Налепи по езика

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Налепи по езика
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Езикът представлява анатомичен орган, намиращ се устната кухина и в нормално положение има розов цвят. Освен за вкусовите възприятия той отговаря за индивидуалните усещания за топлина, студ и болка. Четири големи нерва го свързват директно с мозъка и вътрешните органи. Всяка една промяна в цвета му сигнализира за нарушение на функциите на тялото.

Здравият език изглежда бледорозов, влажен и гладък, а повърхността му е равномерна. Появата на налепите по езика имат различен цвят и плътност, не са здравословно явление, затова трябва да им се обърне специално внимание. Когато налепът е с тънък слой се предполага, че заболяването е в начален стадий, но ако е дебел и плътен, заболяването вече е с хроничен характер.

Причини за налепи по езика

Появата на бели налепи по краищата и в началото на езика сигнализира за нередност с бели дробове, а бели налепи в края на езика са показатели за бъбречен проблем. Ако белият налеп обхваща езика изцяло трябва да се направи изследване на стоматит и дисбактериоза в организма. Налеп с пенообразна форма в краищата и началото е почти сигурен знак за наличието на хроничен бронхит.

Когато езикът е обложен, лепкав, сух или воднист, някой от вътрешните органи е с нарушена функция. Дебел бял слой на облагане е симптом за настинка или проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако белия налеп се намира по дължина в средата на езика най-вероятно лицето има проблеми с панкреаса.

Появата на гъбична инфекция се отразява на езика чрез жълтеникаво-бял налеп. Когато налепът има по-скоро жълт цвят, трябва да се направи преглед на жлъчка и черен дроб.

Кафяв налеп по езика е признак за поява на храносмилателен проблем, изменения в стомашно-чревния тракт или белите дробове. Когато кафявият налеп е разположен само в едната половина на езика /лява или дясна/, може да се дължи на възпаление на средното ухо, което се намира в същата половина.

Тъмно кафяво-сивкаво облагане сигнализира за сериозно увредени функции на стомашно-чревния тракт или тежко обезводняване. Ако този налеп се намира в началото на езика, най-вероятно са поразени бъбреци или червата. Кафяв налеп в края на езика, симетричен на линията, която минава през средата е сигнал за двустранна пневмония.

При острия гастрит върху езика има лек белезникав налеп, а при хроничен гастрит налепът е дебел и белезникаво-кремав. При хроничен колит върху езика се появява траен мръсно-сив налеп, а дъхът се влошава значително.

Налепи по езика се появяват при лошо сдъвкване на храната, треска или изтощение. Появата на черен налеп е много сериозно явление, което може да е симптом на левкемия.

Език

Диагностициране при налепи по езика

При появата на трайни налепи по езика, независимо от техния цвят лицето трябва да посети лекар. Извършва се преглед на езика, по време на който може да се открие лош дъх, разязвявания на езика и други проблеми, които могат да насочат лекаря към причината за състоянието. Той трябва подробно да се запознае с оплакванията на своя пациент, болестите от които е боледувал и давността на състоянието. Следва назначаването на различни изследвания, които с точност установяват проблема.

Лечение на налепите по езика

След като се диагностицира проблемът, започва курс на лечение. Възможно е да се предпишат имуностимулиращи препарати, витамини и други общо укрепващи медикаменти. Когато налепите са резултат от стомашно-чревно или друг вид вътрешно заболяване, лечението се насочва към него.

Когато налепите по езика не са причинени от сериозен проблем, терапията се съсредоточава върху отстраняването им. При миенето на зъбите трябва се обърне специално внимание на езика. Той трябва да се натрива редовно, но внимателно с четката за зъби. Не бива да се прилагат агресивни методи за премахването на налепите, защото езикът е нежен и лесно раним орган. Сутрешното почистване на езика е много важно, защото цяла нощ стомахът отделя различни вещества, които трябва да бъдат премахнати.

Изплакването с подходящи води за уста, жабуренето с чай от лайка и натриването с пресни листа от джоджен помагат за отстраняването на налепите по езика. Приемът на повече сурова храна, плодове и зеленчуци не само подпомага общото здравословно състояние, но и подобрява дъха и оралното здраве.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Магдалина
Магдалина
08.07.2015 22:10
Имам проблем с езика- червени точици,парене.
На какъв лекар да отида,моля посъветвайте ме.
25
2