ezine.bg»Статии»За Дома»Саксийни цветя, лесни за отглеждане

Саксийни цветя, лесни за отглеждане

DesislavaDesislava
Новак
177106
Стайни цветя
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Няма домакиня, която да не обича цветята, но за съжаление доста от тях са много капризни за отглеждане. За това ако обичате цветята, но нямате достатъчно време и условия да се грижите за тях, можем да ви предложим няколко стайни растения, които почти не се нуждаят от грижи, за да растат.

В действителност, най-големият ви проблем ще е какво да правите с всички бебета растения, които те ще произвеждат. Всички те могат да се отглеждат на косвена светлина от прозореца и при същите вътрешни температури при които нормално живее човек.

Както при всяко растение, винаги съществува заплахата от насекоми и вредители като листни въшки, паяци, акари и белокрилки. Но заболяването може би е единственото нещо, което е по-вероятно да понесат в сравнение с кореновото гниене от твърде много поливане или изсъхване от неправилно местоположение. Така че тези стайни растения са идеални за някой, който винаги забравя да полива растенията.

Аспидистра (семейно щастие) получава името си от отглеждане при най-лошите условия, дори и на открито в дълбока сянка. Предпочита слаба светлина. Може да издържи на почти всичко и най-важното не изисква специални грижи.

Коледен кактус, изоставен член на семейството кактус, който цъфти с дълбоко розови/червени цветя в началото на зимата. Изглежда да се развива най-добре, когато е игнориран. Можеш да оцелява на слаба светлина, но вие ще получите повече цветя в ярка светлина и не е капризен за поливане.

Mожете да накарате вашия Коледен кактус да цъфти през декември, като го държите в пълна тъмнина в продължение на 12 часа на нощ, като започнете около средата на октомври, докато пъпките се появяват. Още по-лесен начин е да го подложите на ниски температури, като се започне през ноември.

Саксийни цветя

Драцената е отдавна призната, като не капризно растение в саксия. По-специално, драконовото дърво (Dracaena marginata), което прилича на малка палма и може да достигне височина от 2 метра не е трудно за отглеждане. Тези растения растат най-добре на ярка светлина и ако се оставят да изсъхнат, ще се появят след поливане.

Свекървен език, наричано още майчин език или езика на тъщата е другото растение, което не може да бъде лесно убито, ако бъде оставено без грижи. Това са дълготрайни, лесни за отглеждане стайни растения с много остри листа. Много толерантни към слаба светлина.

Други стайни растения, които се отглеждат лесно са:

• Африканската теменужка (Saintpaulia)

Алое (Aloe)

• Китайски евъргрийн (Aglaonema commutatum)

• Тъпа тръстика (Dieffenbachia)

• Фикус или каучуково дърво (Ficus elastica)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest