Хипогликемия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хипогликемия
Пулсов оксиметър - син-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Какво е хипогликемия

Хипогликемията представлява състояние, при което възниква дефект в състоянието на въглехидратите, а нивата на кръвната захар са по-ниски от нормално установените стойности. Хипогликемията е причинена от внезапното и рязко спадане на глюкоза в кръвта. От своя страна глюкозата представлява изключително важен метаболитичен фактор в мозъка, нейното рязко повишение може да е причинено от настъпило неразположение в централната нервна система.

Причините за възникването на хипогликемията могат да бъдат: инжектиране на по-голяма доза инсулин, извънредно тежка физическа активност; закъснение или пропускане на хранене; консумация на алкохол на гладен стомах или без необходимото количество въглехидрати. Хипогликемията може да възникне и поради наличието на по-сериозни заболявания и условия – ракови формации в стомашно-чревния тракт, наличието на ендокринни заболявания, след провеждането на операция.

Симптоми при хипогликемия

Хипогликемията се характеризира с обилно изпотяване и чувство на силен глад, изтръпвaне в областта на пръстите и устните, притреперване и ускоряване на сърдечната дейност. По време на хипогликемичната криза човекът изпитва силно или слабо изразена мускулна слабост. Настъпва бързо изморяване, а концентрацията е почти невъзможна. Когато съществуват проблеми в централната нервна система може да се появи причерняване пред погледа и двойно виждане на предметите, често прозяване, спазми в мускулите и тежко главоболие. Не е изключено да се появят психически отклонения, които включват депресия, сънливост през деня, раздразнителност, безсъние нощем. Заради тези прояви много често хипогликемията се бърка с невроза или по-сериозно психично отклоняване.

Отпадналост

Симптомите на хипогликемия при децата са почти същите, както при възрастните хора – бледнина по лицето и влажна кожа, раздразнителност, сънливост, разширяване на зениците и силен глад, треперене.

Диагностициране на хипогликемия

За да се постави правилната диагноза е необходимо се определи нивото на кръвна захар. Спонтанно настъпващите хипогликемии при хора, които не страдат от диабет изискват доуточняване на причината за възникването им. Назначават се изследвания за определяне на кръвната захар, серумния инсулин. Може да се извърши и провеждане на тест с гладуване, чрез който се изчислява съотношението на инсулин с глюкоза по време на пристъп.

Лечение на хипогликемия

След поставянето на диагнозата се налага спешно вземане на мерки, защото състоянието може да повлияе на много органи, на различните психически процеси, стига се и до сериозна загуба на мускулна маса.

Лечението на състоянието изисква отстраняването на причината, която го отключва. Прилага се симптоматично лечение, което при леките форми на хипогликемия се състои в прием на глюкоза под формата на сок, захарна тръстика, разтворена захар. Тежките пристъпи на хипогликемията изискват вливането на глюкоза, а след възвръщането на съзнание трябва да се продължи с пероралния прием на глюкоза.

Хранене при хипогликемия

Правилното хранене и изключително важно с оглед намаляване на риска от възникване на хипогликемия. Най-важната стъпка е редовният и балансиран прием на храна. Препоръчва се консумацията на малки количества храна, 6 пъти дневно, през малки интервали от около 3 часа. С всяко едно хранене трябва да се набавят достатъчно количество сложни въглехидрати, протеини и важни растителни влакнини.

Шамфъстък

Необходимо е да се избягват простите захари, защото те не притежават никакви полезни вещества. Това са захарта, фруктозата, трапезната захар, които се съдържат в алкохол, замразените и консервирани продукти и храни. Храни, богати на комплексни захари, са плодове и бобови култури.

Набавянето на достатъчно количество растителни протеини може да стане благодарение на ядки, семена и зърнените продукти. Кофеинът и никотинът са напълно забранени, защото оказват прекалена стимулация върху надбъбречните жлези. Те бързо изчерпват полезните витамини /В и С/.

Хипогликемията при деца налага спазването на определен хранителeн режим. Тъй като при тях тя е причинена от кетонемия или ацетономия, в първия случай се препоръчва ограничаването на мазнини от животински произход, а в другия случай – белтъците. Необходимо е да се избягват яйца, орехи, риба, макаронените изделия и грах. Хранителният режим трябва да бъде изготвен от специалист, който най-правилно ще оцени индивидуалните нужди на всяко едно дете.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселин Шуманов
А да видим знае ли авторът на статията ( или преписвачът) каква е разликата между кетонемията и ацетонемията, като според него, трябвало да се ограничават едни храни при едното и други при второто?
0
0