва да се отстрани чрез операция, защото притискането може да доведе до пареза.

Загряващите компреси имат силно благоприятно действие. Използва се хавлиена кърпа, която се потапя в гореща вода, изстисква се и се поставя върху болезненото място. Кърпата се оставя да действа около 2 минути, след което се сменя с кърпа, потопена в студена вода и се оставя за 1 минута. Болката намалява при редуване на двете кърпи в продължение на 15 минути.

Намаляването на риска от поява на ишиас включва редовно движение, честа смяна на положението на тялото при работа в статична позиция и навременното лечение на всички инфекциозни заболявания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Ваня Игнатова: " След едно почистване на къщата , реших да си почина и когато поисках да се изправя и да стана , аз изпитах уникални болки и тялото ми се приведе на две. Отидох до най- близката поликлиника и там невролога след ямр ми каза ,че имам двойна дискова херния. Започна истинското мъчение. За период от две години смених на 3 вида инжекций, хапчета, пробвах озонотерапии, ходих по села при чакръкчии и още по зле се прибирах, кинезотерапии, Павел баня и какво ли не. Ефекта беше временен. Болките бяха жестоки, схващаше ми се левия крак и едва ходех, бях приведена до земята. Съвсем случайно чух за "Ставиксин" и започнах ударно пиене сутрин и вечер без да спирам. Това продължи близо 8 месеца, като постепенно започнах да връщам предишната си форма. Изказвам специални благодарности на професор Петрова , за професионализма , с които е направила тази добавка , защото тя върна радостта ми от живота. Днес съм отново дейна , ходя на тенис на корт, плувам, тичам и нямам проблеми. Огромно благодаря!"
0
0