Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Черепно-мозъчни травми

Черепно-мозъчни травми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Черепно-мозъчни травми
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Черепно-мозъчните травми представляват тежки увреждания, които засягат меките тъкани, мозъчните обвивки, черепните кости и гръбначния мозък.

Причинени са от различни механични въздействия, тежки удари, катастрофи и сериозни битови и промишлен злополуки. Според статистиката се наблюдават по-често при мъжете и са сред водещите причини за смърт в млада възраст.

Според типа на увреждащия фактор, черепно-мозъчните травми могат да бъдат контузни, прободни, огнестрелни; а според тежестта на увреда – лека, средно тежка, тежка. Според целостта на меките тъкани в черепа черепно-мозъчните травми са открити и закрити. Открити са онези травми, при които има рани на меките тъкани и фрактури на черепната основа. При закритите травми целостта на черепа не е засегната.

От своя страна закритите черепно-мозъчни травми се разделят на няколко вида:

Мозъчно сътресение /комоцио целебри/ - това е най-леката форма на черепно-мозъчната травма. При мозъчното сътресение може да се наблюдават различни прояви – потиснатост, сънливост, глухота; понякога се получава краткотрайна промяна в съзнанието. След възстановяване на съзнанието болният се оплаква от главоболие, което се засилва при отваряне и въртене на очите. Опитът за изправяне от леглото причинява световъртеж, шум в ушите, залитане и гадене.

Мозъчна контузия /контузио целебри/ - представлява по-тежка степен на мозъчно увреждане, в резултат от черепно-мозъчна травма. Според тежестта на увреждането, контузията протича с различни по тежест прояви. Леката степен се характеризира със загуба на съзнанието от няколко минути до 1 час. След възвръщане на съзнанието се появяват гадене, световъртеж и главоболие.

Средно тежката мозъчна контузия причинява загуба на съзнание от 30 минути до 6 часа. Възстановяването на съзнанието се съпровожда с тежко главоболие, повръщане и гадене. Пострадалият има амнезия. Тежката степен се отнася към най-тежките черепно-мозъчни травми, които в повечето случаи завършват фатално или с тежка степен на инвалидизация. Болните могат да изпаднат в кома, която трае от няколко часа до няколко седмици.

Притискане на мозъка – в много случаи черепно-мозъчните травми са съпроводени с травматично притискане на мозъка, причинено от вътречерепни хематоми и черепни фрактури. Хематомът представлява образувание от сгъстена кръв, което оказва натиск върху мозъка и дори частично го притиска. Той оказва негативно влияние върху центъра на дишането, двигателните и чувствителните пътища. Поради тази причина хематомите причиняват много висока смъртност – до 42%.

Фрактура на черепните кости – представлява увреждания на свода и фрактура в основата на черепа. Те задължително произтичат от мозъчна контузия, компресия или хематом.

Въздушна контузия – протича с появата на глухота и глухонемота. Възможно е да се разглежда като отделен дял на черепно-мозъчните травми.

Диагностика на черепно-мозъчни травми

Пострадалите се категоризират в две големи групи, с оглед необходимостта от оказване на лекарска помощ и приемането в болница. Към първата група спадат пострадалите, които нямат видими наранявания по главата, в съзнание са и са с пълна ориентация за случващото се; те не са губили съзнание за повече от няколко секунди и нямат оплаквания. Към втората група пациенти спадат онези със загуба на съзнание, нарушения в дишане, кръвно налягане, пулса; рани по главата и изпадане в шокови състояния.

Поставянето на диагнозата се извършва на база извършването на редица образни изследвания.

Лечение на черепно-мозъчни травми

В първите мигове след получаване на травмата, пострадалият губи съзнание. Докато е в това състояние, околните трябва да положат усилия за освобождаване на горните дихателни пътища, за да не се получи задушаване.

При появата на повръщане, пострадалият трябва да бъде положен в странично положение или по корем, като главата е извита настрани. Първите медикаменти, които трябва да се приемат са обезболяващи и успокоителни. При наличието на хематом може да се наложи прилагането на интервенция, която да намали натиска върху мозъка. Възстановяването след инцидента налага поне седмица постелен режим и пълна тишина.

Последствия от черепно-мозъчни травми

Черепно-мозъчните травми са сериозни и тежки увреждания, които могат да доведат до редица усложнения. Най-често срещаните такива са следтравмената епилепсия; следтравмен синдром, който се проявява с тежки пристъпи на главоболие, сърцебиене, треперене, загуба на съзнание, изпотяване; трайни парези и парализи; следтравмени прояви на Паркинсон /треперене на ръцете, схванатост в движенията/; късни кръвоизливи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иванов
Иванов
08.01.2014 14:34
2012 г. синът ми претърпя ПТП и е с ТЧМТ,два месеца в кома и два месеца в неврохирургия за клапно протезиране.От м.Ноември 2012г. си е в къщи и аз се грижа за него. Четох една статия какво трябва да се прави след ТЧМТ,какви грижи се полагат за пострадалия,от страна на близки и родители от лекари и държава.От тогава до сега личният лекар веднъж не се е поинтересувал за състоянието му.ходил съм да вземам неврохирург да го прегледа,да види какво му е състоянието след поставянето на клапата и първите му думи (на лекаря ) за домашно посещение 50 лв.Значи той идва за парите,а не да лекува пациента.Трябва да го посещава уролог защото е на катетър,трябва и сърдечно съдов лекар ,невролог,това трябва да го задейства личниат лекар,но тях ги интересува само таксите и пак таксите.Социалните Грижи или по-точно държавата не прави нищо за тези пострадали.Не мога да му стана и личен асистент по простата причина че трябва да го гледам 4 часа и другите 4 часа да обслужвам друг болен.След ТЧМТ синът ми получава следтравматични епилептични припадъци и веднъж си глътна езика,а ако бях при другия пациент в това време,кой щеше да му помогне?За рехабилитация се отпускат еднократно 190 лв.това са 8-9 посещения на рехабилитатор,другото за наша сметка.За санаториуми да не говорим,като разберат в какво състояние е и ни отказват прием.Разбрах че на държавата такива хора не и трябват за да харчи пари по тях.За военни контингенти в чужди държави има пари да пазят заграбеното от "Великите сили" за болните пари няма.От една година има решение на ТЕЛК че е 100% инвалид с чужда помощ и навсякъде по кабинетите си плащам.Знам че никой няма да ми помогне ,но поне ми поолекна малко.
13
0