ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хронична обструктивна белодробна болест

Хронична обструктивна белодробна болест

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хронична обструктивна белодробна болест
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Какво е хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ представлява прогресиращо заболяване на белия дроб, което се характеризира с обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в по време или като резултат от няколко заболявания – емфизем, хроничен бронхит или комбинация от двете.

Няколко са причините за възникване на ХОББ. Първото и най-важно място заема тютюнопушене. В около 90% от случаите на заболелите от ХОББ са бивши или настоящи пушачи. Пасивното пушене също е сериозен рисков фактор, който до голяма степен уврежда функцията на белите дробове и е значителна предпоставка за поява на заболяването.

Замърсеният въздух е друг рисков фактор, който може да причини ХОББ. Наличието на въглероден диоксид, прах, влажен и замърсен въздух в заобикалящата човекът среда е причина за много често наблюдавани бронхо-пулмонални заболявания, които предшестват ХОББ.

Бронхиалната хиперактивност представлява състояние, което е много близко до астма и е друг важен фактор, който се свързва с появата на заболяването.

Дефицитът на алфа1 антитрипсин е единствения генетично обусловен фактор, който провокира развитието на ХОББ. Алфа1 антитриспинът е представлява специален протеин, който има предпазващо действие на тъканите от различни вредни влияния.

Обострянето на хроничната обструктивна белодробна болест е една от най-честите причини за болнично лечение в световен мащаб. Наблюдава се повече при мъжете, отколкото при жените.

Характеристика на емфизем и хроничен бронхит

ХОББ

Хроничният бронхит е заболяване, което се характеризира с появата на продължителна кашлица и отделяне на секрет за период от три месеца в две последователни години. При това състояние се получава хипертрофия на бронхиалните жлези и лигавица, след което се стига до пълна атрофия, изтъняване и силно отпускане на бронхиалната стена. По време на процеса на дишането, променените бронхи понякога колабират, което от своя страна води до нарушение във въздушния поток.

Белодробният емфизем е състояние, което се характеризира с пълно необратимо разширение в най-малките въздушни пространства – алвеолите, които се намират след крайните бронхиоли. Това е процес, свързан с нарушение на стените на алвеолите и обуславянето на наподобяващи сакчета разширения, които намаляват ефективността на дишането.

Симптоми при хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест не е заболяване, което се появява внезапно и неочаквано. Появата на първите симптоми отнема продължителен период от време, по време на който вредните фактори въздействат върху човешки организъм. ХОББ се проявява най-често при хора между 40 и 50-годишна възраст, които са пушили в продължение на 20 години по една кутия дневно.

Главният симптом на заболяването е хроничната кашлица. Тя се наблюдава по-често сутрин и се характеризира с отделянето на много храчки. Задухът също е основен симптом, но той се проявява на по-късен етап от развитието на заболяването. Появяват се свиркащи хрипове в гърдите, които се засилват при дишане и най-вече при извършване на физическо усилие. Цианоза също е симптом на ХОББ. Представлява синкаво оцветяване на езика, устните и кожата на лицето.

ХОББ може да причини сериозни състояния като дясностранна сърдечна недостатъчност, анорексия и загуба на тегло, белези на намалено кислородно съдържание в кръвта. Повечето състояния изискват спешна медицинска намеса.

Тютюнопушене

Диагностициране на хронична обструктивна белодробна болест

Първоначално се снема историята на заболяването и се прави цялостен преглед. За да се постави точна диагноза е необходимо да се извършат някои изследвания. На първо място се прави рентгенова снимка и КАТ. Тези изследвания са златен стандарт в откриването на хронични бронхиални проблеми и емфизем.

Функционалното изследване на дишането е друг много важен тест. С помощта на специален уред /спирометър/ се откриват характерни за ХОББ промени в процеса на дишане. Кръвните изследвания също са важни за диагностичните цели в този случай.

Лечение на хронична обструктивна белодробна болест

Главната цел на лечението е подобряването на белодробната функция и предотвратяването на обостряния на състоянието. Спирането на тютюнопушенето и прекратяването на контакт с всякакви замърсители е първата и най-важна стъпка за подобрение.

Назначават се различни медикаменти. Това са инхалаторни кортикостероиди – златен стандарт в лечението на астма; секротолитици и муколитици – втечняват събрания жилав секрет в отпуснатите бронхи; антибиотици за предотвратяването на различни инфекции в белите дробове. В тежките случаи на ХОББ се прилага кислородотерапия.

Необходимо е да се откажат цигарите и задължително да се избягват пасивното тютюнопушене и дългото пребиваване в замърсена среда. Трябва да се извършва редовна профилактика и ранно лечение на всички респираторни инфекции.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest