Исхемична болест

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945521k
Исхемична болест

Какво е исхемична болест

Сърцето представлява основният и най-важен орган на кръвообращението. То е своеобразна мускулна помпа, благодарение на която кръвта достига до всички органи на тялото посредством кръвоносните съдове. Сърцето има собствена кръвоносна система /коронарна/, която осигурява постоянния поток на кислород и важни вещества, необходими за неговото функциониране.

Исхемичната болест е едно от най-често срещаните сърдечни заболявания. Тя се развива, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето /артериите/ се запушат или стеснят. Резултатът от това е недостиг на достатъчно количество кислород, от който се нуждае сърцето. Така то започва да функционира неправилно.

Най-често срещаната и основна причина за възникване на исхемична болест на сърцето е атеросклероза на коронарните артерии. Това е заболяване, което се развива много бавно с напредването на възрастта прогресира.

Сама по себе си атеросклерозата е сложен процес на наслояване на различни вещества върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. В резултат се получава удебеляване на техните стени и намаляване на просвета, поради което кръвния оток към сърдечния мускул е силно намален. Движението на кръвта може да бъде възпрепятствано и от внезапен спазъм или съсирек.

Рискови фактори за исхемична болест

Появата на исхемичната болест на сърцето до голяма степен се обуславя от въздействието на някои фактори. Това са повишеното кръвно налягане, което уврежда кръвоносните съдове; психическия стрес, който увеличава кръвното налягане, кръвна захар и ускоряване на сърдечната дейност; диабет – повишава кръвното налягане и наличието на холестерол в кръвта; тютютнопушене, което увеличава съдържанието на мазнини в кръвта, завишава кръвното налягане и кръвосъсирването, повишава необходимостта на сърцето от кислород, като по този начин увеличава вероятността от исхемична болест и влошава допълнително вече наличната такава.

Други фактори, които влияят неблагоприятно върху сърцето за затлъстяване и ниската физическа активност, нездравословния начин на хранене и злоупотребата с алкохол, която повишава кръвното налягане и причинява отклонения в мастната обмяна. За развитието на исхемичната болест значение има и наследствената обремененост, която оказва влияние върху кръвното налягане, захарен диабет и други.

Симптоми при исхемична болест

Какви ще бъдат проявите на заболяването зависи най-вече от степента на засягане на кръвоносните съдове на сърцето. Когато стеснението на коронарната артерия е незначително, симптомите са по-леки и се проявяват в по-редки случаи. Това са гръдна жаба и стенокардията. Тежката форма на исхемичната болест причинява пълно запушване на артериите, което води до силна изява на болестната симптоматика.

Здравословно хранене

Най-характерната проява на исхемичната болест е болката. Тя се появява при засилената работа на сърцето – при сериозно физическо натоварване, при нахранване и силно вълнение. В някои случаи болката може да се появи и при състояние на покой или сън. Болката може да се характеризира като силно, стягащо и направо смазващо чувство на притискане зад гръдната кост. Усещането може да се разпространи и към врата, гърба, предмишниците.

Друг типичен симптом е задухът. Той се засилва при легнало положение и намалява при изправяне на тялото. Гадене и повръщане са други прояви на заболяването, но те се отключват само при много силна и непоносима болка.

Кръвното налягане също се променя – в някои случаи се повишава, а при острия миокарден инфаркт спада много рязко. Пристъпите на исхемичната болест протичат и с обща слабост, избиване на студена пот и сърцебиене.

Диагностициране на исхемична болест на сърцето

Поставянето на диагнозата изисква назначаването на някои изследвания. Това са електрокардиограма, която се извършва в състояние на покой и след упражняването на физическо натоварване; стрес тест; рентгеново изследване, което трябва да покаже състоянието на коронарните артерии; измерване на кръвното налягане. Ангиографското изследване е най-точният метод, който може да покаже до каква степен са засегнати кръвоносните съдове.

Лечение на исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето е състояние, което изисква спешна лекарска намеса. Прогнозата при навременно провеждане на лечение е много добра, докато при по-сериозно засягане на дейността на сърцето прогнозите са подобни на тези при инфаркт.

Прилагат се медикаменти, които провокират бързото разширение на коронарните артерии, подобряват кръвооросяването на сърцето и нормализират количествата на кислород, които са необходими.

Профилактика на исхемична болест

Предпазването от това сериозно заболяване изисква прилагането на някои специфични мерки. Сред най-важните са редовен контрол на кръвното налягане при рисковите групи; нормална физическа активност; ограничаването на алкохолът и тютюнопушенето; здравословен начин на хранене, който съдържа повече плодове и зеленчуци; контрол над високата кръвна захар; избягване на емоционален стрес; премахване на излишни килограми.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest