Хепатит D

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хепатит D
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, което може да бъде провокирано от различни фактори – паразити, алкохол, наркотици, вирусни причинители, механични дразнители. Той обобщава всяко чернодробно заболяване, без значение каква е неговата етиология.

Хепатит D представлява вирусна инфекция, която може да провокира възпаление на дроба, само при хора, които са боледували от хепатит В или са носители на неговия вирус.

Инфектирането с вируса на хепатит D предизвиква тежко протичане на острия хепатит или да възбуди хроничния хепатит. Носители на хепатит В, заразени с хепатит D са много по-застрашени от появата на чернодробна цианоза и усложняването на последиците й.

Причината за появата на вирусен хепатит D е дефект във вирус, който се нарича хепатит делта вирус – HDV. Сърцевината на този вирус е изградена от специфичен белтък, който притежава антигенни качества и едноверижна РНК. В обвивката му се открива HBsAg, поради което за развитието на вируса е необходимо клетката да е инфектирана с хепатит В.

Хепатит D се размножава и уврежда черния дроб само при наличието на вируса на хепатит В. Това означава, че двата вируса причиняват увреждане на чернодробните клетки по сходен начин – директен токсичен ефект от страна на вирусите върху клетките и от друга страна имунната атака на защитните сили на организма срещу опасните вируси, както и унищожаването на чернодробните клетки, в които те се размножават.

Заразяване с хепатит D

Хепатит D може да възникне може да възникне на фона на дълготрайното носителство на вируса на хепатит В или да се появи по едно и също време, когато става заразяването с хепатит В. В случаите, когато двете инфекции се развият едновременно – състояние, познато като коинфекция. При наличието на коинфекция до 5% от болните се превръщат в хронични носители.

Когато инфекцията с хепатит В е непосредствено последвана от инфекция с D хепатит, състоянието се нарича суперинфекция. Тя е много тежка и почти 2/3 от болните с нея се разболяват от тежък остър хепатит.

Симптоми при хепатит D

Хепатит D има инкубационен период, както при хепатит В – от два месеца до половин година. В по-голямата част от случаите не трае повече от три месеца. При наличието на суперинфекция се появяват остри кризи, които могат да бъдат твърде тежки.

Симптомите на хепатит D наподобяват тези на хепатит В, но протичат много по-тежко. Проявяват се чрез висока температура, отпадналост и болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, потъмняване на урината, усещане за тежест в дясното подребрие, гадене и повръщане. Появява се жълтеница, която в началото започва с пожълтяване на склерите на очите, лигавицата в мекото небце и част от езика. След определен период от време започва да се развива по цялото тяло.

Диагностициране на хепатит D

Алкохолна зависимост

Откриването на хепатит D се доказва чрез провеждането на серологични изследвания. Те от една страна показват наличието на вируса на хепатит В, а от друга откриват антитела срещу вируса на хепатит D. За да се уточни инфекцията на черния дроб с двата вируса се извършва чернодробна биопсия, от която зависи хода на лечението и прогнозата за излекуване.

Лечение на хепатит D

Лечението се извършва както при острия или хроничен хепатит В. Това означава, че при обостряне на инфекцията трябва да се спазва почивка и постелен режим, избягване на консумацията на алкохол, спиране на приема на лекарства, които вредят на дроба.

Болните трябва да приемат достатъчно течности и да се избягват мазните и тежки храни. С оглед подобряването на работата на черния дроб, лекарите назначават вливане по венозен път на определени течности и вещества. Прилагат се витамини и лекарства, които спадат към групата на хепапротекторите. Те намаляват тежестта на уврежданията и подпомагат възстановяването на дроба. Болните подлежат на контролни прегледи, по време на които се извършват и изследвания.

Лечението на хепатит D е дълго и постига значително по-лоши резултати от лечението на хепатит В. Първоначалният курс на лечение протича около година, но след това отново може да се получи активиране на заболяването.

Най-тежкото усложнение, което може да настъпи е в резултат от появата на хепатит D при наличието на хроничен хепатит В. В голяма част от тези случаи се развива светкавично протичащ хепатит, остра чернодробна недостатъчност и смърт. При наслагване на инфекцията значително се увеличава риска от цироза и рак на черния дроб.

Предпазване от хепатит D

Тъй като възникването на хепатит D без наличие на хепатит В е невъзможно предпазването се извършва по един и същ начин. Лицата трябва да избягват честата смяна на сексуалните партньори и сексът без предпазни средства; употребата на общи спринцовки; контактът с предмети, върху които има телесни течности на болни от хепатит; зле стерилизирани инструменти за правене на татуировки и пиърсинги.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest