Цироза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Черен дроб
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Цирозата представлява хронично заболяване, което уврежда черния дроб. Тя причинява загиване на една част от чернодробните клетки, които биват заменени от разрастване на непълноценни за функциите на дроба клетки.

Мъжете боледуват от цироза значително по-често от жените, а най-рисковите години за появата на заболяването са от 30 до 60-годишна възраст. Причините за появата на цирозата са различни вредни фактори и заболявания.

Най-често срещаният причинител е алкохолът. Редовният прием на големи количества може да увреди силно черния дроб и да затрудни неговата работа.

Според редица проучвания дългогодишен прием на повече от 60 г спиртен алкохол при мъжете и 40 г при жените причинява сериозна и дори необратима повреда на черния дроб. Автоимунният хепатит; хронични вирусни хепатити В, С и Д; заболявания като хемохроматоза, които са свързани с нетипично движение в организма на мед и желязо са рискови фактори, които в голяма част от случаите отключват цироза.

Симптоми при цироза

В редица случаи първите прояви на цирозата са общи оплаквания, които включват отслабване на теглото и липса на апетит, твърде лесно изморяване, намалена работоспособност, гадене и повръщане. Типичните симптоми на цирозата включва различни кожни промени – поява на жълтеница /оцветяване в жълто на кожата и склерите/; бели петна без пигментация; оранжево-червеникаво оцветяване на дланите и стъпалата; намалено окосмяване по гърдите и корема, най-вече при мъжете.

Цирозата причинява намалено кръвосъсирване, което се проявява като поява на подкожни кръвоизливи, поява на синини при леки травми. Болните от цироза страдат много често от панкреатит, язва, жлъчно-каменна болест и захарен диабет.

Диагностициране на цироза

При съмнения за наличието на цироза, лекарят назначава изследвания, които потвърждават или отхвърлят първоначалното становище. Кръвните изследвания могат да покажат анемия, но в лека степен. Провеждането на биохимичен анализ вече илюстрира повишени нива на билирубин, ненормално високи стойности на някои от чернодробните ензими. Маркерите за вирусни хепатити и чернодробната пункция са други методи, чрез които се открива чернодробната цироза.

Лечение на цироза

Лечението на цироза зависи най-вече от причините за появата му и възникването на усложнения. Цели се забавянето на унищожението на важните чернодробни клетки и предотвратяването на тежки последици. Много е важно да се избягват медикаменти, които допълнително вредят на черния дроб.

Консумацията на алкохол е напълно противопоказна. При наличието на хепатит В и С се назначават различни противовирусни медикаменти.

Тъй като недохранването е много често срещано явление при болните от цироза, здравословното хранене е задължително. Храненето трябва да е добре балансирано, а в някои случаи се налага и приемът на различни течни добавки.

Цироза

За съжаление веднъж възникнала, цирозата се проявява в една или друга степен до края на живота. Прилагането на медикаменти може облекчава симптомите, но не води до излекуване. Контролните прегледи при лекуващия лекар и своевременното коригиране на предписаните лекарства е задължително.

При много болни лечението не помага и функциите на черния дроб се влошават прогресивно. Поради тази причина, ако цирозата се открие в много напреднал стадий, единственият възможен изход е трансплантацията на черен дроб.

Усложнения при цироза

Асцит – нарушеният в областта на черния дроб кръвооток причинява застой на различни телесни течности, които се събират в свободното пространство на коремната кухина. В допълнение може да се получи инфектиране, което причинява много силна болка, слабост, гадене и повръщане.

Чернодробна енцефалопатия – цирозата значително намалява самоочистващата способност на черния дроб, поради което някои токсини започват да се натрупват в кръвта.

Портална хипертония – представлява повишение на налягането в порталната вена. Високото налягане пречи на нормалния оток на кръвта в черния дроб и причинява разширение на кръвоносните съдове в долната част на хранопровода. Това може да причини кървене, което в много случаи добива животозастрашаващи размери. Кървенето се проявява или чрез кръв в изпражненията, или с повръщане на кръв.

Предпазване от цироза

Главните мерки за превенция на заболяването включват избягване на злоупотребите с алкохол; навременно лечение на хепатитите, за да се избегне тяхното хронифициране; избягване на работа в замърсена с химични вещества среда. Заболяванията, които могат да отключат цироза остават с неизяснена причина, поради което първичната профилактика за тях не е възможна.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest