ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Цианоза на крайниците

Цианоза на крайниците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Цианоза на крайниците
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Какво е цианоза на крайниците

Цианозата на крайниците представлява посиняване на крайниците /ръце и крака/, което е известно още като периферна цианоза.

Характерно за този тип цианоза е синкавото оцветяване на кожата на крайниците, дължащо се на намаленото кислородно насищане с артериална кръв в кръвоносните съдове, които се намират в непосредствена близост до повърхността на кожата. Периферната цианоза настъпва в резултат на кислородното изчерпване.

Капилярните пулсации са червени, но синкавото оцветяване значително намалява след извършването на масаж в областта. Различават се три типа периферна цианоза:

Генерализирана периферна цианоза – получава се при намален артериален, резултат от сърдечна недостатъчност;

Локална периферна цианоза – получава се от артериален спазъм;

Венозна локална периферна цианоза – получава се при флебити, тромбоза в главната вена.

Най-общо цианозата на крайниците е причинена от различни явления: продължително излагане на студ, синдром на Рейно, артериална обструкция, сърдечна недостатъчност, хиповолемия, дълбока венозна тромбоза, бронхоспазми. Посиняването на крайниците може да се дължи на свръхдоза наркотици, твърде висока надморска височина, припадъци, епиглотит, наличие на тежка пневмония, астма и други.

Не е изключено цианозата да засегне само един крак или ръка. Това посиняване може да се дължи на различни състояния – разширени вени, тромбоза, атеросклероза, емболия на артериите в засегнатия крайник.

Периферна цианоза

Цианозата при сърдечна недостатъчност често е от смесен тип – както централна, така и периферна. Съществува и друг тип цианоза – акроцианоза /трайно посиняване на кожата на краката и ръцете/. Тя е породена от разстройство на вегетативната нервна система и ендокринни нарушения. От голямо значение за развитието на акроцианоата имат студа и нервно-психичните фактори. Най-вероятно главната причина за появата на акроцианоза е спазъм на артериолите, който води до капилярно и венозно разширение.

Симптоми при цианоза на крайниците

Най-характерният симптом на периферната цианоза е синкаво оцветяване на кожата на крайниците, съпътствано от усещане за студенина, изтръпване, болка, нарушена чувствителност. Болните могат да усещат скованост в крайниците, замаяност, влошено общо състояние. Сама по себе си цианозата е признак за наличие на някакъв проблем или вътрешно заболяване, затова веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Симптомите при постоянно посиняване на крайниците /акроцианоза/ включват трайно протичащото посиняване на краката и ръцете при обикновена и стайна температура. Цианозата засяга периферните части на крайниците. При по-ниска температура се засилва, а при по-висока добива червен оттенък. В редки случаи се получават отоци и задебелявания в областта на пръстите.

Диагностициране на цианоза на крайниците

Поставянето на диагнозата се извършва на база клиничните прояви на пациента, история на съпътстващо заболяване, давност на оплакванията. Извършват се редица изследвания, които имат за цел откриването на първопричината за появата на цианозата на крайниците.

Лечение на цианоза на крайниците

Лечението на цианоза на крайниците изисква уточняване на причината за появата му. Обръща се сериозно внимание върху сърдечната и белодробна дейност. При цианоза, причинена от трайно излагане на студ или висока надморска височина се налага ограничаване на провокиращите фактори. Цианоза, причинена от свръхдоза е много опасно състояние, което изисква спешна лекарска намеса.

Акроцианозата се третира със спазмолитици и транквилизатори, които намаляват възбудимостта на нервната система. Носенето на дебели чорапи, топли обувки и ръкавици до голяма степен облекчава симптомите на болните.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest